3/5/10

«Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη σαν απειλή»

Ο Τούρκος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δήλωσή του στην DW χαρακτήρισε «απογοητευτική» την στάση ορισμένων κρατών έναντι της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι "δεν συμφώνησε με την στάση αυτών των κρατών" και χαρακτήρισε απογοητευτικό τον τρόπο που άσκησαν την κριτική τους: «Μπορείς να δώσεις φιλικές συμβουλές, να θέσεις κάποιους όρους, που είναι κατανοητό και αποδεκτό, αλλά ο τρόπος που άσκησαν κριτική στην Ελλάδα ήταν αρνητικός και απογοητεύτηκα με αυτά τα κράτη-μέλη που ήθελαν στην αρχή να αφήσουν μόνη της Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια επικράτησε η κοινή λογική και τώρα προσπαθούν να την βοηθήσουν».

Επιπλέον κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως η ΕΕ αν και είναι πολιτικός θεσμός ιδρύθηκε στην αρχή ως οικονομική ένωση με στόχο την αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βοηθήσουν το μέλος που έχει ανάγκη. Η Τουρκία παρ’ ότι είναι εκτός ΕΕ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει «δεν ξέρω τι ποσόν θα μπορούσε να διαθέσει, αλλά αν η Ελλάδα το αποδεχθεί, η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να την βοηθήσει.»

Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του ο Τούρκος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι στην αρχή της κρίσης, παραβρέθηκε σε γεύμα στην Άγκυρα με στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ένωσης, γεύμα που παρέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος και ξεκαθάρισε τότε, πώς «η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα».

Ναι, στην ταυτόχρονη μείωση των αμυντικών δαπανών

Στο ερώτημα εάν κάποτε και οι δύο χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν συγχρόνως να μειώσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ο κ. Τσαβούσογλου εκτιμά ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται: «Διότι και οι δύο χώρες πρέπει να αποδεχθούν ότι υπάρχουν ευαίσθητα θέματα που αφορούν τα νησιά, το Αιγαίο και την Κύπρο και πρέπει να επιλυθούν. Ωστόσο και οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη ως απειλή και να ξοδεύουν τέτοια ποσά ειδικά για τέτοιου τύπου ασκήσεις στο Αιγαίο. Δείτε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία: υπέγραψαν συμφωνία για να μειώσουν τα πυρηνικά.»

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα στις 15 Μαΐου ο κ. Τζαβούσογλου πιστεύει πως το θέμα της ενέργειας αλλά και της κατάργησης της βίζας στα νησιά του Αιγαίου για τους Τούρκους τουρίστες θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Υπογράμμισε μάλιστα πως «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τη θέληση να συνεργαστούν σε ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας κάτι που γίνεται με πολλές γειτονικές χώρες αυτήν την περίοδο, όπως τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη. Το θέμα της βίζας επίσης προς την Τουρκία για τα νησιά που όμως είναι βέβαια θέμα της ΕΕ και δεν εξαρτάται από την Ελλάδα».

Τέλος ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είναι υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, που μαζί με το θέμα της ιδιοκτησίας είναι θέματα σημαντικότερα κατά την άποψή του από τον αυτό του τίτλου του οικουμενικού Πατριάρχη.

Ολυμπία Τσίπηρα, Στρασβούργο
Υπεύθυ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de

8 σχόλια:

  1. Η Ελλάς και η Τουρκία δεν πρέπει να βλέπουν η μια την άλλη σαν απειλή, αλλά σαν πόλεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιος έρωτας και επίθεση αγάπης είναι εντυπωσιακό να ακούγεται απο τον γείτονα. Και εμείς, πως γίνεται να αποκρούωμε με καχυποψία τις δηλώσεις αυτές και να κωφεύουμε στις εκκλήσεις ; Ντροπή μας. Είμαστε αχάριστοι στους "ειλικρινείς" φίλους, που φαίνεται ότι έχουν πάρει πολλά κάτω απο το τραπέζι και νοιάζονται για μας να μας το ανταποδώσουν.

    Χωρίς πλάκα τώρα. Πόσα και ποια κυριαρχικά δικαιώματα τους έχουμε
    δώσει με συμφωνίες που δεν γνωρίζουμε ; Μήπως αυτό που είπε ο Γιωργάκης να δώσουμε λίγα στρέματα για νάχουμε ησυχία, ήδη έγινε ; Μήπως η έλευση Ερντογάν σε λίγες ημέρες είναι μόνον για επικύρωση των προσυμφωνηθέντων ; Γιατί τώρα θυμήθηκα το τραγούδι "ψύλλοι στ΄ αυτιά μου μπήκανε" ;
    Αν δεν είμασταν καχύποπτοι, πόσο πιο εύκολο θα ήταν το ξεπούλημά μας! Μα βλέπεις έχουμε ένα χούι που δεν φεύγει. Πιο είναι ; Να είμαστε υποψιασμένοι σε όλα, να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των άσπονδων φίλων, να μην εμπιστευόμαστε ούτε τον...πισινό μας γιατί δεν τον βλέπουμε !

    Όλα προσπαθούν να τα αλλάξουν και κάποια τα καταφέρνουν οι ηγετίσκοι μας. Αυτό που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αλλάξουν, είναι ο χαρακτήρας του Έλληνα που αντιστέκεται όταν πιέζεται και στηλώνει πεισματικά τα πόδια !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη σαν απειλή».

    Πάρα πολύ σωστά, goyim (גויים) και οι μεν, goyim (גויים) και οι δε. Ας είναι καλά οι περιούσιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ σωστα. Αφου η Ελληνιτσα δεχεται να επιστρεψει ανευ ορων στην αγκαλια της Νεο-Οθωμανικης Αυτοκρατοριας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περί ειρηνικών σχέσεων ουδείς αρνείται. Αλλά τα "μαθήματα ειρήνης", είναι οξύμωρο να τα κάνει η Τουρκία σε μας... Διότι εμείς πάντοτε δείχναμε δεκτικοί στην ιδέα συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μόλις η Τουρκία αντιλαμβανόταν ότι χαλαρώνουμε τις αντιστάσεις μας, μας "την έφερνε".
    Είπαμε. Ειρηνική διευθέτηση, σημαίνει πράξη εμπιστοσύνης. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ston Arxikerauno

    Etsi ginetai panta agepite. Kapoioi proetoimazoun to edafos kai oi arxigoi erxontai monon gia na balloun tin ypografi tous sta prosymfonithenta.

    Kai ola afta se mia epoxi pou einai teleios akatallili gia tetoies symfonies, giati dierxomaste krisi exontoseos kai aftoi kanoun symfonies paradoseos..

    H Koini logiki, ean ypirxe, tha ypagorebai amesi anaboli aftis tis episkepseos, i opoia einai bebaio oti tha apobei se megalo fiasko eis baros tis xoras mas, opos poly sosta grafei kai i Elina.

    Xalia anekdiigita !

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ξενοκράτη από Βιέννη και Αρχικέραυνο.
    Εγώ πάντως, ό,τι και να μου πούνε, θα εμπιστευόμουν πάρα πολύ δύσκολα την Τουρκία, γιατί η συμπεριφορά της προς εμάς, ήταν ανέκαθεν ίδια μέσα από την Ιστορία. Ιδιες τακτικές, ίδια συστήματα, ίδιες εμμονές.
    Για την τωρινή επίσκεψη του Ερντογάν, ούτε που θα το συζητούσε ένας εχέφρων πολιτικός, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσα εγχώρια προβλήματα και άρα, είμαστε αρκετά ευάλωτοι και με μειωμένες αντιστάσεις. Η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να πετάει τους "άσσους" για εμπορικές συνεργασίες, γνωρίζοντας τα οικονομικά μας χάλια. Ο "δικός μας" ασφαλώς θα κρίνει τις προτάσεις ενδιαφέρουσες και θα βγεί να μας πείσει ότι ο Ερντογάν είναι καλός φίλος που θέλει να μας βοηθήσει, αλλά όχι με το αζημίωτο βέβαια...Να δούμε τι "κερασματάκι" έχει κατά νού να του σερβίρει για το καλώς ήλθατε...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ stin Elina

    Elina eipame na anaballoun, giati den tolmoume na poume pia na katargisoun me tous Tourkous kathe diapragmatevsi, ospou na dosoun apta deigmata oti mporoun na tirisoun symfonies, giati mexri simera kathe allo para tirisi symfonion kanoun.

    Mas empaizoun ofthalmofanos kai lypoumai pou exoume kyvernisi pou deixnei tetoia englimatiki afeleia na pistevei oti mporei na diapragmatevtei mazi tous.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.