29/3/11

Ο Ηλιος της Βεργίνας σε σκοπιανά πτυχία

Το αρχαίο σύμβολο με τις 16 ακτίνες χρησιμοποιεί κρατικό πανεπιστήμιο της πΓΔΜ
Ο Ηλιος της Βεργίνας σε σκοπιανά πτυχία
Το έμβλημα που οι Σκοπιανοί έχουν πολλάκις προσπαθήσει να οικειοποιηθούν, βρέθηκε το 1977 στη χρυσή λάρνακα με τα λείψανα του βασιλιάς της Μακεδονίας, Φιλίππου Β'

Οταν οι τελειόφοιτοι του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ, της ομώνυμης πόλης στο κεντρικό τμήμα της πΓΔΜ, λαμβάνουν τα πτυχία τους, βλέπουν σε αυτά ένα ελληνικό σύμβολο που η χώρα τους έχει δεσμευτεί, να μην χρησιμοποιεί, ήδη από το 1994. Πρόκειται για τον Ηλιο της Βεργίνας, το οποίο τα Σκόπια αφαίρεσαν και από τη σημαία τους το 1994.

Το γεγονός ότι το αρχαίο σύμβολο που βρέθηκε το 1977 στη χρυσή λάρνακα του βασιλιά Φιλίππου Β' απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων του σκοπιανού πανεπιστημίου ανέδειξε ο ιδιωτικός τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «A1». Σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας τους - ιδιαίτερα τώρα που η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εισέρχεται στην τελική φάση της.

Για το θέμα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι δηλώνει πλήρη άγνοια. «Πρώτη φορά ακούω γι'αυτό το πράγμα» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αίτημα ή απόφαση της κυβέρνησης. Αν όντως είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρόκειται για απόφαση του ίδιου του πανεπιστημίου».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 2007, επιβεβαίωσε την απόφαση της πρυτανείας να χρησιμοποιήσει το ελληνικό αστέρι με τις 16 ακτίνες, το οποίο δικαιολόγησαν, βρίσκεται επίσης σε εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται σε εκκλησία της πόλης.

Δηλώνοντας εξίσου άγνοια για την απόφαση αυτή της πρυτανείας, ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, δήλωσε ότι θα εξετάσει το όλο θέμα με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου.http://www.tovima.gr

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.