1/5/11

Nομικός αναλαμβάνει τα ηνία της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης


Le Monde 
Ο Lobsang Sangay ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών από την
Εκλογική Επιτροπή της κεντρικής διοίκησης του Θιβέτ
και θα προεδρεύει την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ

Ο Lobsang Sangay, ένας νομικός 43 ετών που σπούδασε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξελέγη την Τετάρτη 27 Απριλίου, πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ και θα επιφορτιστεί το δύσκολο έργο της πολιτικής εκπροσωπεύσης,  ρόλο που έπαιζε ο Δαλάι Λάμα για δεκαετίες.


Ο Δαλάι Λάμα, 75 χρονών, είχε ανακοινώσει το Μάρτιο την πρόθεσή του να απαλλαγεί από τα πολιτικά καθήκοντά του, χωρίς να παραιτηθεί από το ρόλο του  πνευματικού ηγέτη.

Ο Lobsang Sangay, εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου, νίκησε εύκολα τους δύο άλλους υποψηφίους, κερδίζοντας το 55% των ψήφων, δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Jamphel Choesang στην Νταραμσάλα, η βόρεια πόλη της Ινδίας, όπου η εδρεύει η εξόριστη κυβέρνησης Θιβέτ. 
Ο Tenzing Tethong, πρώην εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, πήρε το 37,4%.
Ο Tashi Wangdi, ο οποίος είχε αναλάβει μισή ντουζίνα υπουργικών χαρτοφυλάκων στην εξόριστο κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, έλαβε μόνο το 6,4% των ψήφων της εξόριστης θιβετιανής κοινότητας απ όλο τον κόσμο. 
Από τους εκτιμώμενους 83.400 εξόριστους Θιβετιανούς, περισσότερα από 49.000 πήγαν στις κάλπες, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Γεννηθείς σε μια περιοχή παραγωγής τσάι στη βορειοανατολική Ινδία, ο Sangay δεν έζησε ποτέ στο Θιβέτ, ούτε δεν πήγε ποτέ στη χώρα, γεγονός που σηματοδοτεί μια ρήξη με το παρελθόν, όταν οι παλιές θρησκευτικές προσωπικότητες κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του θιβετιανού κινήματος. 

Η εκλογή του σηματοδοτεί επίσης ένα σημείο καμπής, μετά την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, της πρόθεσης του Δαλάι Λάμα να εγκαταλείψει τον πολιτικό ρόλο του ως επικεφαλής του κινήματος των εξόριστων Θιβετιανών, ως επί το πλείστον συμβολική, και να μεταβιβάσει τις ευθύνες του για ένα νέο πρωθυπουργό με διευρυμένες  εξουσίες.

Αυτή η πολιτική μετάβαση θα δώσει στο νέο εκλεγμένο πρωθυπουργό μια πολύ πιο σημαντικό θέση από τους προκατόχους του.
«Η Αυτού Αγιότητα είναι θεσμός για περισσότερα από 400 χρόνια, κανείς δεν μπορεί να Την αντικαταστήσει ή να Την υποκαθιστά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικοδόμηση της φήμης και της αξιοπιστίας», δήλωνε ο Sangay σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην Νταραμσάλα.

«Μια σημαντική αυτονομία»

Τόνισε, ωστόσο, την δυνατή επιθυμία «μια νέα γενιά να αναλάβει την διεύθυνση" του κινήματος στη Θιβετιανή κοινότητα. 
Ο Sangay είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι υποστηρίζει πλήρως τη φόρμουλα της «μέσης οδού» που επιθυμεί ο Δαλάι Λάμα, ήτοι  «μια σημαντική αυτονομία" του Θιβέτ με κινεζική κυριαρχία, παρά μια πλήρη ανεξαρτησία της περιοχής.

Η ιδέα του Δαλάι Λάμα να μεταβιβάσει τις πολιτικές εξουσίες του σε ένα εκλεγμένο πρόσωπο αντανακλά την ανησυχία του για το πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των Θιβετιανών, που υλοποιήθηκε μόνο με το Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε, από τότε που έφυγε από τη Κίνα το 1959. 

Κάποιοι φοβούνται ότι ο αγώνας θα ξεχαστεί με το θάνατο του Δαλάι Λάμα, ο οποίος εκπροσωπεί στην Δύση το ζήτημα των Θιβετιανών. 
Ο αυξημένος ρόλος του πρωθυπουργού επιλέχθηκε ως λύση, αλλά ο δρόμος μπορεί να είναι στρωμένος με δυσκολίες.

Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ δεν αναγνωρίζεται από καμία ξένη κυβέρνηση, η Κίνα αρνείται να την αναγνωρίσει, και η νομιμότητά της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση στα μάτια των Θιβετιανών του Θιβέτ αν λείπει ο Δαλάι Λάμα.

«Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό έχει ως εξής: σε σύγκριση με τον Δαλάι Λάμα, έχει μικρή αναγνώριση εκτός από τους κύκλους των θιβετιανών ειδικών, και θα είναι μια δυναμική που δύσκολα θα αλλάξει», εκτίμησε πρόσφατα ο Barry Sautman, ειδικός για το Θιβέτ στο Πανεπιστήμιο Επιστήμων και Τεχνολογιών του Χονγκ Κονγκ.

LEMONDE.FR με AFP | 27.04.11 | 

8 σχόλια:

  1. Ολα στον Πλανητη Γη σε Παγκοσμιο μονοδρομο και χωρις επιστροφη.
    Τα παντα αλλαζουν διαρθρωτικα αλλα
    με σεβασμο στα ηθη και εθιμα των λαων.Αυτο να το θυμομαστε.Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτονται...πριν απο εμας για εμας.Αλλοιμονο αν αφηναν την εξελειξη του ανθρωποσυστηματος στα χερια μας.Αλλα να θυμομαστε και κατι αλλο για να αντεξωμε=ο τοκετος
    εχει πονο αλλα μια νεα ζωη βγαινει
    για να συμμετασχει στο μελλον στα κοινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα πράγματα ξεφεύγουν από την αμερικανική διπλωματία!
    Εξόριστη κυβέρνηση των Ουιγουρών υπό τον έλεγχο της ΣΙΑ, εξόριστη κυβέρνηση των Θιβετιανών με πρωθυπουργό από το Χάρβαρντ και φυσικά τις συνεργαζόμενες "δεξαμενές σκέψεων".

    Δεν το λέει το άρθρο της Μόντ, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα πρώτα συγχαρητήρια στο νέο πρωθυπουργό θα ήρθαν από τους Γκιουλέν-Νταβούτογλου σε εφαρμογή του δόγματος των "μηδενικών προβλημάτων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτε να μη ειμαστε σιγουροι για τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sterg

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιός έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς τους κάποιους που εσύ θαυμάζεις να σχεδιάζουν για εμένα και τη χώρα χωρίς εμένα.

    Ή μήπως αυτοί οι κάποιοι θα σχεδιάσουν σύμφωνα με τα δίκαια και συμφέροντα των λαών;

    Αν ήταν αγαθές οι προθέσεις τους δεν θα τους ονομάζαμε κάποιους.....

    Όσο για τα σχέδια που αναφέρεις,εγώ ξέρω πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1 Μαΐου 2011 10:46 μ.μ.

    Χρηστο
    Οταν γραφω κατι να εισαι βεβαιος οτι περιγραφω πραγματικοτητες και οχι δικες μου θεσεις που δεν ενδιαφερουν και τους αλλους.Το τι θαυμαζω η οχι εγω ειναι προσωπικο μου θεμα και δεν μπορει να κατακριθει παρα μονο να αναλυθουν αυτα που πιθανως περιγραφω.Το ιδιο ισχυει και για σενα που δεν με ενδιαφερουν οι προτιμησεις σου παρα μονο τα προς σχολιασμο στοιχεια που θα παραθεσεις και αυτα χωρις ιχνος προσωποποιησης αυτων που θα γραψεις.Αυτα για μια καλυτερη ανταλλαγη ιδεων και ανοδο του ιστολογιου.Εκτος και αν διαφωνεις προσωπικα με σχολιαστες οποτε το δηλωνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sterg

    Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτονται...πριν απο εμας για εμας.Αλλοιμονο αν αφηναν την εξελειξη του ανθρωποσυστηματος στα χερια μας

    Στην παραπάνω φράση δεν παρουσιάζεις απλά μια πραγματικότητα,αυτός ήταν και ο λόγος για αυτά που σου έγραψα.

    Επείσης,δεν θυμάμαι να κατέβασα ποτέ το επίπεδο του ιστολογίου με οποιονδήποτε τρόπο.

    Προσωπικό δεν έχω τίποτα με κανένα σχολιαστή,δεν έχω στοχοποιήσει ποτέ κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2 Μαΐου 2011 3:53 μ.μ.

    Και ετσι να συνεχισεις Χρηστο.Τα πραγματα ειναι σοβαρα και ολοι θελουμε να ενημερωνομαστε και πρεπει παντοτε να τηρουμε τους κανονες της ενημερωσης που δεν μπορουν να εχουν καμμια σχεση με προσωπικα "πιστευω" και αναλυση ...
    σχολιαστη αντι για αναλυση σχολιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτονται...πριν απο εμας για εμας.Αλλοιμονο αν αφηναν την εξελειξη του ανθρωποσυστηματος στα χερια μας"

    Και οσον αφορα στα παραπανω επετρεψε μου να επιμεινω και εσυ σχολιασε τα αλλα 4 σχολια μου που θεωρω ...ερεθιστικα για προβληματισμο και σχολιασμο και καλυτερα αστα τα πολυ "λεπτα" και αμφιλεγομενα λοιπα που εγραψα.Πες οτι...δεν τα εγραψα!!!Χα Χα.
    Φιλικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.