17/7/11

Η Σκοπιά της Αυγής

Άρθρο του Κουρσάτ Μπασάρ στην Τζουμχουριέτ
«ΤΗ ΝΥΚΤΑτης 19ης Ιουλίου παραβρέθηκα στη “Σκοπιά της Αυγής” που πραγματοποιέιται στην πλαζ όπου στις 20/7/1974 έγινε η απόβαση . Παρέστη πλήθος κόσμου με πυρσούς στα χέρια, ενώ δόθηκε και μια συναυλία από τον Μπουλέντ Ορτατσγκίλ.

Οι νεολαίοι της Κύπρου δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατούσε το 1974 αφού πλέον οι Ε/κ και Τ/κ μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν όποια περιοχή επιθυμούν. Μίλησα με πολλούς οι οποίοι μου είπαν ότι όσοι Ε/κ επισκέπτονται την τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, σε αντίθεση με τους Τ/κ οι οποίοι δέχτηκαν επιθέσεις ε/κ συμμοριών όταν επισκέπτονται την ε/κ πλευρά και τους προκάλεσαν ζημιές στα οχήματά τους.
Ρωτώντας τους νέους για την 20ή Ιουλίου 1974 αντιλήφθηκα ότι οι γνώσεις τους είναι περιορισμένες.

Η ε/κ πλευρά έχει επιδοθεί σε προπαγάνδα παρουσιάζοντας την Τουρκία ως κατοχική δύναμη η οποία επιτέθηκε στο νησί. Ως αποτέλεσμα της προπαγάνδας αυτής, οι ε/κ θέσεις σχεδόν θεωρούνται ιστορική πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι από τη δεκαετία του ΄50 οι Ε/κ εθνικιστές ξεκίνησαν επιθέσεις πρώτα κατά των Άγγλων και στη συνέχεια κατά των Τούρκων. Η Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 δεν προχώρησε. Το 1963 οι ε/κ συμμορίες της ΕΟΚΑ άρχισαν τις επιθέσεις κατά των Τ/κ οι οποίες συνεχίστηκαν για χρόνια, με αποτέλεσμα η τ/κ πλευρά να αποδυναμωθεί, να αναγκαστεί να ζει περικυκλωμένη από ε/κ περιοχές και να υποφέρει από τα εμπάργκο. Η πλευρά που επιτίθετο ήταν αυτή των Ε/κ που ήταν και η πιο ισχυρή. Οι Τ/κ, με τη στήριξη της Τουρκίας, προσπάθησαν να οργανωθούν για να αντισταθούν στις επιθέσεις.

Πέρασαν πολλά χρόνια με φόβο. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 κάπως ανάσαναν αλλά το 1974 η ΕΟΚΑ επανήλθε με πρόθεση την Ενωση. Ανετράπη ο Μακάριος και οι Τ/κ κινδύνευαν με γενοκτονία. Η Τουρκία άρχισε τις διεθνείς επαφές αλλά όταν δεν απέδωσαν, χρησιμοποίησε το δικαίωμά της ως εγγυήτριας δύναμης και προχώρησε σε απόβαση στο νησί.

Οι απόψεις της ΕΟΚΑ και του Μακαρίου για τους Τούρκους δεν διέφεραν. Αμφότεροι ήθελαν την εξόντωση των Τούρκων. Η διαφορά ήταν ότι ενώ ο Μακάριος στόχευε την σταδιακή εξόντωση των Τ/κ σε βάθος χρόνου, οι της ΕΟΚΑ ήθελαν να ξεμπερδεύουν μια ώρα γρηγορότερα.

Το Κυπριακό είναι ένα εθνικιστικό, μιλιταριστικό και πολιτικό πρόβλημα. Είναι όμως και ένα ανθρώπινο δράμα για τους Τ/κ, αφού οι Ε/κ προσπαθούν να εξοντώσουν την τουρκική μειονότητα αν και είναι πιο ισχυροί, πιο πλούσιοι, έχουν περισσότερο τουρισμό και εύφορο έδαφος και τυγχάνουν διεθνούς υποστήριξης Ακόμη και σήμερα, που πλέον οι Τ/κ δεν ζουν σε γκέτο, αναγκάζονται να υποφέρουν από τα εμπάργκο και να μη μπορούν να αναπτυχθούν όσο οι Ε/κ.
Όσοι δεν βλέπουν τα γεγονότα με αυτό τον φακό είναι αδύνατο να κατανοήσουν το Κυπριακό και τους Τ/κ» .
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.