12/7/11

Το μεσανατολικό «κουαρτέτο» είναι ανίκανο να επηρεάσει το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

  Το «μεσανατολικό κουαρτέτο» (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ) δεν μπόρεσε να βρει λύση, πως να επαναφέρει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο «τραπέζι των συνομιλιών». Στη συνάντηση της Τρίτης στην Ουάσιγκτον τα μέλη του «κουαρτέτου» ούτε ακόμα και κοινή δήλωση.

Τη Ρωσία στη συνάντηση εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ Σεργκεϊ Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης. Όπως πληροφορεί η ειδική ανταποκρίτρια της "Φωνής της Ρωσίας" Ελιζαβέτα Ισάκοβα, κανείς από τους μετέχοντες στη συνεδρία του «κουαρτέτου» δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματά της. Μόνο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μεταξύ μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ υπάρχουν διαφωνίες, γι΄αυτό το «κουαρτέτο» πρέπει να πραγματοποιήσει επιπρόσθετο έργο για την εξάλειψή τους. Επίσης δήλωσε διπλωματικά ότι και στο παρελθόν δεν δημοσίευε τελική δήλωση κάθε συνεδρία του «κουαρτέτου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο ισραηλινός πολιτολόγος, συντάκτης του διαδικτυακού εντύπου «ΙζΡους» Άλεξ Κόγκαν δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί την απουσία συμφωνημένου εγγράφου ως αποτυχία. Αυτό, - είπε, αποτελεί κανονική αντίδραση στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

- Επι του παρόντος η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αυτονομίας έχει την έμμονη ιδέα ότι το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ θα εξαγγείλει μονομερώς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. Στο Ισραήλ θεωρούν ότι αυτό αποτελεί παραβίαση όλων των συμφωνιών μεταξύ της Αυτονομίας και της ισραηλινής κυβέρνησης. Γι΄αυτό το λόγο τα δυο μέρη είναι αδύνατο να πειστούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Αραβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, προφέσορας του ΜΓΚΙΜΟ του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Ιρίνα Ζβιάγκελσκαγια σχολίασε ως ακολούθως αυτό το γεγονός:

- Η συνεδρία αντικαθρέπτισε το πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Οι θέσεις των μερών απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η συμφιλίωση των δυο κύριων κινημάτων – της ΧΑΜΑΣ και της Φατάχ προχωρεί πάνω σε πολύ σκληρή εθνικιστική βάση. Πρέπει να σημειωθεί και η πολύ σκληρή θέση της κυβέρνησης Μπενγιαμίν Νετανιάχου, η οποία συνεχώς προβάλλει προκαταρκτικούς όρους – πρώτα να μας αναγνωρίσετε σαν εβραϊκό κράτος, αναγνωρίστε μας, αναγνωρίστε μας.

Οι μεσολαβητές δεν μπόρεσαν να επεναφέρουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των συνομιλιών, γι΄αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι βάσει των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της συνεδρίας αναφέρεται – ας τα ίδια τα μέρη, τέλος πάντων, προβούν σε κάποια βήματα, ας αρχίσουν τα ίδια συνομιλίες χωρίς προκαταρκτικούς όρους.http://greek.ruvr.ru/2011/07/12/53128921.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.