3/10/11

Δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιλμάζ θέλει ο Μπεγλίτης

Απευθείας δίαυλο επικοινωνίας - με την ανταλλαγή των προσωπικών, κινητών, τηλεφώνων τους - εγκατέστησαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κ. Μπεγλίτης και Γιλμαζ που συναντήθηκαν για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα κατ' ιδίαν στην Αττάλεια της νοτιας Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης.
Οι δυο υπουργοί που ενδέχεται να τα ξαναπούν εντός της εβδομάδας σε συνοδό του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να επικοινωνούν για τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν στο επίπεδο τους, όπως και να δώσουν έμφαση στον εμπλουτισμό των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΕ) για το 2012 που εξετάζονται μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

Ο Έλληνας Υπουργός - που χθες είχε συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Λευκωσία για την κυπριακή ανεξαρτησία - έθεσε με έμφαση την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από την παραβατικη συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις και - τελευταία - με τις (εικονικές) αερομαχίες, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστούν μπορεί να υπονομεύσουν, όπως τονισε και σε δήλωσή του, τις διμερείς σχέσεις.

«Μετέφερα την ανησυχία μας, την ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών. Ένα περιστατικό που είχαμε να το δούμε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Έθεσα αυτό το ζήτημα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις θα μπορούσαν να υπονομευθούν αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, στο πλαίσιο ενός τακτικού διαλόγου που συμφωνήσαμε να εγκαθιδρύσουμε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας» δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Μπεγλιτης.

Ο κ. Γιλμαζ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, έδειξε να προσεγγίζει θετικά τους προβληματισμούς του κ. Μπεγλιτη, ανέφεραν ελληνικές πηγές.

Ακόμα ο έλληνας υπουργός διαμαρτυρήθηκε για τις τούρκικες προκλήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου - τελευταία πρόκληση ήταν η ναυτική αναγγελία ( ΝΑΥΤΕΣ) που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δινόταν άδεια σε ιταλικό πλοιο να κάνει εργασίες χαρτογραφησης και σε ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η οποία τελικά αντικαταστάθηκε με νεώτερη.

«Έθεσα και αυτό το ζήτημα ( του Καστελόριζου), διότι δεν συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το Διεθνές Δίκαιο και το είπα αυτό πάρα πολύ ειλικρινά, ως ανησυχία και προβληματισμό από την πλευρά της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης» είπε.

Συζήτηση έγινε και για τις παράνομες έρευνες που κάνει το Πιρι Ρεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Γιλμαζ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί απάντηση σε μονομερή κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να του απαντήσει ο κ. Μπεγλιτης ότι η κυπριακή κυβέρνηση ασκει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός τονισε ότι είναι ευκαιρία ναι επιλυθεί το Κυπριακό με συζητήσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων, χωρίς όμως παρεμβάσεις τρίτων.

Ο κ Μπεγλιτης στις δηλώσεις του εξέφρασε την πίστη του ότι ο νέος υπουργός και η νέα τουρκική κυβέρνηση θα εργαστούν «για να εξαλειφθούν αυτά τα επεισόδια που είδαμε τελευταία έτσι ώστε να εργαστούμε απο κοινού για μια νέα περίοδο ειρήνης και σταθερότητας».

«Αυτό που προέχει για εμάς» - συνέχισε- «είναι να σταματήσουν - και αυτό μετέφερα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, στη τουρκική πλευρά - ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δυο λαών» δήλωσε ο κ. Μπεγλιτης.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4661640 

3 σχόλια:

  1. >>ανταλλαγή των προσωπικών, κινητών, τηλεφώνων τους<<

    Πω, πω, έξυπνο τρόπο που βρήκε ο Μπεγλίτης να αποφύγει όλους αυτούς που τού τηλεφωνούν!

    Έδωσε το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο στον Γιλμάζ και τώρα θα ακούει εκείνος τις κατσάδες!

    Άσε που, απαντώντας σε κλήσεις στο κινητό που του έδωσε ο Γιλμάζ, με ένα απλό "Αλιό;" θα μαθαίνει όλα τα πικάντικα νέα από τη γείτονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἀπὸ τὶς κουμπαριὲς στὰ ζεμπέκικα καὶ τώρα... ἀνταλαγὲς κινητῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.