6/10/11

Με μπλόκο στη χρηματοδότηση της Ουνέσκο απειλούν οι ΗΠΑ

Να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους στην Ουνέσκο απειλούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που ο οργανισμός δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Παλαιστινιακού. Την Τετάρτη, το συμβούλιο της Ουνέσκο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του αιτήματος των Παλαιστινίων προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο.
Φωτογραφία αρχείου

Από τα συνολικά 58 μέλη του συμβουλίου της Ουνέσκο τα 40 ψήφισαν υπέρ, 4 όχι και 14 απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει κανονικό μέλος της Ουνέσκο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην προσεχή Γενική Συνέλευση των 193 μελών της Ουνέσκο, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, με διπλωματικές πηγές, "όχι" είπαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Λετονία.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απειλούν να σταματήσουν την χρηματοδότηση του οργανισμού, σε περίπτωση που δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος χωρίς να έχει επέλθει ειρήνη στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ πληρώνουν για το 22% των εξόδων του οργανισμού.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το συμβούλιο να "ξανασκεφτεί" την προοπτική να ψηφίσει υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα "κόψουν" τη χρηματοδότηση.  "Θα παρότρυνα το εκτελεστικό συμβούλιο της Ουνέσκο να σκεφτεί ξανά προτού προχωρήσει με αυτή την ψήφο, γιατί η απόφαση για αναγνώριση του κράτους πρέπει να παρθεί στα Ηνωμένα Έθνη και όχι σε βοηθητικά όργανα", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη τύπου από την Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καθεστώς παρατηρητή στην Ουνέσκο από το 1974. Προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου η Παλαιστίνη να ενταχθεί στους κόλπους του.

Η αμερικανική απειλή όμως για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν έχουν πρώτα λύσει τις διαφορές τους Παλαιστίνη και Ισραήλ, έστρεψε τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν να γίνουν μέλος σε άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ουνέσκο.
Πληροφορίες από Ρόιτερς και Associated Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.