25/10/11

Ζοφερό το μέλλον της Ελλάδας παρά τη βοήθεια

Τι αναφέρει «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση που παραδόθηκε σήμερα στους γερμανούς βουλευτές ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή
Ζοφερό το μέλλον της Ελλάδας παρά τη βοήθεια



Βερολίνο, Γερμανία .
Ένα και μοναδικό κούρεμα δεν φτάνει. Για να ξαναγίνει ευπρόσωπη μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, πρέπει να κάνει τακτική απομείωση του χρέους της.
Αυτό προκύπτει από μια έκθεση της καγκελαρίας με την ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτική» που παραδόθηκε σήμερα στους γερμανούς βουλευτές ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για τη λεγόμενη μόχλευση του ταμείου χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων ΕFSF και βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος».

Στην έκθεση γίνεται βέβαια αναφορά μόνο στο προσεχές κούρεμα, που υπολογίζεται στο 50-60%. Όμως οι προβλέψεις που γίνονται σε αυτήν δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η απομείωση θα πρέπει να πάρει διαρκή μορφή.

Το έγγραφο στηρίζεται στο πρόσφατο πόρισμα της τρόικας περί «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, πηγαίνει όμως πολύ πέρα από αυτό.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε τους τελευταίους μήνες, οι συντάκτες του προβλέπουν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγχρόνως τους τρεις βασικούς της στόχους: εσωτερική υποτίμηση, εξυγίανση του προϋπολογισμού και ευρείες κρατικοποιήσεις.

Το σενάριο που προκύπτει από αυτό είναι έτσι ζοφερό. «Η ανάκαμψη θα αργήσει για πολύ» αναφέρεται στο έγγραφο. Ύστερα από μια βαθειά και παρατεταμμένη κρίση, που θα προκαλέσει μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 5,5% το 2011 και 3% το 2012, θα υπάρξει ανάπτυξη πολύ πιο κάτω από εκείνη που θα είχε ανάγκη η χώρα.

Το 2013-2014 η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ΑΕΠ θα φτάσει το 1,25% για να ανέβει την περίοδο 2015-2020 στο 2,66% ετησίως και να πέσει πάλι στο 1,66% στο χρονικό διάστημα 2021-2030.

Το αποτέλεσμα θα είναι, το χρέος να ανέλθει στο 186% του ΑΕΠ το 2013 και να πέσει (αν πάνε όλα καλά!) στο 152% το 2020, και στο 130% το 2030 - ποσοστό δηλαδή, που με τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχίζει να αποτελεί ρεκόρ ευρωζώνης.

Η πολυπόθητη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές περί το 2020 παραμένει έτσι μετέωρη, αφού οι τρεις προϋποθέσεις γι αυτό - πρώτον, τρία διαδοχικά χρόνια με αύξηση του εθνικού εισοδήματος, δεύτερον, τα αμέσως τρία επόμενα έτη με θετικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού άνωθεν του επιπέδου σταθεροποίησης των χρεών, και τρίτον, έλλειμμα κάτωθεν του 150% - δεν είναι συγχρόνως πραγματοποιήσιμες.

Η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει είτε λόγω της προϊούσης αύξησης των επιτοκίων, είτε λόγω της (πιθανότατα) πλημμελούς υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συνέπειες από τυχόν ταυτόχρονη επανεμφάνιση της εσωτερικής υποτίμησης και της ύφεσης. Σε τέτοια περίπτωση η επιστροφή στις αγορές θα αναβληθεί για το 2027. Και η συσσωρευμένη ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι τότε τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία μια νέα, υπό γενναιόδωρους όρους χορηγημένη δημόσια υποστήριξη σε συνδυασμό με την πρόσθετη άφεση χρεών εκ μέρους των ιδιωτών δανειστών» τονίζεται στο έγγραφο.

Οι τελευταίοι θα έπρεπε να συναινέσουν σε κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% για να μπορέσει να πέσει το συνολικό χρέος κάτω από 110% το 2020.

Γενικά ωστόσο, οι συντάκτες τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο του δημόσιου τομέα. Παρά την όποια συμμετοχή των ιδιωτών, αναφέρουν, η Ελλάδα θα χρειαστεί και στο μέλλον κυρίως κρατική και διακρατική υποστήριξη, για να μπορέσει «να εξυπηρετεί έγκαιρα τις πιστωτικές της υποχρεώσεις και να μην υποστεί νέα καθίζηση η κούρβα του χρέους» της.

Στο κείμενο δεν γίνεται βέβαια η παραμικρή αναφορά στο γεγονός, ότι το κούρεμα θα είχε αμέσως αγαθοεργά αποτελέσματα, αν συμμετείχαν σε αυτό και τα κράτη-δανειστές, καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί - με πρώτους τη Διεθνή Νομισματική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τα δάνεια τους, έστω και με τόκο 4,25%, παρατείνουν απλώς το πρόβλημα» έλεγε αναλυτής. «Μόνο αν δώσουν αυτοί το καλό παράδειγμα προχωρώντας σε γενναία άφεση χρεών θα γίνει η ελληνική οικονομία πραγματικά βιώσιμη».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=426901 

7 σχόλια:

  1. Σωστά αφού έχουν εξαιρέσει
    αυτά που τους χρωστάμε απο δάνεια τωρινά
    αυτά που τους χρωστάμε απο αυτά που είχαμε πάρει
    για να μη πω όλα τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ...

    Μας κουρεύουν με την ψιλή αυτά που έχουμε εμείς για να μας ξανά δανείσουν μια και δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τα ταμεία ενώ ταυτόχρονα έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά και δεν μπορούμε να δανειστούμε από αλλού....

    Αλλά τι να το κάνεις ένας λαός που ακόμα και σήμερα πιστεύει στα κόμματα και σκέφτεται προσωποκεντρικά για να αποφασίσει ή να κρίνει το σωστό από το λάθος, είναι άξιος της μοίρας του.
    Ο πάτος δεν είναι ο οικονομικός μόνο είναι και ο εγκεφαλικός.
    Έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε αναλυτικά και κριτικά .
    Μόνο όταν δούμε ότι αυτοί που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να μας σώσουν , τότε και μόνο τότε έχουμε ελπίδα...
    Αλλιώς στου κουφού τη πόρτα πάρε τη πόρτα και φύγε ή μη πετάτε ψάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΣΕ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Ποιοι είναι οι κοντο-κουρεμένοι κουστουμάτοι με τα σακίδια, που κυκλοφορούν στη Λάρισα, αγαπητέ Γιώργο;;;

    Διάβαζα και παλιά τους Αegean Τimes και τους θεωρούσα αξιόπιστη ειδησεογραφική πύλη. Είχαν κλείσει για κάποια χρόνια και άνοιξαν ξανά πριν λίγο καιρό.

    Σιχαίνομαι την συνωμοσιολογία, όπως ο διάβολος το λιβάνι, αλλά στην σημερινή Ελλάδα τίποτε πια δεν μου φαίνεται απίθανο.

    Όπως γράφει και ο Oscar Wilde στο "Πορτραίτο του Dorian Gray", "I can believe anything, provided that it is quite incredible"(!) (μπορώ να πιστέψω ο,τιδήποτε, αρκεί να είναι απίστευτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακαρι να παραμεινουμε υπο επιτηρησει μεχρι να απαλαγουμε απο τις προοδευτικες νοοτροπιες μαμμοθρεφτου κανιβαλου.


    - Αριστος Δοξιαδης, "Ας κάνουν οι ξένοι ό,τι δεν µπορούµε" εµείς
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_2270.html#.TqcH2mD8sXk

    - TEDxAcademy - Elias Papaioannou - Civic Capital(ism)
    http://www.youtube.com/watch?v=S5nth5jlCP0&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Χριστίνα!

    Εδώ τα λες όλα: "Αλλά τι να το κάνεις ένας λαός που ακόμα και σήμερα πιστεύει στα κόμματα και σκέφτεται προσωποκεντρικά για να αποφασίσει ή να κρίνει το σωστό από το λάθος, είναι άξιος της μοίρας του.
    Ο πάτος δεν είναι ο οικονομικός μόνο είναι και ο εγκεφαλικός.
    Έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε αναλυτικά και κριτικά .
    Μόνο όταν δούμε ότι αυτοί που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να μας σώσουν , τότε και μόνο τότε έχουμε ελπίδα...
    Αλλιώς στου κουφού τη πόρτα πάρε τη πόρτα και φύγε ή μη πετάτε ψάρια"


    Όποιος πιστεύει ακόμη στα κόμματα είναι ή ηλίθιος ή βολεμένος. Μέσος όρος δεν χωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προέρχεται από το 2% του ευρωπαικού ΑΕΠ της, τότε τι θα κάνει αν σκοντάψει καμιά Ιταλία ή Ισπανία αύριο μεθαύριο;
    Θα κάνει άραγε η Γερμανία Plan B και γι΄αυτές;
    Ε τότε, θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση .Μάλλον θα μπορούσε αν ήθελε. Αλλά όταν φτιάχτηκε αυτό το έκτρωμα που λέγεται ΕΕ δεν έγινε με γνώμονα το κοινό συμφέρον των κρατών .Δεν έγινε για να ενωθεί η Ευρώπη σε όλα της τα σημεία και όχι μόνο σαν νόμισμα .Δεν έγινε για να συσπειρωθούν οι λαοί.Δεν έγινε με διαφάνεια και δεν έγινε με σοβαρά κριτήρια.Δεν διαφέρει η Ευρώπη απο την διαφθορά και τον τρόπο που οι Ελληνες λειτουργούν.
    Έτσι όπως είναι στημένη η Ευρωπαϊκή Μονοπολη και έτσι όπως λειτουργούν οι κυβερνήσεις των κρατών όχι το 2% δεν χρειάζεται για να τα κάνει όλα παρανάλωμα αλλά και με 0.01% το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε. Όταν δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση, δεν υπάρχει και συλλογική αντίδραση ,δεν υπάρχει και συλλογικότητα στις ενέργειες .
    Οσο για την Ισπανια και την Ιταλία είναι πέραν απο βέβαιο ότι μετράνε λίγο χρόνο για να σκοντάψουν και να πέσουν θεαματικά.
    Εκτός της οικονομικής και εγκεφαλικής κρίσης που έχουμε ως λαός ..Σαν Ευρώπη έχουμε κρίση ηγετών με όραμα πέραν του σχήματος και χρώματος του Ευρώ.
    Τα πάντα έγιναν με γνώμονα το ξεφόρτωμα της Γερμανίας των τοξικών Ελληνικών ομολόγων. Μόνο που λαός που σκέφτεται έτσι και κυβερνήσεις που ακολουθούν τέτοια σκεπτικά είνα πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι έχουν ημερομηνία λήξεως.
    Η Γερμανία πρέπει να επιβιώσει και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της έρχεται απο τις εξαγωγές τις οποίες κάνει σε ποια κράτη; Απλοϊκή σκέψη ...ίσως.
    Και για να κλείσω διερωτώμαι ειλικρινά :
    Θέλει πραγματικά η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση ή θέλει απλά να επιβάλλει την ολιγαρχία των κρατών με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο βοηθώντας έτσι και την Αμερική να πραγματοποιήσει το όνειρο της να διαλύσει την Ευρώπη συθέμελα;
    Πιόνια σε μια αόρατη σκακιέρα με ορατούς τους παίχτες και γνωστό αποτέλεσμα ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.