16/10/11

Τουρκία–Ισραήλ: Νέα φημολογία περί εξομάλυνσης σχέσεων

Ο παρασκηνιακός ρόλος που φέρεται να έπαιξε η Τουρκία στην απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ έχει δώσει τροφή σε νέα φημολογία περί παρασκηνιακών διευθετήσεων που θα οδηγήσουν σε κάποιου είδους εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Η Τουρκία φέρεται να είναι μια από τις χώρες υποδοχής κάποιων εκ των Παλαιστινίων οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές με τους Ισραηλινούς να μη συζητούν καν την επιστροφή τους στα παλαιστινιακά εδάφη καθώς εμπλέκονταν σε σοβαρότατα αδικήματα που είχαν σχέση με τρομοκρατική δραστηριότητα.
Άλλη παράμετρος είναι το τηλεφώνημα που έκανε ο εβρισκόμενος στη Δαμασκό ηγέτης της ισλαμικής Χαμάς, ο Χαλέντ Μεσάαλ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν δοθεί από παλαιστινιακής πλευράς το τελικό ΟΚ για την επίτευξη – υπογραφή της συμφωνίας για τον Γκιλάντ Σαλίτ. Ο Νταβούτογλου φέρεται από δημοσιεύματα να ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι δεν έχουν καμία σημασία οι τριβές στα άλλα επίπεδα με το Ισραήλ, δίνοντας άμεσα τη συγκατάθεσή του για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να τηρεί παρόμοια στάση.
Η Τουρκία είχε παίξει ρόλο και στα αρχικά στάδια των διαπραγματεύσεων για το θέμα, κατηγορεί όμως εμμέσως το Ισραήλ για έλλειψη εμπιστοσύνης και ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλαπλών καναλιών συνεννόησης με τη Χαμάς, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η οριακή πρόοδος που είχε επιτευχθεί.
Εν κατακλείδι, ο θεωρούμενος ως «γεράκι» πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο ιρανικής καταγωγής Σαούλ Μοφάζ (κόμμα Kadima), σήμερα επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ (Ισραηλινό Κοινοβούλιο), δήλωσε ότι η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρεζ, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον Ερντογάν δημοσίως στο Νταβός της Ελβετίας, μια ενέργεια που οδήγησε στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών, ο οποίος δήλωσε «ευχάριστα έκπληκτος από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης» στο ζήτημα, χωρία να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ προ ημερών είχε στείλει συλλυπητήρια επιστολή με πολύ θερμά λόγια στον Ερντογάν για την απώλεια της μητέρας του.
Κατά συνέπεια, αναμένεται να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν οι διμερείς σχέσεις και αν θα γίνουν βήματα αποκατάστασης, μια εξέλιξη που έχει σημασία για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου συνεχίζονται οι δραστηριότητες της αμερικανικής Noble Energy στα «οικόπεδα» του Ισραήλ και της Κύπρου για την άντληση των πλουσίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Λέτε σε αντάλλαγμα των τουρκικών ενεργειών για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ να μας προκύψει ισραηλινή εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού; Οι ραγδαίες ανακατατάξεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείουν τίποτα, όσο απίθανο και αν φαίνεται.
Πηγή: DefencePoint

6 σχόλια:

  1. Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδος
    (Και λεπτομερως η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ )

    http://kostasxan.blogspot.com/2011/10/blog-post_7754.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FvhzE+%28%CE%91%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82%21%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, μου φαίνεται ότι κάποιοι μαδούν την μαργαρίτα: "Τα φτιάχνουν, δεν τα φτάχνουν, τα ..." :-)

    @ sterg

    Όντως, εξαιρετικό άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Οι ραγδαίες ανακατατάξεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείουν τίποτα, όσο απίθανο και αν φαίνεται»

    Μια χαρά πιθανά είναι όλα, περίμενε κανείς την δική μας κατάσταση, για παράδειγμα, πριν, 3 χρόνια, για παράδειγμα ; Τα φαινόμενα πάντα απατούν.

    Ισραήλ και Τουρκία, πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί μου είναι ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ να πιστέψω τα καβγαδάκια τους, παρότι τα φαινόμενα, και οι ίδιοι, μιλούν διαφορετικά. Τόσα χρόνια αρραβωνιασμένα τα παιδιά, έριξαν και έναν καβγά. Επειδή δηλαδή γλυκοκοιτάει από δω μεριά ο γαμπρός, εμείς πρέπει να χαρούμε τώρα ; Δεν θέλει εμάς, ΑΛΛΑ πράγματα θέλει ο προικοθήρας !

    Γιατί δεν μας το λένε καθαρά ; Ότι για να παντρευτούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και να βρούμε την «ησυχία» μας, να πάψουν να μας ανακατεύουν και να μας πρήζουν, θέλουν ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΩΡΟ ; Αυτήν την άχαρη «Λίμνη» σύμφωνα με τα λεγόμενα της νύφης, του Ταγίπ. Αλλά έλα που δεν χωράει στο κουτί. Πως να το αμπαλάρουμε, τι έτσι θα πάμε στον γάμο, χωρίς έναν φιόγκο, ένα λαμέ περιτύλιγμα, αντίστοιχο της κιτσαρίας των σήριαλ της νύφης ; Δεν γίνεται.

    Περίεργο πράγμα το μυαλό, ειδικά των Ελλήνων, ειδικά ΣΗΜΕΡΑ. Καμιά φορά μπερδεύονται τα καλώδια, και κάνουμε περίεργους συνειρμούς, να το δικό μου όποτε σκέφτεται το ειδύλιο του Ισραήλ και της Τουρκίας, πάντα σκέφτεται αυτό !
    Άντε, έστω αυτό .

    Μάλλον θέλω επειγόντως γιατρό και τιμωρία για τις κακές μου σκέψεις. Μακάρι να κάνω λάθος, κι αν κάνω, υπόσχομαι να μετανοήσω και να ζητήσω γονατιστή ταπεινά συγγνώμη. Και να παρακολουθώ όλα τα τουρκοσήριαλ, έτσι για τιμωρία ! Και να μου αρέσουν κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι είδους "φτιάξιμο" θα είναι αυτό; Κανένας δεν είναι μαλάκας. Εκτός από μας βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι δύο τάσεις στο Ισραήλ
    http://www.newstrap.gr/m-episimainoume/me-sxolia/9542-essetai-imar.html
    Η το φιλοτουρκικό στατιωτικο- οικονομικό λόμπι που φωνάζει για αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών αναφέρεται στο Κεμαλικό καθεστώς και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι σχέσεις έχουν ξηλωθεί από το Ερντογάν οριστικά και αμετάκλητα.
    Παρ' όλα αυτά, δεδομένων των συμφωνιών πολλών δις δολαρίων που είχαν συναφθεί με την Τουρκία πριν την ρήξη, πολλοί παριστάνουν πως κάνουν bissnes as usual, ενώ ταυτόχρονα απεμπλέκονται από τις δεσμεύσεις (βλέπε UAV'S). Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η επίσκεψη Κίσσινγκερ, για να καθησυχάσει τους Τούρκους σχετικά με τις φωνές που δυναμώνουν ακόμα και για εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
    Ταυτόχρονα και με αστραπιαίους ρυθμούς ενισχύουν τη συνεργασία το Χριστιανικού-Ιουδαΐκού Τόξου στα Βαλκάνια, καθώς και οι ίδιοι απειλούνται με απομόνωση και αφανισμό.

    Η συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Χαμάς μοιάζει προς το παρόν να προσπαθεί να αποσωβήσει το μέτωπο μεταξύ Αιγύπτου-Χαμάς- Ισραήλ, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει την Φατάχ- Αμπάς (οι κρατούμενοιπου απελευθερώνονται δεν ανήκουν στην τάξη τους, αλλά ούτε και ο Μαρουάν Μπαργούτι που θα μπορούσε να ενώσει τους Παλαιστίνιους, είναι στη λίστα) πιέζοντας έτσι για διαπραγματεύσεις στο Μεσσανατολικό.
    Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, θα ήμασταν αφελείς να πιστεύουμε ότι εγκαταλείπονται για πάντα σχεδιασμοί δεκαετιών- έστω και ως σχέδιο 2.
    Το καλό σενάριο λοιπόν για εμάς είναι να διατηρήσουμε την επικράτεια χωρίς απώλειες εδαφών, αναβαθμισμένοι γεωπολιτικά ΑΛΛΑ με οικονομικές συμφωνίες που θα επιτρέψουν στο έθνος μας να ευημερήσει χωρίς να αποτελεί προτεκτοράτο- μπανανία.
    Φυσικά μοιάζει σαν ανέκδοτο εδώ που βρισκόμαστε- ας μην ξεχνάμε όμως το δρόμο που μας δείχνει η Κύπρος.

    Ζητούνται πατριώτες πολιτικοί -δεν είναι λογοπαίγνιο- απλά οξύμωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο επόμενος πρωθυπουργός και οι υπουργοί μας να έχουν πολλά ένσημα βαρειά και ανθυγιεινά. Να είναι γάτες άγριες. Και να βάλουν και κανέναν μάγκα μέσα, καναν Κοσκωτά ας πούμε, δεν κάνω πλάκα.. Τέρμα με τα μαμόθρεφτα. Αρχοντοαλήτες χρειάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.