1/10/11

Μπεγλίτης: Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μήνυμα Πάνου Μπεγλίτη προς τον κυπριακό Ελληνισμό
Ισχυρό μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, έδωσε σήμερα από τη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.


Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θερμά συγχαρητήρια για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον λαό της Κύπρου, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.

«Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας - κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, την ισχυρή δύναμη των εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο, γιατί, γι ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ακόμη, ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, «πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές - οικονομικές και κοινωνικές - είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Θα ήθελα γι ακόμη μια φορά, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται, τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, υπέδειξε ότι «είναι αναγκαίο να εργαστούμε και στο μέλλον στενά, να δημιουργούμε καθημερινά ένα στέρεο μέτωπο, ένα στέρεο ανάχωμα απόκρουσης των επιθετικών κινήσεων ή ενδεχομένως πρωτοβουλιών στο μέλλον από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο κ. Μπεγλίτης εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι' αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα. «Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους. «Γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν Αθήνα και Λευκωσία έχουν πιο στενή επαφή και πιο έντονο συντονισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις και «έχουν θερμανθεί τα πράγματα», ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πάντα στενή και έντονη.

«Ασφαλώς και τις τελευταίες μέρες, σε συνεχή επαφή, αξιολογούμε όλα τα στοιχεία, όλες τις πληροφορίες. έχουμε γνώση της κατάστασης και έχουν γνώσιν οι φύλακες», κατέληξε.


www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. "... και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας."

    Αυτή τη φράση εχω βαρεθεί να την ακούω. Αλλά ποιο πολύ με ενοχλεί διότι προσβάλει τη νοημοσύνη και αξιοπρέπειά μου.

    Ίσως και να βολεύει στους πολιτικούς μας να μας συνηθησουνε σε τέτοιο τρόπο σκέψης διότι γνωρίζουν ότι είναι ανίκανοι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα που καθορίζει εξελίξεις και όχι απλώς παρακολουθεί. Οπότε, ας εμπεδώσει ο κοσμάκης ότι το φυσιολογικό είναι να μη διεκδικούμε να καθορίζουμε, ώστε να μη μας ρωτήσει αργότερα γιατί δεν αναλάβαμε να το αλλάξουμε.

    Αλλά ίσως και διότι ως αδύναμη χωρα να μη μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από το να παρακολουθούμε απλως, όχι να καθορίζουμε. Αλλά πάλι σε αυτην την περίπτωση ως πότε! Υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να φέρουν την Ελλάδα σε θέση ισχύος. Πότε θα ξυπνήσουμε και θα τις ενεργοποιησουμε όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 40 χρόνια ψυχραιμία ακούω. Λέτε να φταίει η πολλή ψυχραιμία που πτωχέυσαμε; Ήγουν, χρειάζεται ψυχραιμία για να κλέβεις και να χωνεύεις τα κλεμμένα. Με την εξωτ. πολιτική και την άμυνα θα ασχολιόμασταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, όλα με τον Τοτό, νομίζω τα ξέρουμε πια.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.