11/10/11

Ελένη Σκούρα! H πρώτη ελληνίδα βουλευτής, που έφερε αμηχανία στους … συναδέλφους της, για την… προσφώνησή της!

Η Σκούρα ενώ ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα. Ψηφίζει τον… εαυτό της!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Η Ελένη Σκούρα, που έφυγε από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, ήταν μια δυναμική Ελληνίδα, με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Συνέδεσε το όνομά της με την ιστορική εκλογή της πρώτης γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα το 1953, όταν κατοχυρώθηκε νομικά από τον Παπάγο, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών.
Η Ελένη Παπαχρήστου - Σκούρα γεννήθηκε στο Βόλο το 1896 και όταν τέλειωσε το Γυμνάσιο η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου παντρεύτηκε τον δικηγόρο Δημήτριο Σκούρα. Ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση σε συλλόγους, Σωματεία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Στην κατοχή συνελήφθη από τους Γερμανούς μαζί με τον σύζυγο και τον αδελφό της Απόστολο Παπαχρήστου και φυλακίστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση.
Το Νοέμβρη του 1952 ο Παπάγος θριάμβευσε στις εκλογές με 55% και 240 βουλευτές. Αν και ψηφίστηκε νόμος επτά μήνες πρίν, που έδινε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, εν τούτοις δεν ψήφισαν επειδή δεν είχαν συνταχθεί εκλογικοί κατάλογοι. Το Δεκέμβρη του 1952 πεθαίνει ο συναγερμικός βουλευτής Θεσσαλονίκης Β. Μπακονίκας και προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στις 18-1-1953. Τότε ψήφισαν και έθεσαν υποψηφιότητες για πρώτη φορά γυναίκες, που έλαβαν: Ελένη Σκούρα(Συναγερμού) 47.121 ψήφους, Ιωάννης Πασαλίδης 43.144, Βιργινία Ζάννα (ΕΠΕΚ-Φιλελεύθεροι) 24.244, Απόστολος Αηδονάς 10.559, Αντ. Ανωγειανάκης 6.017, Δημ Θεοχαρίδης (Λαϊκού) 2.565, Σταυρούλα Κωστοπούλου 2.494, Μερόπη Βασιλικού 1949, Αγγελική Τσάκωνα 1535.
Η εκλογή της Σκούρα προκάλεσε αμηχανία στον πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Μακρόπουλο, και τους εκπροσώπους των κομμάτων για το πώς θα την προσφωνούν! Στην ορκωμοσία της όλοι οι βουλευτές όρθιοι από το πρωτόγνωρο γεγονός την χειροκρότησαν θερμά. Ακολούθησε η προσφώνηση του Μακρόπουλου : «… εκφράζω την βαθείαν χαράν του Σώματος διότι υποδεχόμεθα εν τω εθνικώ τούτω συνεδρίω την πρώτην βουλευτίδα των Ελλήνων». Πήρε μετά το λόγο η Σκούρα, ευχαρίστησε τον Παπάγο που την υπέδειξε ως υποψηφία, χειροκροτήθηκε από όλους και μετά ζήτησε το λόγο ο βουλευτής Γ. Πλατής: « Είπατε προηγουμένως κ. πρόεδρε την λέξιν «βουλευτίδα». Ερωτώ, καθιερούται πλέον ο όρος αυτός δια τας γυναίκας αντιπροσώπους;» Μακρόπουλος (Πρόεδρος Βουλής): «Μετεχειρίσθην τον όρο του τύπου του γλωσσικού «βουλευτίς βουλευτίδος», είναι ο δοκιμώτερος. Δεν ανήκει εις εμέ ή την Βουλήν να καθιερώση τον γλωσσικόν όρον. Είναι έργον των λογίων, των λογοτεχνών και της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και του γλωσσοπλάστου λαού». Γερ. Βασιλάτος (βουλευτής) : «Η ισότης επιβάλλει να λέγεται βουλευτίς!» Άλλος βουλευτής: «Ο υπουργός της Παιδείας να μας λύσει την διαφοράν». Εμμ. Μπακλατζής ( βουλευτής): «Κύριε πρόεδρε χαιρετίζομεν την είσοδον εν τω κοινοβουλίω της πρώτης Ελληνίδος βουλευτίδος». Γεώργιος Μόδης ( βουλευτής): «Και ημείς χαιρετίζομεν την είσοδον της πρώτης ελληνίδος βουλευτίδος». Ο Παν. Κανελλόπουλος ( υπ. Εθν. Αμύνης) μίλησε για «συνάδελφο», ενώ από την αριστερά μίλησαν για «βουλευτίνα». Πολύ αργότερα καθιερώθηκε ο όρος «η βουλευτής».
Η Σκούρα ήταν δραστήρια στη Βουλή, αγόρευε κι έφερνε τροπολογίες. Μία αφορούσε τους Χωροφύλακες που τους απαγόρευαν να παντρευτούν αν δεν συμπλήρωναν το 45ο έτος! Είχαν δημιουργηθεί τότε κοινωνικά δράματα, με εξωσυζυγικές σχέσεις, κρυφούς γάμους, ή παραιτήσεις για να παντρευτούν. Με την τροπολογία ζητούσε την κατάργηση της απάνθρωπης διάταξης και ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος ( πατέρας του Αλέξανδρου) την δέχτηκε αμέσως!
Με την κατάργηση του ορίου ηλικίας στους γάμους, η Σκούρα θεωρήθηκε ευεργέτης των χωροφυλάκων! Όταν επι δικτατορίας ένας χωροφύλακας πήγε σπίτι της να τη συλλάβει, μόλις της είδε, την αναγνώρισε και της είπε: « Κυρία Σκούρα, δυστυχώς ήρθα να σε συλλάβω αλλα δεν μπορώ να το κάνω! φύγε, κρύψου! Εγώ θα πω στην υπηρεσία οτι δεν σε βρήκα…». Η Σκούρα ευχαρίστησε θερμά τον χωροφύλακα, ντύθηκε, πήρε μερικά πράγματα και τράβηξε στο Αστυνομικό Τμήμα να παραδοθεί…

9 σχόλια:

  1. "Ορισμένα τινά Ελληνικά Θήλεα ητούν να δοθεί ψήφος εις τα γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχε άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικός πασίγνωστον , άλλως τε γεγονός ότι πάν θύλη διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνεματικήν κατάστασιν ωρισμένας δε ημέρας εκάστου μηνός. Επειδή , εν τούτοις , αι ημέραι αύται , δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα , είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θυλέων , ώστε να ευτυχή εκείνην ημέρα να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς...........ψηφος είναι πράγμα επικίνδυνον , άρα αποκρουστέον. "

    Δημοσιεύμα της εφημερίδας Νέα Ημέρα της 20-03-1928 με θέμα "Ψήφος Γυναικών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε φτάνει που κάνω τον καραγκιόζη και τα παιδιά μου το παίζουν βαριά πεπόνια και οχυρώνονται πίσω από τον εγωϊσμό τους (δεν το ξανακάνω, τέρμα), δεν φτάνει που χάνω 3 ώρες στην εκδήλωση του ΕΛΚΕΔΑ/RIEAS/defencenet για να ακούσω για την Ελληνική Στρατηγική και όχι μόνο δεν την αναλύουν αλλά δεν λένε καν τη λέξη (μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο ήταν το μοντέλο δίπλα στο οποίο κάθησε ο Κωνσταντακόπουλος), ανοίγω το manual και μου πετάγεται ως ανάρτηση η ψήφος γυναικών; Λυπηθείτε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σαββας ητανε?Ποιο γνωστο ειδες εκτος απο φουσκωτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι περιμενες, να καθισουν εσενα διπλα στο μοντελο-κραχτη?Μη ξεχνας και την ηληκια σου.119 ετων κατα δικη σου δηλωση.Δηλαδη αν σου καθιζαν εσενα το μοντελο και εφευγες και μαζι του θα κατηγορουσες σημερα την εκδηλωση.Πολυ βιαζεσαι.Αλλο Κωνσταντακοπουλος η πως τον λενε και αλλο...ανακοντα.Παλι καλα που σε βαλανε μεσα και δεν σου ρηξανε "πορτα" στα μουτρα.Ειχε και μπουφε?...κατεργαρη ελληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sterg, είχε πολύ κόσμο και καλό κόσμο - και εμένα τον υπόκοσμο... Όλοι γνωστοί ήταν εκτός από εμένα που είμαι γνωστός-άγνωστος!

    Τον skal δεν τον είδα - εκτός και αν ήρθε μεταμφιεσμένος!

    ΥΓ. Εγώ ήταν τεχνικά ανέφικτο να φύγω με το συγκεκριμένο μοντέλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Σκούρα πρόσφερε στα κοινά με μεγάλη αυταπάρνηση, αλλά πέθανε πάμπτωχη. Ισα που της αναγνώρισαν μια τιμητική σύνταξη και πλήρωσε το κράτος λίγο πριν πεθάνει, το νοσοκομείο που την περιέθαλψε. Η ιστορία της είναι πολύ συγκινητική και χαρακτηριστική για την μεταπολεμική Ελλάδα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την τότε κοινωνία. Είναι όμως χαρακτηριστική και για την αντιμετώπιση που μπορεί να έχουν κάτι τέτοιες προσωπικότητες από το ελληνικό κράτος...Γλυκόπικρη ιστορία με μάλλον πικρό τέλος όπου η αναγνώριση έρχεται μετά θάνατον. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anaconda, απλό είναι. Έπρεπε να πας και να καθήσεις δίπλα της και να συστηθείς ως Κωνστanacondaκόπουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΄Οταν δημοσιευτούν φωτογραφίες, θα καταλάβετε για ποιό λόγο αυτό που προτείνετε ήταν ανέφικτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.