14/10/11

Hurriyet: «Η Τουρκία θα βρίσκεται σε πόλεμο και με "τις δύο Κορέες"»

Aρθρο του Μπουράκ Μπερντίλ στην τουρκική εφημερίδα με τίτλο «Το τουρκικό θαύμα - ή η τουρκική σχιζοφρένεια».
Hurriyet: «Η Τουρκία θα βρίσκεται σε πόλεμο και με "τις δύο Κορέες"»

Στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» δημοσιεύεται το ακόλουθο άρθρο του Μπουράκ Μπερντίλ με τίτλο «Το τουρκικό θαύμα - ή η τουρκική σχιζοφρένεια».
Ο Αβραάμ Λίνκολν έχει πει το περίφημο «μπορείς να κοροϊδεύεις κάποιον πάντοτε και όλον τον κόσμο καμιά φορά, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλον τον κόσμο πάντοτε». Ο ποιητής Τζον Λίντγκετ το παρέφρασε: «Μπορείς να ικανοποιείς κάποιον πάντοτε, μπορείς να ικανοποιείς όλον τον κόσμο καμιά φορά, αλλά δεν μπορείς να ικανοποιείς όλον τον κόσμο πάντοτε». Προφανώς ο ποιητής έγραψε προφητεία για την τουρκική πολιτική του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κριτική που γίνεται στους δύο άνδρες οι οποίοι χαράζουν την τουρκική πολιτική είναι καμιά φορά άδικη. Οι αδιάκοπες προσπάθειες του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου να «μετακινήσουν» την Τουρκία, φροντίζοντας να ισορροπήσουν αυτά που η καρδιά τους και το μυαλό τους τούς λένε, είναι τρομερά δύσκολη υπόθεση. Στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν όλον τον κόσμο πάντοτε οι κκ. Ερντογάν και Νταβούτογλου μπερδεύουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο και πέφτουν οι ίδιοι στην παγίδα.

Για παράδειγμα, κατάφεραν με τρόπο μαγικό να δείξουν ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και με τη Συρία, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της με το Ιράν είναι οξυμμένες. Με λίγη ακόμη προσπάθεια η Τουρκία θα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα βρίσκεται σε πόλεμο και με τις δύο Κορέες.

Ο σύρος πρόεδρος Ασαντ πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν άλλαξε, ενώ ο στρατιωτικός σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αντιστράτηγος Ραχίμ Σαφαβί, κατηγορεί την Τουρκία για υποκρισία και τα ψέλνει στην Αγκυρα για την εγκατάσταση του ραντάρ του ΝΑΤΟ. Οι Σύροι λένε ότι η Τουρκία προωθεί μια κοσμική δημοκρατία στον αραβικό κόσμο εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα εναντίον του Ασαντ και υποστηρίζοντας το «σιωνιστικό κράτος». Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι όργανο του ΝΑΤΟ, ενώ οι περισσότεροι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι είμαστε όργανο των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

Ως πρόσφατα ακόμη η Τουρκία αποτελούσε τον μεγάλο πονοκέφαλο της Δύσης επειδή ευθυγραμμιζόταν με κράτη-παρίες όπως η Συρία και το Ιράν. Εχουμε, λοιπόν, ένα κράτος που κατηγορείται ότι υπηρετεί ταυτόχρονα τα ιρανικά, τα αμερικανικά και τα ισραηλινά συμφέροντα. Μια χώρα που κατηγορείται ότι είναι εχθρική αλλά και πολύ φιλική στο Ισραήλ.

Εχουμε έτσι μια εξωτερική πολιτική που αυτοανακηρύσσει την Τουρκία σε σωτήρα των Παλαιστινίων οδηγώντας την σε ψυχρό πόλεμο με το Ισραήλ, τη στιγμή που ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ζητεί με δημόσια δήλωσή του να τερματιστεί η τουρκο-ισραηλινή διένεξη. Αγνωστο γιατί η Τουρκία είναι πιο παλαιστινιακή από τους Παλαιστινίους, άγνωστο πόσο ενοχλούνται στα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν γνωρίζουμε γιατί η παλαιστινιακή ηγεσία θα προτιμούσε μια Τουρκία με κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ ενώ η τουρκική ηγεσία επιμένει στον ρόλο του «σωτήρα της Παλαιστίνης» πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους Παλαιστινίους.

Δυστυχώς, ο κ. Ερντογάν κατηγορείται στην Τουρκία ότι είναι πολύ «θρησκευτικός», ενώ στον αραβικό κόσμο θεωρείται πολύ «κοσμικός». Στην Τουρκία έκανε έναν δίκαιο πόλεμο για να απελευθερώσει τις γυναίκες που θέλουν να φορούν τσαντόρ στα πανεπιστήμια. Αλλά οι Τυνήσιοι, τους οποίους υποτίθεται ότι επηρεάζει ο κ. Ερντογάν, όρμησαν στα πανεπιστήμια και επέβαλαν με τη βία στις γυναίκες να μην καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους. Είναι πολύ μουσουλμάνος για μερικούς Τούρκους και όχι αρκετά μουσουλμάνος για μερικούς Αραβες.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Ερντογάν κατηγορείται ότι παραείναι γενναιόδωρος προς τους Κούρδους της Τουρκίας, οι τούρκοι εθνικιστές τον κατηγορούν για προδοσία ενώ οι ίδιοι οι Κούρδοι τον θεωρούν άθλιο και τον κατηγορούν ότι είναι τουρκικό γεράκι.

Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα η Τουρκία μοιάζει με εκείνον που νομίζει ότι είναι υδραυλικός, πυροσβέστης, υπεράνθρωπος, άνθρωπος-αράχνη, ορντινάντσα, σουλτάνος και ό,τι άλλο θέλετε. Και ότι στην γκαρνταρόμπα του έχει μια πολύ πλούσια συλλογή από κοστούμια για κάθε μέρα, καμιά φορά και για κάθε ώρα, για ν' αλλάξει κοστούμι. Είναι κρίμα που στο τέλος της ημέρας αυτός ο υδραυλικο-πυροσβεστο-υπερανθρωπο-αραχνανθρωπο-ορντιναντσο-σουλτάνος μοιάζει με κωμική φιγούρα του τσίρκου.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=425262 

1 σχόλιο:

  1. Χι..χιχι, αμάν αμάν
    Και τα Πετρέλαια της Μοσούλης και το Όρος Αραράτ , και τα Νερά του Ευφράτη και οι Υδρογονάνθρακες της Μεσογείου Και η Ιερουσαλήμ, ήταν - είναι και θα παραμείνουν αναπόσπαστο κομάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεση Ρήξη με την Αρμενία - αλλά ποιός λογαριάζει τους Υπόλοιπους. Τους Γιουνάν σχεδόν τους αφανίσαμε και λίγο ακόμα δεν θα υπάρχουν,η Κύπρος δεν θα τολμήσει να κουνηθεί-έχω στρατό εκεί. Τους Κούρδους τους παίζω στα δάχτυλα, οι δέ Σύριοι θα τον πιουν για να έχουν να πιούν. Άχ Ιράν, Τώρα ερχόμαστε στην καρδιά του προβλήματος που περιμένει τον ερχομό του Μαχντί, αλλά δεν θα θα προλάβει ούτε αυτό να εισπνεύσει, ούτε το Ισραήλ.
    ΕΓΩ θα εμφανιστώ στο Άγιο Όρος, θα δοξαστώ από Ανατολή σε Δύση. Είμαι Αθάνατος! Είμαι ο Έρογγαν!
    Βοήθειά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.