23/11/11

Αργεί το χρυσοφόρο τέρμα(τικό)

Όπως πληροφορήθηκε η Επιτροπή Εμπορίου στη χθεσινή συνεδρία, οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες πετρελαιοειδών που έχουν έδρα τους τη Λάρνακα, έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούλιο ξεκινά η υλοποίησή του

Το κράτος θα εξοικονομεί 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία δαπανώνται για την αποθήκευση των στρατηγικών μας αποθεμάτων των καυσίμων σε άλλες χώρες. Πολύ καταστροφικές οι συνέπειες μιας έκρηξης στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα καύσιμα.
Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται το θέμα της δημιουργίας του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό. Όπως ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ζέτα Αιμιλιανίδου, την περασμένη Δευτέρα θα επραγματοποιείτο συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής η οποία θα μελετούσε τις προτάσεις της τεχνικής επιτροπής που αφορούν στα κριτήρια και άλλες λεπτομέρειες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία του τερματικού.
Τελικά, όμως, η συνεδρία αυτή αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης της προέδρου της διυπουργικής επιτροπής, Υπουργού Εμπορίου, Πραξούλας Αντωνιάδου, στην πλατφόρμα «Όμηρος» ενώ η επόμενη συνεδρία για το θέμα δεν έχει διευκρινιστεί. Οι απαντήσεις της Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου δεν έπεισαν τους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι είχαν ζητήσει, σε προηγούμενη συνεδρία για το θέμα, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και οδικό χάρτη για τις ενέργειες που έπονται.
Τελικά, κάτω από τις πιέσεις του προεδρεύοντα της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε και σε «αναβλητικότητα του κράτους» για χειρισμό του θέματος αφού, όπως δήλωσε, «η περιοχή είναι καθαρή από το 2009 και δεν έχει γίνει τίποτε», η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η τεχνική επιτροπή εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, αν και η προσωπική εκτίμηση της Γενικής Διευθύντριας του υπουργείου είναι ότι κάποιες ενέργειες μπορεί να συντμηθούν και η ημερομηνία αυτή να αλλάξει.

Πολλαπλά τα οφέλη
Όπως είναι γνωστό, με την ανέγερση του τερματικού στο Βασιλικό στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο της περιοχής και διαμετακομιστικός σταθμός. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι θα εξοικονομούνται τα 15 εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται από το 2004, αφού μετά την είσοδο στην Ευρώπη η Κύπρος πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα σε καύσιμα και, ελλείψει χώρων, αυτά να αποθηκεύονται σε χώρους που βρίσκονται εκτός Κύπρου (Ελλάδα, Ολλανδία). Εξάλλου θα μετακινηθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, οι οποίες επανειλημμένα έχει ζητηθεί να φύγουν από την παραλία της Λάρνακας. Όπως ακούστηκε στη χθεσινή συνεδρία, οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες πετρελαιοειδών που έχουν έδρα τους τη Λάρνακα έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν, ενώ ο κ. Ζαχαρίου ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση αυτή θα γίνει είτε μεμονωμένα είτε μαζικά, αλλά η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει master plan για συντονισμό, λόγω του ότι προκύπτουν θέματα ασφάλειας.

Η έκρηξη στο Μαρί… επί δεκαπέντε!
«Θα είναι δεκαπλάσια ή ακόμα και δεκαπενταπλάσια», από την ισχύ της έκρηξης που έγινε στο Μαρί, μια έκρηξη η οποία θα προκληθεί από έναν σεισμό ή θεομηνία και θα πλήξει την περιοχή όπου βρίσκονται οι αποθήκες των εταιρειών πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος της Λάρνακας Αλέξης Μιχαηλίδης. Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι το θέμα της μετακίνησης των καυσίμων δεν είναι μόνο εθνικού συμφέροντος, διότι θα εξοικονομούνται εκατομμύρια ευρώ, αλλά και εθνικής ασφάλειας αφού οι συνέπειες μιας έκρηξης θα ήταν καταστροφικές.
Κληθείς, μετά το τέλος της συζήτησης, ο προεδρεύων της Επιτροπής να πει κατά πόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας για το ενδεχόμενο σεισμού, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι εγκαταστάσεις στη Λάρνακα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. «Από την άλλη, δεν πρέπει να φοβίζουμε και τον κόσμο, γιατί την οποιαδήποτε θεομηνία ή σεισμό δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει· είναι γι’ αυτό που η Λάρνακα ζητά επιτακτικά την απομάκρυνσή τους από την πόλη και την παραλία της», σημείωσε.
«Μετά από μια άγονη περίοδο δύο τουλάχιστον δεκαετιών, το ζήτημα της μετακίνησης των πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα άρχισε να εμφανίζει μια κινητικότητα», δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.
Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Αντιδήμαρχο της Λάρνακας τόνισε ότι αυτοί «δεν πρέπει να μεγιστοποιούνται», προσθέτοντας ότι «πρέπει ψύχραιμα και με την επιμονή της Επιτροπής να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ (Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών) χαιρέτισε την πίεση που εξασκεί η Βουλή προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ληφθεί μια απόφαση έγκαιρα, από την οποία η χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Η Επιτροπή θα επανέλθει επί του θέματος πριν από το τέλος του έτους.

Δεν δέχονται διέλευση γραμμής ηλεκτρισμού οι Λιμνατίτες
Εξάλλου, η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις Κοινότητες Λιμνάτη και Αγίου Μάμαντος από την αλλαγή όδευσης της γραμμής υψηλής τάσης της ΑΗΚ Ύψωνα - Τριμίκληνης. Οι κάτοικοι των χωριών, διαμέσου του Κοινοτάρχη του Λιμνάτη Χριστάκη Χρυσοστόμου, ζήτησαν από την ΑΗΚ ώστε να εξεύρει τρόπους να υπογειοποιήσει αυτήν τη γραμμή ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο επηρεασμού της υγείας των κατοίκων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν να περάσει η εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Πάντως για το θέμα επικρατεί σύγχυση, αφού, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι είχε γίνει μια συμφωνία με την ΑΗΚ, υπό προϋποθέσεις, ότι θα εξευρίσκονταν τα χρήματα για υπογειοποίηση αυτής της γραμμής ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ που παρίστατο στη συζήτηση δήλωνε ότι ποτέ δεν έγινε αυτή η συμφωνία. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, «κάτοικοι της κοινότητας Λιμνατίου ισχυρίζονται ότι οι πυλώνες απέχουν μόλις 100 - 150 μέτρα από κάποια σπίτια, ενώ η ΑΗΚ ισχυρίζεται ότι η απόσταση είναι 800 μέτρα».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα επισκεφτεί την περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.