14/9/13

Κρυμμένες αλήθειες για τα οπλοστάσια χημικών όπλων και τη Διεθνή Σύμβαση

Manlio DiNucci* (Ιταλία)               (μτφ.  από τα γαλλικά Κριστιάν)
Η σφαγή στη Γκούτα Δαμασκού στις 21 Αυγούστου 2013, αποδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία στην κυβέρνηση της Συρίας, ενώ αποδόθηκε  από τη Ρωσία και το Ιράν στην οπλισμένη αντιπολίτευση της. 
JPEG - 22.6 ko
Τα δηλητηριώδη αέρια μάχης εισπνέονται μέσω του δέρματος και των πνευμόνων. Μόνο οι άνθρωποι ντυμένοι ταυτόχρονα με στεγανές στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες μπορούν να ξεφύγουν. Σε περίπτωση μόλυνσης, θα πρέπει να χορηγηθεί ένα αντίδοτο μέσα σε λίγα λεπτά (συνήθως ένα μίγμα ατροπίνης και avizafone) και να πλυθεί το σώμα.
Ωστόσο, αυτή η συζήτηση μας κάνει να λησμονήσουμε ότι αυτά τα χημικά όπλα  χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της ιρακινής επίθεσης κατά του Ιράν (1980-1988) και ότι τα όπλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν στα οπλοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, παρά τη δέσμευσή τους να τα έχουν καταστρέψει πριν από το 2007. 
Προπαντός, η Διεθνή Σύμβαση που τα απαγορεύει δεν απαγορεύει παρά μόνο την άμεση χρήση τους κατά του άνθρωπου, περιορισμός που δεν ίσχυε για την περίπτωση του αποφυλλωτικού στοιχείου «Πορτοκαλί Παράγοντας, Orange Agent» στο Βιετνάμ, παρότι αποτελεί ο μεγαλύτερος χημικός πόλεμος στην ιστορία.

Ο πολιτικό-μιντιατικός θόρυβος  για τα χημικά όπλα της Συρίας, τα οποία, σύμφωνα με μυστικές « αποδείξεις»  της CIA έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δημιουργεί την διαδεδομένη εντύπωση ότι η Συρία είναι πλέον η μόνη που διαθέτει τέτοια όπλα και ότι απειλεί όλο τον κόσμο. Δύναμη των μέσων μαζικής καταστροφής, ικανά να εστιάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αφανίζοντας όλα τα άλλα.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα το 1915-1917: υγρό χλώριο και φωσγένιο, αργότερα και το ερεθιστικό αέριο [δηλαδή που ερεθίζει ανεπανόρθωτα το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους] και το ασφυξιογόνο αέριο μουστάρδα
Σε απάντηση, η Βρετανία και η Γαλλία παρήγαγαν επίσης αυτό το θανατηφόρο αέριο. Το αέριο Tabun , το οποίο προκαλεί το θάνατο από ασφυξία, ανακαλύφθηκε το 1936 από ερευνητές της γερμανικής εταιρείας IG Farben (η ίδια που παρήγαγε το Zyklon B που χρησιμοποιούταν στους θαλάμους αερίων). Το 1936 η Ιταλία χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην Αιθιοπία, που είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη στη Λιβύη το 1930. Στη Γερμανία, παρήγαγαν ακόμα πιο θανατηφόρους  χημικούς παράγοντες, το σαρίν και το σομάν . Τα τελευταία δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον Χίτλερ, ίσως επειδή στην αρχή του πολέμου φοβόταν μια ανταπάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, που διέθεταν  μεγάλα οπλοστάσια χημικών, και στην τελική φάση, γιατί δεν είχε πια αρκετά αεροπλάνα για να επιτεθούν. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πόλεμου η κούρσα για τα χημικά όπλα επιταχύνθηκε με την ανακάλυψη του πιο τοξικού αέριου για τα νεύρα, το VX , του οποίου η παραγωγή άρχισε το 1961 στις ΗΠΑ. Παρήχθησαν έτσι τα πρώτα δυαδικά χημικά όπλα: βλήματα, βόμβες και κεφαλές πυραύλων που περιέχουν δύο ξεχωριστά χημικά συστατικά, και, συνεπώς, σχετικά αβλαβή, τα οποία αναμιγνύονται  κατά τη διάρκεια της πτήσης και συνδυάζονται σε μια τοξική ουσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΣΣΔ συσσώρευσαν τα μεγαλύτερα και πιο θανατηφόρα χημικά οπλοστάσια.  Αλλά η «χημική λέσχη»  αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε άλλες χώρες.

Με το τέλος του Ψυχρού Πόλεμου, τέθηκε σε ισχύ το 1997, η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία απαγορεύει τη χρήση τους και θεσπίζει την καταστροφή των υπαρχόντων αποθεμάτων. Αλλά δεκαέξι ολόκληρα χρόνια αργότερα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο η Ρωσία δεν έχουν ακόμη καταστρέψει πλήρως τα αποθέματά τους, επειδή δεν τήρησαν τους καθιερωμένους ρυθμούς του προγράμματος καταστροφής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 5.500 τόνους χημικών όπλων. Η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα, περίπου 21.500, που κληρονόμησε από το σοβιετικό οπλοστάσιο. Μια απλή ποσοτική εκτίμηση είναι όμως παραπλανητική: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες διατηρούν τη δυνατότητα να παράγουν εξελιγμένα δυαδικά χημικά όπλα και ενώνουν πάντα τους ελιγμούς τους για πυρηνικό πόλεμο με εκείνους του χημικού πολέμου. Αλλά ακόμα και αν δεν περιοριζόμαστε στην ποσοτική διάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που καθοδηγούν την εκστρατεία κατά των χημικών όπλων της  Συρίας, διαθέτουν περίπου 6 φορές περισσόρα: σύμφωνα με εκτιμήση της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά πάσα πιθανότητα φουσκωμένηα , η Συρία θα διαθέτει περίπου 1.000 τόνους χημικών πρόδρομων ουσιών (ουσίες που μπορούν να παράγουν χημικά όπλα).

Γιατί η Συρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα; 
Η απάντηση, σε βασικούς όρους, είναι: γιατί απειλείται από τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα που την στοχεύουν. Και όχι μόνο αυτό. Το Ισραήλ έχει επίσης κατασκευάσει από το 1960 ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο χημικών όπλων. 
Αλλά, όπως και το πυρηνικό του οπλοστάσιο, παραμείνει μυστικό γιατί το Ισραήλ έχει υπογράψει αλλά δεν επικύρωσε τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. 
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Foreign Policy , με βάση ένα έγγραφο της CIA, διενεργήθηκαν εξελιγμένες έρευνες για τα χημικά όπλα από το ισραηλινό Κέντρο Βιολογικών Ερευνών και όπλα παράγονται και αποθηκεύονται στην έρημο Νεγκέβ, στη Ντιμόνα, όπου παράγονται επίσης πυρηνικά όπλα.
Ακόμη και η Jerusalem Post το ανέφερε σχετικά. Και ακόμα κι αν το Ισραήλ δεν κράτησε αυτό το οπλοστάσιο, γράφει το ειδικευμένο περιοδικό Jane’s Defence Weekly, το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να «αναπτύξει μέσα σε λίγους μήνες ένα πρόγραμμα κατασκευής επιθετικών  χημικών όπλων».  
Καταλάβουμε λοιπόν γιατί η Αίγυπτος, επίσης, δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν έχουν παραβιάσει επίσημα ποτέ την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων, αφού ο χημικός παράγοντας πορτοκαλί με διοξίνη, που χρησιμοποιήθηκε μαζικά από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ, και οι χημικές βόμβες λευκού φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη, καθώς και από το Ισραήλ στη Γάζα, δεν απαγορεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Μια παρηγοριά για τις οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να γεννήθηκαν παραμορφωμένα από το Πορτοκαλί Παράγοντα ή να πεθάνουν καμένα από το λευκό φωσφόρο.

Manlio DiNucci

Μετάφραση ιταλικά-γαλλικά, Marie-Ange Patrizio
Πηγή Il Manifesto (Ιταλία)

*Γεωγράφος και γεωπολιτικολόγος. Τελευταία του βιβλία Geocommunity  Ed. Zanichelli 2013 ; Geografia del ventunesimo secolo, Zanichelli 2010 ; Escalation.  Anatomia della guerra infinita, Ed. DeriveApprodi 2005


5 σχόλια:

  1. Άσχετο μεν αλλά αξίζει να δείτε μία πολύ πρόσφατη ψηφοφορία(ο Θεός να την κάνει) στην Βουλή για να δείτε την ντροπή και την ξεφτίλα....

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wWdut0XaUj8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Βασίλη,
    Έμεσα, πλην σαφώς, πάλι μου επιτίθεσαι προσωπικά, ίσως όχι υβριστικά, αλλά οπωσδήποτε απαξιωτικά.
    Δεν επιτρέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Κριστιαν,

    και το τοσο που αντεξες στον ανοικτο δημοκρατικο διαλογο καλο εκανε στο μπλογκ.
    Κατα τα αλλα, εσυ εχεις το καρπουζι εσυ και το μαχαιρι, οπως λενε στο χωριο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλτατε Βασίλη,
    Κάτι σου ξέφυγε περί δημοκρατικού διάλογου και κώδικα σύνταξης σχολίων στα ιστολόγια.
    Δεν επιτρέπεται να ξεκινήσεις ένα σχόλιο σε νέα ανάρτηση με επίθεση (άμεση η έμμεση)η υπονοούμενα κατά διαχειριστή η αναγνώστη από μια ανάρτηση στην άλλη.
    Τα σχόλια πρέπει να γίνουν για το αντικείμενο του άρθρου που αναρτάται.

    Θεμιτό είναι να ζωντανέψει ο διάλογος που ξεκίνησε σε μια δεδομένη ανάρτηση και να τελειώσει με οποιαδήποτε κατάληξη, όχι όμως να μεταφέρομε τις πικρίες μας η οπωσδήποτε άλλο σε ανάρτηση με τελείως άλλο αντικείμενο.

    Φυσικά επαναλαμβάνω το ρητό: η γνώμη που εκφράζεται από τον συγγραφέα ενός άρθρου δεν συμπίπτει απαραίτητα με αυτή του διαχειριστή που το ανάρτησε.

    Τούτα λεχθέντα, ελεύθερος είσαι να επαναδιατυπώσεις το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.