8/5/15

Εκθέτοντας τον «Ηνίοχο» και την Ελλάδα

Με τη διεξαγωγή της άσκησης “Ηνίοχος 2015” στην οποία συμμετείχε η Αμερικανική και η Ισραηλινή Αεροπορία, εντάθηκαν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου που παρουσιάζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, ως πρόβα προσβολής των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 του Ιράν, με την Ελλάδα να δίνει και πληροφορίες για τα αδύναμα στοιχεία του ρωσικού συστήματος.
Η στάση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς ανακυκλώνεται στα διεθνή ΜΜΕ. Από τη μία πλευρά έχουμε το θετικό στοιχείο που είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ενεργοποιείται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αλλά το γεγονός ότι ενεργοποιείται από το ότι η χώρα λαμβάνει σαφή θέση (έστω με έμμεσο τρόπο) σε μια διαμάχη, απέχει πολύ.
Τι εννοούμε. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο δραστήρια και να επιδιώξει να εμπλακεί στα διεθνή ζητήματα της περιοχής, εκμεταλλευόμενη τους συνετελεστές ισχύος που διαθέτει. Σε αυτούς δεν υπολογίζουμε μόνο την στρατιωτική (όπως συνεχώς κάνει το Ισραήλ), αλλά την οικονομική, την πολιτική και την πολιτιστική διάσταση.
Παρατηρούμε ότι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης έχουν συμφέρον να βρουν μια πολιτική λύση στο ζήτημα της πυρηνικοποίησης του Ιράν κι αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, η ισραηλινή εξωτερική πολιτική, επενδύει στην συγκρουσιακή στάση και στην στρατιωτική ισχύ, ελλείψει οποιουδήποτε άλλου τρόπου επικοινωνίας αλλά κι ελλείψει οποιουδήποτε άλλου τρόπου λειτουργίας από την πλευρά της κυβέρνησης Μπ. Νετανιάχου. Πρόκειται για σαφή περιχαράκωση. Αυτή η στάση παρουσιάζεται μάλιστα, την στιγμή που η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει αδειάσει ουκ ολίγες φορές την ισραηλινή πλευρά στα ζητήματα ασφαλείας με τις αραβικές χώρες, το Παλαιστινιακό και το Ιράν.
Το Ισραήλ έχει τα δικά του συμφέροντα κι αυτό σε επίπεδο διεθνών σχέσεων είναι κατανοητό. Το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν το Ισραήλ ή… τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε, εκθέτουν την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, μέσω των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων η Ελλάδα φέρεται ότι στηρίζει και προωθεί έμμεσα τη λύση των στρατιωτικών πληγμάτων εις βάρος του Ιράν, την στιγμή που η Δύση και οι ΗΠΑ στηρίζουν ξεκάθαρα την περίπτωση της πολιτικής λύσης.
Για περισσότερα Defence3

5 σχόλια:

  1. Οι Αμερικανοί έχουν μία πλήρη συστοιχία S3OO από το 1994 την οποία πήραν από πρώην Σοβιετική δημοκρατία,δεν μπορώ να θυμηθώ ποια, θυμάμαι όμως ότι το γράφει σε βιβλίο του ο πράσινος ΓΕΕΘΑ Νίκος Κουρής. Μιλάμε για βαθύ πράσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική που θα καταπονήσει τις σχέσεις με τον μελλοντικό επιχειρηματικό έταιρο μας στον ενεργειακό τομέα την Ρωσία.

    Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιλεκτικοί πόσα
    στοιχεία της αμυντικής μας υποδομής αποκαλύπτουμε στους σημερινούς
    συμμάχους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ασκήσεις αυτές δεν ξεκίνησαν προχτές...Έχει χρόνια που γίνονται και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όχι μόνο με τους Ισραηλινούς, που οι σχέσεις μας έχουν γίνει τόσο καλές πρόσφατα.Και φυσικά οι Ρώσοι τα γνωρίζουν αυτά και αδιαφορούν, γιατί πολύ απλά οι S300 πλέον είναι παρωχημένο σύστημα για αυτούς.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι τα ς300 είναι παλιό συστημα.

      Διαγραφή
  3. Παλιά ιστορία. Και πολύ καλά κάνουμε. Αυτού του είδους οι ασκήσεις θα αποκτήσουν σημασία ζωής και θανάτου για μάς, όταν οι Ισραηλινοί παραλάβουν τα τα F-35 και αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν σε ασκήσεις με τη δική μας αεράμυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.