26/8/09

Στη Βουλή το μνημόνιο με τις ΗΠΑ για τη βίζα

Από «συμπληγάδες» περνά το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Ετσι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες στη Βουλή αντιμέτωπη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσον αφορά την τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα, μέσω της ψήφισης του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας.


Στη Βουλή το μνημόνιο με τις ΗΠΑ για τη βίζα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας απεδέχθη το αίτημα της αντιπολίτευσης να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του

Από «συμπληγάδες» περνά το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Ετσι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες στη Βουλή αντιμέτωπη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσον αφορά την τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα, μέσω της ψήφισης του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τον περασμένο Ιούνιο με τον αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Βλατής ζήτησε μάλιστα την αναβολή της ψηφοφορίας ώστε να λάβουν γνώση οι βουλευτές του περιεχομένου του μνημονίου, διότι, όπως είπε, μέσω αυτού «ενδεχομένως να καταλήξουμε σε κάποιου άλλου είδους βίζα». Επιτακτικότερα έθεσε το θέμα εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αχ. Κανταρτζής , καταγγέλλοντας τη δημιουργία «μηχανισμού παρακολουθήσεων» που συνοδεύει την κατάργηση της βίζας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Τσούκαλης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι τηρεί στάση υποτελούς. Επιφυλακτικός εξάλλου ήταν και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Γ. Γεωργίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας έκανε τελικώς αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του μνημονίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό αποτελεί κείμενο διακήρυξης αρχών και δεν απαιτείται κύρωσή του. Οσον αφορά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τον κίνδυνο παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι αυτό που προβλέπεται είναι η υποβολή από αμερικανικής πλευράς του ερωτήματος ύπαρξης στοιχείων και όχι η παροχή τους, ο δε αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η συμφωνία αφορά μόνο πρόσωπα που έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί και όχι υπόπτους. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Η τρομοκρατια και το σοβαρο εγκλημα, οπως το καταλαβαινουν οι ΗΠΑ, εχει να κανει και με την υπαρξη λαθρομεταναστων στην Ελλαδα. Αφου θελουμε τοσο πολυ την βιζα ας κανουμε συνεργους μας τους Αμερικανους στην αποτροπη και καταπολεμηση της λαθρομεταναστευσης στην χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το διάβασα, τώρα θα γίνουμε ισότιμοι Ευρωπαίοι, θα πηγαίνουμε στην Αμερική χωρίς βίζα, καλό ακούγεται. Δεν ανησυχώ για την συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ, για την τρομακρατία, το έγκλημα, και την λαθρομετανάστευση, γιατί δεν έχω σχέση με τα πιο πάνω,ούτε τρομακράτης είμαι, ούτε εγκληματίας, ούτε(ευτυχώς) λαθρομετανάστης, όχι ακόμα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι μέσω κατάργησης βίζας να χτυπηθεί η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ στην Ελλάδα χίλες φορές ΝΑΙ!!! Pavlopoulos μην ξαναευχαριστήσεις κάνέναν. Καλύτερα να φας ένα μαγκάλι κάρβουνα παρά να ξαναπείς λ@μ@κί@!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτημα. Έχω καταδικαστεί για πλημμέλημα σε 4 ή 5 μήνες, δεν θυμάμε ακριβώς με τριετή αναστολή. Τα δυο χρόνια έχουν περάσει ήδη. Επειδή ξέρω τι ψείρες είναι οι Αμερικάνοι, θα έχουν πρόσβαση και σε αυτήν πληροφορία και θα αποτελούσε λόγο να μην δώσουν βίζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.