26/8/09

Ατύχημα με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς

Ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, τύπου Μ-35, Ρωσικής κατασκευής χτύπησε σε ηλεκτροφόρα σύρματα και υπέστη ελαφρές ζημιές, χωρίς όμως να τραυματισθεί κανένας από τους επιβαίνοντες. Από την πτώση προκλήθηκε φωτιά σε χωριό που εκκενώθηκε, μέχρις που η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.


Με μία ημέρα καθυστέρηση ανακοινώθηκε το εν λόγω ατύχημα από το υπουργείο αμύνης της Κύπρου, με τη διευκρίνιση ότι το ελικόπτερο, με ρωσικό πλήρωμα, εκτελούσε δοκιμαστική πτήση σε μία περιοχή 15 χιλιόμετρα βορείως της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο. Το ελικόπτερο επέστρεψε με ασφάλεια στην αεροπορική βάση. Η ανακοίνωση του υπουργείο αμύνης έδωσε και απάντηση στο ερώτημα ως προς τα αίτια σοβαρής πυρκαγιάς που εξερράγη στην περιοχή του ατυχήματος και προς στιγμή απείλησε μικρό χωριό που εκκενώθηκε, μέχρις ότου η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.Όπως ανακοινώθηκε, η φωτιά ξεκίνησε από τους σπινθήρες που προκλήθηκαν από τα ηλεκτροφόρα καλώδια κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου. ΠΗΓΗ: new.ert.gr

Πρόσκρουση ελικοπτέρου σε καλώδια της ΑΗΚ

Με ασφάλεια και χωρίς να τραυματιστεί κάποιο από τα μέλη του πληρώματός του, επέστρεψε και προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» το ελικόπτερο Mi-35 της Εθνικής Φρουράς το οποίο προσέκρουσε χτες σε καλώδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Αμυνας, το ελικόπτερο την ώρα που εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση σε περιοχή 15 χιλιόμετρα βορείως του αεροδρομίου Πάφου, προσέκρουσε σε καλώδια της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρές υλικές ζημιές.
Από την πρόσκρουση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί στο ρωσικό πλήρωμα του ελικοπτέρου.
Η δοκιμαστική πτήση εκτελείτο με ρωσικό πλήρωμα, στα πλαίσια υλοποίησης σύμβασης συντήρησης των ελικοπτέρων, μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας και της προμηθεύτριας ρωσικής εταιρείας.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρεται ακόμη ότι σκοπός της δοκιμαστικής πτήσης ήταν να διαπιστωθεί η καλή πτητική κατάσταση του ελικοπτέρου πριν την παράδοση του στην ΕΦ.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ατύχημα διερευνώνται από την Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Συγνώμη και πάλι,αλλά αυτό δεν είναι Μ'35 (αν υπάρχει Μ'35;;;)εγώ βρήκα μέχρι 26.Ενημερώστε μας σας παρακαλώ για το Μ 35.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ελικόπτερο Mi-35 της Εθνικής Φρουράς
    ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ γραφουν τα site απο Κύπρο
    οπως της Σημερινής και του Φιλελευθερου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Mil Mi-35 είναι βελτιωμένη έκδοση του ρώσικου επιθετικού ελικοπτέρου Mi-24 και προορίζεται για εξαγωγή.

    Η Κύπρος παρέλαβε 12 Mi-35 το 2001-2005.

    Το ελικόπτερο στην φωτογραφία του άρθρου δεν είναι Mi-35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε καμία μηχανή αναζήτησης δεν βρίσκω το Mi-35. Το Μι-24 Hind είναι γνωστό.Τώρα θα μου πείτε ότι ασχολούμαι με τρίχες ,αλλά γιατί το ιστολόγιο μας να μην είναι σωστό;;;Και στις λεπτομέρειες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Mi-35

    Μήπως έχεις γράψει το M ελληνικό; Αν έχει γίνει έτσι τότε το Google θα σου βγάλει αποτελέσματα με αυτόν το συνδυασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Zulu, ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.