8/1/10

Σκληροί όροι από τους Τούρκους πριν από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια- Ταλάτ.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης εν όψει των εντατικών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα επέδωσε χθες γραπτώς στον κ. Χριστόφια ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μια πρώτη γεύση των προτάσεων αυτών είχε δώσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον κ. Χριστόφια, κατά τη συνάντησή τους στις 4 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν στην Άγκυρα από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποτελούνται από έξι σελίδες και έχουν τίτλο «Άνοιγμα καλής πρόθεσης της τουρκοκυπριακής πλευράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες προτάσεις της η τουρκική πλευρά αποδέχεται την εκλογή προέδρου και αντιπρόεδρου από κοινό κατάλογο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με σταθμισμένη ψήφο π.χ. εάν ένας υποψήφιος λάβει το 40% των ψήφων στην τουρκική πλευρά, θα παίρνει και ένα 10% από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η τουρκική πλευρά επανέρχεται και ζητά δικαίωμα βέτο για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζητά επίσης χωριστές περιοχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (FΙR) για τα «δύο συνιδρυτικά κράτη», όπως αναφέρεται. Επιπλέον, σε μια προφανή προσπάθεια νομιμοποίησης των εποίκων, ζητάει οι Τούρκοι πολίτες μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή «οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο νέο κράτος δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, απόκτησης ακίνητης περιουσίας και εργασίας». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προτάσεις διαπνέονται από «λεόντειο διάθεση». Αποδέχονται μεν τη διαδικασία εκλογής προέδρου και αντιπρόεδρου που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά στη συνέχεια θέτουν δυσβάσταχτους όρους σε αυτήν, τους οποίους είναι μάλλον απίθανο να αποδεχθεί.

Το παρασκήνιο
Η υποβολή της «δέσμης» τουρκικών προτάσεων υπήρξε απαίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Χαβαντίς», ο κ. Νταβούτογλου μίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ταλάτ και του είπε ότι ήρθε η ώρα να υποβληθούν. Ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι δεν είχε συζητήσει τις προτάσεις με τον «πρωθυπουργό» Ντ. Έρογλου. Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Νταβούτογλου επικοινώνησε μαζί του και ο κ. Έρογλου είπε ότι η «κυβέρνηση» είναι αντίθετη με τη δέσμη προτάσεων, αλλά εάν η Άγκυρα και ο κ. Ταλάτ αναλάμβαναν την πολιτική ευθύνη, τότε αυτές θα μπορούσαν να υποβληθούν.
ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Bre paidia peste tou criss na prosexei,,mporei na uparxoun kokkala agnooumenon ekei pou skabei.
    Na min dimiourgoume themata anthropinon dikaiomaton tin ora tis anoikodomisis metron empistosinis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καταστόφιας είναι αξιοθρήνητος.
    Το ίδιο και οι Κύπριοι που τον
    ανέχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.