9/9/10

Γερμανικό βραβείο στον Δανό σκιτσογράφο του Μωάμεθ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λόγο περί της ελευθερίας του Τύπου πρόκειται να εκφωνήσει η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη βράβευση σήμερα, στο Πότσνταμ, του Δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκααρντ, που το 2005 σχεδίασε τον Μωάμεθ με τουρμπάνι που θύμιζε βόμβα με αναμμένο φιτίλι, επισύροντας την μήνιν του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Βέστεργκααρντ πρόκειται να τιμηθεί με το γερμανικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου, M100 Media Prize. «Εχουμε ακόμη επίγνωση του τι σημαίνει να μην είμαστε ελεύθεροι και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία. Η ελευθερία του Τύπου είναι από τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας», δήλωσε η Μέρκελ ενόψει της βράβευσης του Δανού σκιτσογράφου.

Τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της τελετής αναμένεται να είναι δρακόντεια -μεταξύ αυτών προβλέπεται και σωματικός έλεγχος- καθώς ο Βέστεργκααρντ δέχεται απειλές για τη ζωή του και εξ αυτού του λόγου ζει υπό διαρκή αστυνομική προστασία. Την τελετή θα παρακολουθήσουν εκδότες και διευθυντές μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Ο Βέστεργκααρντ είναι ο σκιτσογράφος που σχεδίασε τα περισσότερα από τα 12 σκίτσα με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η εφημερίδα της Δανίας, Jyllands-Posten, το 2005 και είχαν ως συνέπεια να ξεσπάσει η οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που στις αρχές του 2006 δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νιγηρία σε θρησκευτικού χαρακτήρα συμπλοκές, ενώ φανατικοί μουσουλμάνοι έκαψαν τις διπλωματικές αποστολές της Δανίας στη Βηρυτό και τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής του βραβείου, ο Βέστεργκααρντ θα τιμηθεί για την «προσήλωσή του στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και για το θάρρος του να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες παρά τις απειλές κατά της ζωής του». Τον περασμένο Ιανουάριο, 28χρονος Σομαλός εισέβαλε στην κατοικία του 75χρονου Δανού σκιτσογράφου, απειλώντας να τον σκοτώσει με μαχαίρι και τσεκούρι. Ο σκιτσογράφος δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι αποχωρεί από την εφημερίδα, με την ελπίδα να πάψει ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του να δέχονται απειλές για τη ζωή τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Η Ισλαμοποίηση του Παρισιού (βίντεο). Μία προειδοποίηση για την Δύση.

    Αυτή την προειδοποίηση πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά, διότι έχει προχωρήσει πολύ το κακό. Τρεις μεγάλες μάχες δόθηκαν (μία στο Πουατιέ και δύο στην Βιέννη) για να μείνει η Ευρώπη μακριά από το Ισλάμ. Τώρα την κατλαμβάνει δολίως δια της λαθρομεταναστεύσεως και ουδείς ανθίσταται, για να μην τον πουν ρατσιστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Νόμπελ, το Νόμπελ θα του δώσουνε οι υποκινούντες αυτόν.
    Του αξίζει.



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ενα ερώτημα: Από που πηγάζει όλη αυτή η αντίδραση στον Σαρκοζί για τις απελάσεις των τσιγγάνων, όταν όλοι ξέρουμε ότι οι τσιαγγάνοι δεν είναι συμπαθείς πουθενά; Γιατί ενοχλεί ο Σαρκοζί; (δεν έχω απάντηση, κάνω ρητορική ερώτηση).Το ίδιο ερώτημα έχω και για τον Μπερλουσκόνι. Αν και εδώ η απάντηση είναι σαφέστερη: η στάση του στο θέμα των πετρελαίων και μερικά άλλα, εξηγούν εν πολλοίς την εχθρότητα στο πρόσωπό του.
    Όσο για τη Μέρκελ από τη μια καταδικάζει την καύση του Κορανίου και από την άλλη βραβεύει τον σκιτσογράφο που προκάλεσε με τα σκίτσα του. Αυτο το λέει υψηλή πολιτική. Χαλάλι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Εχουμε ακόμη επίγνωση του τι σημαίνει να μην είμαστε ελεύθεροι και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία. Η ελευθερία του Τύπου είναι από τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας»

    Η Μέρκελ, ως Ανατολικογερμανίδα, βίωσε στο πετσί της τι σημαίνει έλλειψη ελευθερίας τύπου, λόγου, ακόμη και σκέψης. Ναι, και την σκέψη ήλεγχαν στον ελεεινότερο από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αυτό της DDR.

    Aυτό δεν δικαιολογεί σε καμμία περίπτωση το να επικροτεί την ασέβεια στα θρησκευτικά πιστεύω του άλλου. Δεν το δικαιολογεί, απλώς το αιτιολογεί. Είναι και κόρη παπά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομίζω οτι υποκίνησε κάποιος τον σκιτσογράφο, οι θρησκείες-στο όνομα αυτών- και ειδικά αυτές οι 3 που έχουν "έδρα" την ίδια πρωτεύουσα έχουν κάνει "εγκλήματα" γενοκτονίας. "Σήμερα" κατά ένα περίεργο τρόπο 'Βασιλεύει" τον οπισθοδρομικό Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    Μα ποιος αντιδρά; Οι συνήθεις "προοδευτικοί". Είδες τις δημοσκοπήσεις και τι λέει ο γαλλικός λαός; Είναι θετικοί για την απέλαση των τσιγγάνων και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.