9/9/10

Ο τουρισμός μας χρειάζεται αναβάθμιση

της Ελίνας Γαληνού
"Σ΄όποιους τόπους και αν γυρνώ, ετούτον μόνο αγαπώ..." Τα τραγούδια που υμνούν την ομορφιά του τόπου μας, είναι πλούσια σε λέξεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγάπησαν στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεν γεννήθηκαν εδώ. Ο Θεός μας προίκισε με μια πανέμορφη χώρα, που θα μπορούσε να γίνει ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, μπορούν άνετα να καλύψουν τις ευρύτερες ποικιλίες τουριστικών προτιμήσεων και ειδών τουρισμού. Οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές, η γεωμορφική της ιδιαιτερότητα, η πλουσιότατη πολιτισμική κληρονομιά, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ναοί και τα μουσεία, συνθέτουν μια εικόνα εξαιρετικά ελκυστική που δύσκολα συναντάται σε άλλη χώρα. Οπότε και οι μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα μας, ανταποκρίνονται σε ευρεία κλίμακα ενδιαφερόντων.
Η ανάπτυξη του τουρισμού όμως, δεν είναι μονάχα θέμα μιας διαφημιστικής καμπάνιας που προβάλλεται κάθε χρόνο. Για να υπάρξει μια σταθερή αποδοτικότητα, χρειάζεται μια υπεύθυνη στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει κάθε τι σχετικό με τα τουριστικά μας προιόντα. Διότι το ελληνικό τουριστικό προιόν, έχει δυνατότητες διεύρυνσης πέρα από τις φυσικές ομορφιές, και τα μουσεία. Αν μελετηθούν όλες οι διακλαδώσεις του, θα διαπιστώσει πόσες απ΄αυτές έχουν μείνει αναξιοποίητες, πράγμα που σαφώς ζημιώνει τη χώρα μας. Διότι στην Ελλάδα, τα είδη τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολλά. Ο αγροτικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο εκπαιδευτικός, ο θρησκευτικός, είναι μερικά παραδείγματα για τα οποία η χώρα μας προσφέρεται λόγω των φυσικών της δομών και της πολιτισμικής της κληρονομιάς.
Από την βελτίωση των υποδομών σε περιοχές παραγνωρισμένες αλλά πανέμορφες, έως την παροχή υπηρεσιών, την ταχύτητα και ετοιμότητα εξυπηρέτησης τουριστών, την διατροφή, το επίπεδο ξεναγήσεων, έως την αντιμετώπιση προβλημάτων ιδιαίτερα βλαπτικών για την ελκυστικότητα του τουρισμού μας, τα θέματα συνιστούν μια ολόκληρη επιστήμη. Μια επιστήμη που θα έπρεπε να αναχθεί σε Πανεπιστημιακό επίπεδο πλέον, πέρα από την απλή κατάρτιση που προσφέρουν οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Είναι λογικό να προσφεύγουν οι νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, σε ξένα Πανεπιστήμια, εφ΄όσον ο τουρισμός αποτελεί μια από τις βαριές μας βιομηχανίες; Ενώ όμως υπάρχουν ένα σωρό σχολές επιστημονικών αντικειμένων στα ΑΕΙ που σχεδόν ποτέ δεν αξιοποιούνται παραγωγικά, κάτι ανάλογο για τον τουρισμό, δεν μπορεί να δρομολογηθεί;

3 σχόλια:

  1. Ελίνα μου ,
    Η Πολιτεία χρειάζεται αναβάθμιση και όχι ο Τουρισμός.
    Ο τουρισμός στην Ελλάδα μας καλά κρατεί , παρά τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη και ΗΠΑ.
    Οι δύο βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία και οι οποίες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
    Αν γίνει το πάντρεμα αυτών των δύο κάτω από σωστή βάση , θα δούμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Μπορώ με την 25ετή πείρα μου να σου αναφέρω εκατοντάδες περιπτώσεις που είμαστε «φάουλ» , αλλά ένα-δύο από αυτές είναι πολύ κραυγαλέες .
    1)Ο «ξένος» Τουρίστας προγραμματίζει από 5-6 μήνες πριν το που θα πάει , ποια νησιά θα επισκεφτεί και σε ποια καταλύματα θα κοιμηθεί. Τα καταλύματα τα βρίσκει με ευχέρεια και γρήγορα μάλιστα , αλλά το πώς θα πάει στα νησιά που θέλει να επισκεφτεί , δεν μπορεί να το βρει με τίποτα . Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες , στην σκακιέρα των δρομολογίων – φιλέτων , κρατούν τα χαρτιά τους και τα δρομολόγια κλειστά μέχρι το Πάσχα κάθε περιόδου , μην ανακοινώνοντας τα , με αποτέλεσμα να χάνονται αρκετοί που θα ήθελαν να προγραμματίσουν. ΕΔΩ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ .
    2)Δεν μπορεί σε μια χώρα τουριστική τα μουσεία να είναι κλειστά κάθε Δευτέρα.
    Από 15Απρίλη έως 15 Οκτώβρη πρέπει να είναι καθημερινώς ανοιχτά για τους επισκέπτες. Καταλαβαίνεις όταν το κρουαζιερόπλοιο φτάνει Δευτέρα σε κάποιο νησί και το μουσείο του να είναι κλειστό; ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΦΤΑΙΕΙ .

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Simfono os pros tis efhtines tis politeias. Alla na xeroume oti kamia xora den einai teleia ston tourismo tis. Emas omos, ta provlimata den xero giati fainontai dipla. Oi touristes einai idiaitera apaititikoi mazi mas. Emeis stin Ellada milame kai 1-2 xenes glosses sxedon oloi. Gia pigainete stin Italia na deite ti ginetai. Elaxistoi miloun Aglika sti Romi, na fantasteis.
    Xaireta mou to Agaio mas. Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουρισμός, ε; Μάλιστα. Διέσχιζα σήμερα το μεσημέρι τον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ, τεράστιος χώρος για τους γνωρίζοντες... Μια ξένη κοπελλιά με απεγνωσμένο ύφος μου ρώτησε! "Τούαλετ"; Αλήθεια, τόσες χιλιάδες στρέμματα δεκάδες κτίρια και ούτε μια τουαλέτα... Βέβαια το καλοκαίρι βρωμάει κατουρλίλα και σκατίλα, και αμέσως καταλαβαίνει κάποιος πού είναι η... τουαλέτα!!! Έτσι και έχουν οι αθίγγανοι κάποιον δικό τους για νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ καλύτερα να περνάς απ' έξω απ' το ΑΠΘ... τέλος πάντων, κούνησα το κεφάλι μου αρνητικά και της έδειξα τους θάμνους... κατάλαβε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.