17/9/10

Τransneft: Πιο ελκυστικός ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Στην εκτίμηση ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία για το σχέδιο υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπακού- Τζεϊχάν έχουν κολλήσει», προέβη ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Τransneft, η οποία εμπλέκεται στο έργο, Νικολάι Τοκάρεφ και χαρακτήρισε πιο ελκυστικό το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θα παρακάμπτει τα πολυσύχναστα Στενά του Βοσπόρου.

«Φυσικά, για εμάς θα ήταν πιο βολικός ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ... Έχουμε κάνει πολλά, ετοιμάσαμε τη μελέτη σκοπιμότητας και θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή ήδη από φέτος», τόνισε ο κ. Τοκάρεφ, μιλώντας σε εκδήλωση του πρακτορείου Reuters, στη Μόσχα.

«Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, για τα οποία είναι δύσκολο να βρούμε απαντήσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τοκάρεφ και πρόσθεσε πως τα προτεινόμενα τέλη διέλευσης είναι λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα υφιστάμενα τέλη, στα Στενά του Βοσπόρου.
NAYTEMPORIKH

5 σχόλια:

  1. Μ' αύτὰ ποὺ κάνει ἡ Τουρκία, ὁ ἀγωγὸς Μπουργκάς - Ἀλεξανδρούπολη πεθαίνει καὶ ἀνασταίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ konion

    Σωστός, αλλά η Ελλάδα, δεδομένης της πολιτικής απόφασης να γίνει, θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσες, απόλυτα τεχνοκρατικές κινήσεις για να τρέξει το έργο και όχι να περιμένουμε την όποια πολιτική διευθέτηση προσπαθούν να επιβάλλουν οι άλλοι. Αρκεί στο σχετικό έργο να μην κυριαρχήσουν οι κολλητοί, οι φίλοι φίλων και οι εξαρτώμενοι αντί των ικανών πατριωτών.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο αγωγός θα λειτουργήσει και σύντομα.
    Ο Ρώσος πρέπει σύντομα να βρει διέξοδο από τα στενά με την μοναδική του λύση αυτόν τον αγωγό. Έχει καθυστερήσει ο αγωγός στο Μπουργκάς – Αλεξ/πολις , αλλά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υλικά (σωληνώσεις) είναι πανέτοιμα και απλά περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας που την περιμένουν πολύ σύντομα. Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην γειτόνισσα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των στενών και θα αποφέρει την εμπορική ασφυξία της Ρωσίας.
    Τρεχάτε ποδαράκια μου για την Ρωσία λοιπόν , αλλά εμείς παίζουμε το παιχνίδι των άλλων.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην γειτόνισσα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των στενών και θα αποφέρει την εμπορική ασφυξία της Ρωσίας.


    Θέλεις να μας το διευκρινήσεις αυτό λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από οικονομικής πλευράς ο Σαμψούντα-Τζεϊχάν έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και διασχίζει όλο τον όγκο της Ανατολίας. Ο μόνος λόγος που του δίνει νόημα, από την άποψη της Τουρκίας, είναι ότι, αν δεν φτιαχτεί τελικά ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, θα εξακολουθήσει η ‘Αγκυρα να μονοπωλεί τη διέλευση του ρωσικού πετρελαίου προς τη Μεσόγειο. Οι Ρώσοι αρμόδιοι επιμένουν ότι ο αγωγός Μποιυργκάς-Αλεξανδρούπολη παραμένει ζωντανό σχέδιο και τους ενδιαφέρει πάντα, ενώ σε αναδίπλωση προχωρά τώρα και η Σόφια, τυχόν κατασκευή όμως του Σαμψούντα-Τσεϊχάν περιορίζει εξ αντικειμένου τις ποσότητες πετρελαίου προς διοχέτευση στη Μεσόγειο και, μέχρι στιγμής, οι ποσότητες αυτές δεν εξασφαλίστηκαν ούτε για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.Η Ρωσο-τουρκική συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της πρόσφατης και εξαιρετικά θεαματικής προσέγγισης Μόσχας-‘Αγκυρας, με «κουμπάρο» Μπερλουσκόνι, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η τουρκο-αρμενική «εξομάλυνση».
    Μέχρι εδώ όμως ήταν και η Ρωσο-τουρκική προσέγγιση σταματά απότομα μετά τον «αρραβώνα» της Ρωσο-Ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας και η οποία αρχίζει να χτίζεται με γοργά βήματα. Η Τουρκία έχει εγείρει δυο φορές μέχρι σήμερα την επικινδυνότητα διέλευσης takers από τα στενά και σενάρια πρόκλησης ρύπανσης και οικολογικής καταστροφής της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος.
    Το Ισραήλ κάνει κουμπαριές με όποιον και όποτε θέλει.
    Η Τουρκία πάντοτε θέλοντας να τονίσει την δύναμή της περιφερειακά και ότι όλοι την έχουν ανάγκη, σπάει τα μούτρα της.
    Η δημιουργία κλιμάκωσης έντασης στην Τουρκία αυτό τον χειμώνα είναι πάρα πολύ ορατή και σχεδόν αδύνατον να αποτραπεί. Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή με πρόσχημα και μόνο το Κουρδικό ζήτημα – Κουρδικό κράτος, οι γενοκτονίες Ποντίων- Μικρασιατών- Αρμενίων θα καταρρακώσουν την γειτόνισσα σε πολιτικό- στρατιωτικό ακόμη και στο λαό της που θα ζητά επίμονα την διαίρεση αυτού του κράτους τουλάχιστον σε τρία κομμάτια γιατί
    1)είναι το Κουρδικό
    2)είναι η Δυτική Τουρκία (παράλια)
    3)Φανατικοί Ισλαμιστές (στο κέντρο)
    Και όλοι λένε μεταξύ τους «δεν σας θέλουμε , δεν πάει άλλο»

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.