30/10/10

Η δίκη αναβλήθηκε 36 φορές!«Εκρηκτικές» διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των εκκρεμών υποθέσεων και των καθυστερήσεων στα ελληνικά δικαστήρια καθώς για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 18 χρόνια! Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου καραδοκεί για να καταδικάσει ακόμη μία φορά τη χώρα μας. Οι προσδιορισμοί των υποθέσεων στην Αθήνα γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ οι αναβολές των δικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι μια υπόθεση δεν θα αναβληθεί ακόμη και 36 φορές, όπως έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ραγδαία αυξητική τάση του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία έχει λάβει τραγικά ανησυχητικές διαστάσεις καθώς παράλληλα αυξάνονται τα οργανικά κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατακόρυφα μετά τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Θέλεις μπάρμπα στην Κορώνη
Δικηγόροι, θέλοντας να καταδείξουν το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα που έχει φθάσει στα επίπεδα της αρνησιδικίας, ανέφεραν ότι υπάρχει υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία μέσα σε εννέα χρόνια αναβλήθηκε 36 φορές(!) και ουδείς στοιχηματίζει ότι δεν θα αναβληθεί ξανά! Η υπόθεση έφθασε στο ΣτΕ το 2001 έπειτα από αναίρεση εφετειακής απόφασης. Κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση αυτή έχει στην «πλάτη» της ακόμη μια πενταετία περιπλάνησης στα διοικητικά δικαστήρια. Και δεν είναι η μόνη, καθώς 53 υποθέσεις έχουν αναβληθεί από 15 φορές και πάνω στο ΣτΕ. Μειδιώντας μάλιστα οι δικηγόροι έλεγαν ότι μία από τις υποθέσεις που έχει αναβληθεί 28 φορές τη χειρίζεται συνάδελφός τους η οποία κατά τις τελευταίες εκλογές κατέλαβε θέση στα έδρανα της Βουλής. «Την ανέλαβε... ασκούμενη και έφθασε βουλευτής αλλά ακόμη να τελεσιδικήσει η υπόθεση» τονίζουν με σκωπτική διάθεση.

Οι δικηγόροι τονίζουν ότι υπάρχει άλλη υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο που η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε το 2000, δικάστηκε ύστερα από 23 αναβολές τον Απρίλιο του 2008 και, παρά την πάροδο μιας δεκαετίας, απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Δεν παραλείπουν μάλιστα να υπενθυμίσουν ότι δικαστίνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναγκάστηκε να δημοσιεύσει εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες «ξεχασμένη» για δύο χρόνια στα συρτάρια της απόφαση, αφού προηγήθηκε ερώτηση στο Κοινοβούλιο με την οποία βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί τι γίνεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση και τους λόγους που καθυστερεί η έκδοση της απόφασης. Δηλαδή, «πρέπει να έχεις μπάρμπα βουλευτή στην Κορώνη για να μπορεί να εκδοθεί μια απόφαση» προσέθεσαν οι δικηγόροι.

Παίρνουν σειρά το 2014
Ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων έχει ως συνέπεια οι προσδιορισμοί των νεοεισαχθεισών υποθέσεων να γίνονται έπειτα από μια τετραετία. Το 2014 προσδιορίζονται οι υποθέσεις στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και το 2013 στο Πενταμελές και Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 γίνονται πλέον οι προσδιορισμοί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Εφετείο Αθηνών το περασμένο έτος έφτασαν στις 42.970.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία σε σύνολο 392 παραβάσεων της χώρας μας που κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι 354 αφορούν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Οι ευρωπαϊκές αυτές καταδίκες για τις καθυστερήσεις μεταφράζονται σε αποζημιώσεις που υποχρεώνεται να καταβάλει η Ελλάδα σε πολίτες που οι υποθέσεις τους τελεσιδίκησαν έπειτα από χρόνια.

Ταλαιπωρία 18 ετών ως την τελεσιδικία
Μια χαρακτηρηστική υπόθεση που ξεκίνησε το 1992 και έκλεισε εφέτος
Σ τα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης είχε μπλέξει για 18 χρόνια ο Δήμος Κορισσίων της Κέρκυρας για μια υπόθεση κανονισμού ορίων δήμων. Η πρώτη αίτηση κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας τον Οκτώβριο του 1992 από την τότε Κοινότητα Χλωρού, η οποία εν συνεχεία ενσωματώθηκε στον Δήμο Κορισσίων. Κατά της πρωτόδικης απόφασης τον Φεβρουάριο του 1999 ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων (εκεί υπάγεται η Κέρκυρα). Παραδόξως το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων σε χρόνο-ρεκόρ το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του επόμενου έτους εξέδωσε τη σχετική απόφαση. Η μεγάλη ταλαιπωρία ξεκίνησε το 2000, όταν κατόπιν αναίρεσης η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο Δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου παρέμεινε η εκκρεμότητα για δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν τον περασμένο Ιανουάριο να εκδώσουν την υπ΄ αριθμ. 357/2010 αμετάκλητη απόφαση για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1992.

tovima

2 σχόλια:

 1. Και εγώ τί περιμένω τέσσερα χρόνια τώρα.
  Η υπόθεση είναι 4 χρόνια στην προανάκριση επειδή οι εμπλεκόμενοι είναι «μεγάλα κεφάλια» πολιτικοί και διευθυντές τραπεζών. Και όχι τίποτε άλλο , τώρα διεκδικούν να γίνουν και άρχοντες στις εκλογές του Νοέμβρη. Θα μας σώσουν !!!!!!
  Κατάλαβες Αντωνάκη μου ;;;;;;;;;;;
  Και πότε θα βρω το δίκιο μου αν το βρω;;;;
  Σαν την δικιά μου υπόθεση , υπάρχουν και χιλιάδες άλλες υποθέσεις και αυτό μου δίνει ψεύτικες ελπίδες για το μέλλον , ότι κάποτε κάτι θα γίνει.
  Δηλαδή πρέπει να πάμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να βρούμε το δίκιο μας , επειδή δεν λειτουργούν τα Ελληνικά;;;;
  Και τι λειτουργεί στην Ελλάδα;;;
  Κράτος, ποιο Κράτος;;;;
  Για αυτό φωνάζω και λέω ότι η πολιτική σήψη στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και είναι υπεύθυνα όλα τα πολιτικά κόμματα από το 74 και μετά. Όλοι στον Καιάδα.

  Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
  Πέτρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. [63]LXIII.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ θυμιαμα,λιβανον.


  {ΟΡΦΕΩΣ ΥΜΝΟΙ},να γιατι δεν τα
  διδασκουν στα ΣΧΟΛΕΙΑ.

  "Ω ΣΥ Η ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ
  ΘΝΗΤΩΝ,Η ΠΟΛΥΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ,Η ΠΕΡΙΠΟΘΗΤΗ,ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ
  ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΑ ΤΗΝ
  Ι Σ Ο Τ Η Τ Α,ΠΟΛΥΤΙΜΕ,ΚΑΛΟΤΥΧΗ,
  ΣΥ Η Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η Η
  ΠΟΛΥΕΝΔΟΞΗ,ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ,ΠΑΝΤΟΤΕ
  ΓΝΩΜΕΣ,ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΕΠΟΝΤΑ,ΚΑΙ
  ΕΧΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ
  ΔΙΟΤΙ ΣΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΙΜΩΡΕΙΣ Ο Λ Ο Υ Σ
  ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΟΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ
  ΙΔΙΚΟΝ ΣΟΥ ΖΥΓΟΝ[ΖΥΓΑΡΙΑ],ΑΛΛΑ
  ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΟΥΝ
  ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΣΤΙΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΓΓΕΣ.
  ΣΥ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙς ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ[ΗΣΥΧΗ]
  ΦΙΛΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ,ΑΓΑΠΑΣ ΤΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ ΑΞΙΕΡΑΣΤΗ,ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΘΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΑΘΕΡΟΝ
  ΒΙΟΝ.ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ [ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ] ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ
  ΕΙΣ ΤΗΝ Ι Σ Ο Τ Η Τ Α.
  ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΣΕΝΑ Η ΓΝΩΣΙΣ ΤΗΣ
  Α Ρ Ε Τ Η Σ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΟΝ ΤΕΛΟΣ.
  ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ Θ Ε Α,ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΖΕ ΔΙΚΑΙΩΣ
  ΤΗΝ Κ Α Κ Ι Α Ν ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΔΙΑ
  ΝΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΕΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ
  Ο ΚΑΛΟΣ Β Ι Ο Σ ΤΩΝ ΘΝΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΡΩΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟΝ ΤΗΣ
  ΓΗΣ,ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΟΣΑ ΤΡΕΦΕΙ
  ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ Η Γ Η ,Η
  Θ Ε Α ΜΗΤΕΡΑ,ΚΑΙ Ο Π Ο Ν Τ Ι Ο Σ
  Θ Α Λ Α Σ Σ Ι Ο Σ Ζ Ε Υ Σ."

  ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.