Ο κ. Προβόπουλος, µε την έκθεσή του, έθεσε µε προκλητικό τρόπο ένα πραγµατικό πρόβληµα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε σε γενικές αναφορές και αφηρηµένες συστάσεις. Χρησιµοποίησε συγκεκριµένα παραδείγµατα, όπως οι εκδροµές των ΚΑΠΗ, οι µεταφορές µαθητών ή τα κανάλια της ΕΡΤ, για να δείξει ότι το πνεύµα της λιτότητας που έπληξε το εισόδηµα µισθωτών και συνταξιούχων και παρέσυρε στην άβυσσο της ύφεσης την αγορά παρέλειψε να χτυπήσει την πόρτα του Δηµοσίου ή τουλάχιστον µεγάλων τοµέων του που εξακολουθούν να λειτουργούν σπάταλα και αναποτελεσµατικά, µερικές φορές µε τρόπο σκανδαλώδη.
Τα παραδείγµατα που χρησιµοποίησε ήταν σωστά. Αλλά η οπτική του γωνία ήταν λάθος.
Η οπτική γωνία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν η οπτική γωνία των περικοπών. Επισήµανε σπατάλες σε περιοχές κοινωνικών δαπανών που πρέπει να περικοπούν για να µειωθεί το έλλειµµα. Αλλά το πρόβληµα θα έπρεπε, νοµίζω, να το δούµε από την αντίθετη οπτική γωνία. Με αφετηρία, δηλαδή, την επείγουσα ανάγκη να αυξηθούν οι πραγµατικές κοινωνικές δαπάνες σε µια περίοδο που η κοινωνική δυστυχία και η πραγµατική φτώχεια αυξάνονται µε ραγδαίους ρυθµούς. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη διαφορά.
Η Ελλάδα ξοδεύει σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας ένα ποσοστό του ΑΕΠ λίγο χαµηλότερο από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Το ποσοστό αυτό, ύστερα από µια πενταετία σταθερής αύξησης σε πραγµατικές τιµές των κοινωνικών δαπανών, έφθασε το 24,2% του ΑΕΠ το 2005, σταθεροποιήθηκε στο ποσοστό αυτό για λίγο, για να µειωθεί κάπως την τελευταία διετία. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία είναι 32% και ο ευρωπαϊκός µέσος όρος στο 27%. Συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να µειώσει τις κοινωνικές της δαπάνες για να κάνει οικονοµίες, ιδίως σε µια τέτοια περίοδο κοινωνικής δυστυχίας. Αλλο είναι το πρόβληµά µας. Το πρόβληµά µας είναι ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα µας είναι κατ’ όνοµα µόνο κοινωνικές δαπάνες. Μικρό, ελάχιστο µέρος τους φθάνει στους δικαιούχους και µειώνει πραγµατικά τα ποσοστά φτώχειας. Το µεγαλύτερο µέρος τους χάνεται σε µια µαύρη τρύπα κακής οργάνωσης, γραφειοκρατίας, αναχρονιστικών και αναποτελεσµατικών µεθόδων και, βεβαίως, κοµµατικής διασπάθισης και διαφθοράς.
Μια µελέτη πανεπιστηµιακών είχε υπολογίσει ότι για κάθε ευρώ κοινωνικής δαπάνης που φθάνει στον προορισµό του δυόµισι µε τρία ευρώ χάνονται καθ’ οδόν. Και η Γιούροστατ έχει υπολογίσει ότι ενώ στην Ευρώπη κατά µέσο όρο οι κοινωνικές δαπάνες µειώνουν τα ποσοστά της φτώχειας κατά 5 ποσοστιαίες µονάδες (από το 24% στο 19% του πληθυσµού), στην Ελλάδα η αντίστοιχη απόδοση είναι εντελώς ασήµαντη, µόλις µία µονάδα (από 21% σε 20%).
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα πρόβληµα που πρέπει επειγόντως να διευθετηθεί.
Οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν για να αντιµετωπιστεί το δραµατικό κύµα φτώχειας, ανεργίας και απελπισίας που σαρώνει τη χώρα. Και επειδή δεν είναι ρεαλιστικό να διεκδικεί κανείς σε τέτοιους καιρούς ονοµαστική αύξηση της δαπάνης κοινωνικής προστασίας, ο µόνος δρόµος για να σταθεί στοιχειωδώς η ελληνική πολιτεία στο ύψος των υποχρεώσεών της είναι να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, να εξορθολογιστούν οι µηχανισµοί αναδιανοµής εισοδήµατος, να χτυπηθεί η προκατακλυσµιαία γραφειοκρατία και, κυρίως, η λεηλασία των κοινωνικών πόρων από τα αδηφάγα πελατειακά δίκτυα των κοµµατικών µηχανισµών που βρίσκουν (µε το άλλοθι του αγαθού σκοπού και την προστασία της πλήρους αδιαφάνειας) ευκαιρίες να βάζουν χέρι στο ταµείο.
Εχει δίκιο ο κ. Προβόπουλος να επιτιµά (υπερβολικά ευγενικά) την κυβέρνηση γιατί δεν κινείται στην κατεύθυνση αυτή – αντίθετα, επιτρέπει να διευρύνονται οι µαύρες τρύπες της σπατάλης και της διαφθοράς. Αλλά έχει σηµασία, νοµίζω, να ξεκινάµε από την υπόθεση πως αν πρέπει να χτυπηθούν οι σπατάλες και ο ανορθολογισµός στο πεδίο των κοινωνικών δαπανών δεν είναι επειδή πρέπει, γενικά, να µειωθεί το έλλειµµα, αλλά γιατί πρέπει, ειδικά και επειγόντως, να αυξηθούν δραµατικά οι πραγµατικές κοινωνικές δαπάνες.
Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, να εξορθολογιστούν οι µηχανισµοί αναδιανοµής εισοδήµατος, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και, κυρίως, η λεηλασία των κοινωνικών πόρων από τα αδηφάγα πελατειακά δίκτυα των κοµµατικών µηχανισµώνtanea
Κάποιος πρέπει να μιλήσει για τα εκατοντάδες πιάτα του συσιτίου του Δήμου Αθηνών που πετιούνται καθημερινά...Μέχρι και οι υπάλληλοι του Δήμου έχουν αγανακτήσει με τη σπατάλη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τις προεκλογικές αλλαγές πινακίδων των ονομάτων των δρόμων, τη στιγμή που οι παλιές είναι χωρίς καμία φθορά...
Ποιός πληρώνει;
Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΜΑ:"ΚΕΙΩΝ ΚΩΝΕΙΟΝ"
"ΩΚΥΜΟΡΩΤΑΤΟΝ ΚΩΝΕΙΟΝ"
{το ηπιε και ο Σωκρατης}
Α.ΠΡΟΤΑΣΗ
{Νομος προσεταττεν τους υπερ
εξηκοντα ετη γεγονοτας κωνειαζεσθαι}.
[Νομος επεβαλεν την αυτοκτονιαν
εθελουσιως ...βεβαια ,δηλαδη να παιρνεις το δηλητηριον κωνειον].
ΣΤΡΑΒΩΝ κεφ.10,5,6
Σημερινοι Νομοι επιβαλλουν να
παγωσουν-μειωθουν μισθοι,συνταξεις...
Με βαση αυτον τον νομο,που αναφερει ο ΣΤΡΑΒΩΝ,οι ανω των
ΕΝΗΝΤΑ[60] ...σε ηλικια κατοικοι
της ΚΕΑΣ[Κειοι],επιναν δηλητηριον
[κωνειον] και πηγαιναν στους...
ουρανους...
Αρα οι αποφασεις που παρθηκαν απο
τους Κυβερνωντες-Δεσποτες,θα εχουν
τα παρακατω αποτελεσματα...
Β.1]Επαρκεια αγαθων[π.χ.τροφιμων],
θα καθεσαι και θα τρως?
2]Απαλλαγη απο "περιττες"δαπανες"
[π.χ.ενδυση,υποδηση...φουστανελλες]
3]Αποσυμφορηση των Κατοικων...
για τους Νεους.
4]Αποσυμφορηση των οικων Ευγηριας
[μαλλον κακογηριας...]
5]Μειωση των κονδυλιων ιατροφαρμακευτικης περιθαλψις...
6]Θα υπαρχει "ψωμι"για τους ΝΕΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ.
7]Θα διακοπη το φιλοδωρημα-συνταξη
8]Τα εξοδα ψυχαγωγιας των ηλικιωμενων...[εκδρομες,θεατρο,περιπατοι στην Αγορα...]
Γ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Να παρουν αμεσως ...οι εξηνταρηδες και ανω το ..{.να μας το δοσουν},
εφαρμοζοντας τον παλιο ΝΟΜΟ,για να
πετυχουν ...ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.
Αγαπητοι συνελληνες,θα παραδοθουμε οπως οι δυσμοιροι ΚΕΙΟΙ
κατοικοι της αρχαιας Κεας?
κανεις δεν αναφερει,εαν η κοινωνια
των Κειων [της Τζιας} τα καταφερε
η διαλυθηκε....
Ενα ειναι σιγουρο ,ο τι δεν θα
τους κανουμε την χαριν...να πεθανουμε προτου της ΩΡΑΣ ΜΑΣ.
ΑΓΩΜ,Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
[ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ].
Διαλυουν τους Ελληνες,την ΕΛΛΑΔΑ?
Και οι ΝΕΟΙ ΜΑΣ ...ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ
ΟΥΡΑΝΟ...ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ...ΛΟΓΩ ΤΗΣ
ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ...ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ
ΔΙΚΙΟ...ΑΝΕΡΓΟΙ-ΑΕΡΓΟΙ....
ΓΕΡΟΣ
ΕΙΔΕΣ Ο τσιμας .... ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΓΑΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΣΤΟΑ ΣΟΥ ....ΓΡΑΦΕ ΓΡΑΦΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΣ το ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ... του ΘΟΔΩΡΗ...αλλα της τσιμακο μορτυ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσίμας, ο ορισμός του «σκανδάλου» και τα ΜΜΕ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@30 Οκτωβρίου 2010 6:30 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας εξηγείς που ακριβώς διαφωνείς με το άρθρο αντί να γράφεις αινίγματα;
Το θεωρώ πολύ ανόητο να κριτικάρουμε ένα άρθρο μόνο και μόνο γιατί έχουμε άποψη για τον αρθρογράφο. Η αλήθεια μπορεί να ειπωθεί και από ανθρώπους που δεν συμπαθούμε ή δεν εκτιμούμε.
Πολλά πράγματα ΔΕΝ μπορούν να μετρηθούν με χρήματα. Αν πάμε σε λογικές δαπάνης-ανταπόδωσης, τότε:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Πρέπει να καταργηθούν τα απομακρυσμένα σχολεία
- τα πάσης φύσεως ιδρύματα, παιδοπόλεις, κλπ,
- οι συντάξεις
- οι βοήθειες στο σπίτι, κλπ
- η κάθε μέριμνα για ΑΜΕΑ, κλπ, κλπ
άρα πάμε σε μια νιτσεϊκή κοινωνία υπερανθρώπων, δηλαδή σε μια φρικώδη κόλαση,όπου αλλοίμονο στους αδυνάτους.
Ακρίτα δεν νομίζω οτί το πνεύμα του Προβόπουλου ήταν αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κράτος πρέπει να παρέχει υπηρεσίες αλλά σε μία λογική τιμή.
Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει 10 για να έχει μια υπηρεσία που θα μπορούσε να έχει και με 1 , λόγω ότι τα υπόλοιπα 9 χάνονται στα κυκλώματα.
Παράδειγμα:
Δήμαρχος παραγγέλει τζάμια βιτρίνας σε μια εταιρεία η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία. Απλά προμηθευεται τα τζάμια και πουλάει στο Δήμο με τρομερό καπέλλο.
Λεπτομέρεια: Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρεία είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του Δημάρχου.
Ο κ. Προβόπουλος δεν μίλησε ποτέ για περικοπή των δικών του απολαβούν, που υπερβαίνουν το εκατομμύριο (!) ετησίως, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε τα έξτρα (π.χ. ανοικτή πιστωτική κάρτα για δώρα στους πελάτες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε να συμβουλεύσει περικοπή στις αμοιβές (αποζημιώσεις τις λένε) των βουλευτών και των πέριξ αυτών. Την μείωση των συντάξεών τους, την οποία παίρνουν σε τέσσερα χρόνια.
Θα μπορούσε να μιλήσει για τις αμοιβές των "χρυσών αγοριών" στις ΔΕΚΟ και λοιπά ΝΠΔΔ. Για τους άθικτους 16 (δεκαέξι) μισθούς των υπαλλήλων της βουλής, οι οποίοι μισθοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι των υπολοίπων Δ.Υ.
Για πολλά θα μπορούσε να μιλήσει ο καρχαρίας Προβόπουλος, πριν θίξει τις σπατάλες στα ΚΑΠΗ.
Δεν το έκανε, όμως. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Γιατί;
δεν θα διαφωνήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρτώ στο σωστό θέμα το ...σωστό σχόλιο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή----------------------
Ο Προβόπουλος ως επικεφαλής των τραπεζιτών/τραπεζών στην Ελλάδα, είναι η αιχμή του δόρατος της Νέας Τάξης που αλώνει τον πλούτο της χώρας μας.
Είναι αυτός που έχει δώσει τα έτοιμα σχέδια στις ελληνικές κυβερνήσεις έτσι που το βάρος της οικονομικής κρίσης να μη το πληρώσουν οι τράπεζες που το δημιούργησαν αλλά να μεταφερθεί στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών/θυμάτων που ουδεμία ευθύνη φέρουν.
Έτσι, τα 300 δισεκατομμύρια που χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες στους δανειστές, θα γίνουν σε λίγο 550 όπου με έναν -όχι και τόσο μαγικό- τρόπο θα επωμιστούν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν.
Τα εάν θα μπορέσουν, είναι άλλο ζήτημα που απαντάται από την απλή σκέψη ότι, αφού δεν μπορούμε τα 300, θα μπορέσουμε τα 550+;;;
Με ποιό τρόπο αφού οι κυβερνώντες έχουν διαλύσει την οικονομία της χώρας; Χωρίς βιομηχανική και αξιόλογη αγροτική παραγωγή;
Ο γερασμένος γάιδαρος (τουρισμός) πόσο φορτίο μπορεί να σηκώσει;
Ή η ψόφια αγελάδα των απηρχαιωμένων και μη ελκυστικών υπηρεσιών μας, πόσο γάλα μπορεί να δώσει;
τζιμης