28/12/10

ΝΑΤΟ: ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΖΗΤΗΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Δεν έβαλαν βέτο, έμειναν οι γκρίζες ζώνες

Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Noble-aspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της Λήμνου.
 
Το έγγραφο 1 (αριστερά), εμπιστευτικό του ΝΑΤΟ, δείχνει την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων από τη συμμαχία. Το έγγραφο 2 (πάνω δεξιά) είναι τουρκική επιστολή του 1998 προς τον γ.γ. Χαβιέ Σολάνα. Επιμένει ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Το έγγραφο 3 (κάτω δεξιά), ελληνική επιστολή προς τον γ.γ. το 1998, περιέχει τις ελληνικές θέσεις Κατ' αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Το ίδιο έπραξε το ΝΑΤΟ και για το στρατιωτικό ραντάρ της Λήμνου και δεν το συμπεριέλαβε στην άσκηση.

Η ελληνική αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν αποτελεί λύση, απλώς καταγράφει την πολιτική αδυναμία διαχείρισης της ανάκλησης της απαράδεκτης διαταγής του ΝΑΤΟ, η οποία ευθέως θέτει θέμα ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ (AEGEAN POLICY 26/8/2006) η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995.

Λόγω αδυναμίας
Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας τής τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, όπως φαίνεται στο έγγραφο (1) που παρουσιάζει η «Ε».

Στο έγγραφο αυτό, που αποτελεί οδηγία του ανώτατου διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρονται ονομαστικά τα νησιά του Αν. Αιγαίου ως αποστρατιωτικοποιημένα.
Αυτή ήταν η αφετηρία για να φτάσουμε στη διαταγή του AEGEAN POLICY 26/8/2006.

Εκτοτε η Τουρκία ουδέποτε έκανε πίσω από τη «σταθερή τουρκική θέση» σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την άμεση ή έμμεση συμπερίληψη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ στρατιωτικών μέσων που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες...».
Τον Νοέμβριο του 1998 ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν (έγγραφο 2) σε συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον τότε γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και με τη συμμετοχή τού τότε πρέσβη της Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη κατέθεσε τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σε τρισέλιδο υπόμνημα, που υποστήριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου για διάφορους λόγους, π.χ. από ελληνική... εισβολή μέχρι καταπάτηση διεθνών συνθηκών, είναι όλα αποστρατιωτικοποιημένα.

Δυσαρέσκεια

Οι ελληνικές αντιρρήσεις υπήρξαν τα επόμενα έτη ήπιες και δεν ανέτρεψαν τις οδηγίες του SACEUR. Οπως φαίνεται και στο ελληνικό έγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 1998 (έγγραφο 3), η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά της για την τροπή των πραγμάτων και την άρνησή της να δεχθεί τις αποφάσεις, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στην περίπτωση της Λήμνου.

Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από το 2002 η Τουρκία πέτυχε μέσω των ΝΑΤΟ, EURO CONTROL, ICAO να καταστήσει το Αν. Αιγαίο στην πραγματικότητα μια «γκρίζα ζώνη» με αποκορύφωμα τη ΝΑΤΟϊκή οδηγία του 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και στην περίπτωση που πετάξουν, τότε το στρατηγείο της Σμύρνης να τα αναχαιτίζει με τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι έχουν παραβιάσει την απαγορευτική διαταγή του ΝΑΤΟ AEGEAN POLICY 2006.

Για ανατροπή
Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάκληση της διαταγής του 2006 σχετικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο διότι η πρακτική που έχει αναπτυχθεί δύσκολα ανατρέπεται.Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία. *
http://www.enet.gr 

6 σχόλια:

 1. Για να προωθήσεις τα συμφέροντα σου μέσω του ΝΑΤΟ πρέπει:
  α. Να έχεις Εθνική Υψηλή Στρατηγική και Εθνική ΄Πολιτική Ασφαλείας.
  β. Να γνωρίζεις πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
  γ. Οι αντιπρόσωποι σου στη συμμαχία να κατέχουν τα α και β.
  Τα αποτελέσματα της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ από ετών τα βλέπουμε, άρα τι φταίει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είδατε πόσο καλά μας φέρονται οι Νατοϊκοί μας φίλοι?????
  Είδατε πώς εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ????
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΣΙΑ!!!!!!
  Ρώσσοι αλεξιπτωτιστές έκαναν ασκήσεις στη βόρεια ΕΛλάδα και μας έστειλαν το μήνυμα ότι είναι δίπλα μας.
  Ας φύγουμε επιτέλους από τα δεσμά του τουρκόφιλου ΝΑΤΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστά Υψηλή Στρατηγική. Όχι ΕΛΙΑΜΕΠ, αποδομηστές λιακορεπούσηδες στα πανεπιστήμια και πρωθυπουργούς που είτε βλέπουν βίντεο ή πιστεύουν στην … παγκόσμια κυβέρνηση. Για να μην πούμε για αυτόν τον αμίμητο που είπε στην Γαύδο ότι διαθέτει αήττητα νομικά όπλα και στη συνέχεια μας έριξε στον ισχυρό πυρήνα, δηλαδή στον λάκκο των λεόντων της ΟΝΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για να ξαναδούμε το ΦΩΣ, πρέπει να διώξουμε με κλωτσιές, μπουνιές, πέτρες κλπ, τους κάθε φορά τζουμπέδες που μας κυβερνούν παρά την θέλησή μας με το 25%...
  Μέχρι τότε να βγει και από τον τίτλο του κράτους η λέξη "Δημοκρατία", αφού αυτή δεν υπάρχει.
  Όπως και στο ...Ισραήλ -τουλάχιστον να τους το αναγνωρίσουμε- που το ομολογούν !!!
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αφού εξαιρούνται τα "στρατιωτικά μέσα που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές" δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε ΟΛΕΣ τις δυνάμεις μας ότι εδρέυουν στα συγκεκριμένα νησιά. Έτσι η συμμαχία ή θα αναιρέση τη σχετική οδηγία ή θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς δικά μας μέσα. Νομίζω δε θα τους αρέσει και θα δείξει και την αποφασιστικότητα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ.ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ.ΓΑΠ,ΣΗΜΗΤΗΣ.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ , ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.