29/12/10

Κίσιγνκερ προς Τούρκους: Εμείς θα διαμαρτυρόμαστε και εσείς θα προχωρείτε…

Με τον Σάββα Πέτρου

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ, στο Κυπριακό, τέθηκε ήδη σε κυκλοφορία. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο δημοσιογράφος Soner Yalcin, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικαλούμενος αρχεία της ΜΙΤ, αναφέρει ότι ο Μακάριος περιέπεσε σε δυσμένεια από τις ΗΠΑ, όταν ζήτησε από τις ΗΠΑ την απομάκρυνση από την Κύπρο του κατασκοπευτικού αμερικανικού ραδιοσταθμού του Καραβά.


Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Soner Yalcin, στις αρχές του 1972, ο Χένρι Κίσινγκερ ανέθεσε στη CIA την ετοιμασία ενός σχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα στην Κύπρο, διά μέσου της μόνιμης παραμονής των αγγλικών βάσεων. Με βάση το σχέδιο που επιθυμούσε ο Κίσινγκερ, η Τουρκία θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, αφού θα αναλάμβανε να υλοποιήσει το ουσιαστικό μέρος του σχεδίου που πρόβλεπε τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Soner Yalcin, το όλο σχέδιο διαχωρίστηκε σε δυο σκέλη: Το πρώτο σκέλος ήταν η ενθάρρυνση της Ελλάδας να επέμβει μονομερώς στη Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρεπόταν στην Τουρκία να επέμβει.

Το έργο της CIA, με άνθρωπό τους τον Ιωαννίδη, έγινε πιο εύκολο. Οι εντολές που δόθηκαν στον Ιωαννίδη ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να δικαιολογεί στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδος, που θα έδινε το πράσινο φως στην Τουρκία για να υλοποιήσει το δεύτερο σκέλος του όλου σχεδίου, την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου.

Όταν ο Κίσινγκερ έδωσε το σχέδιο στον Ετζεβίτ, του ανέφερε: «Εμείς θα διαμαρτυρόμαστε για την εισβολή, αλλά εσείς δεν θα ακούτε κανένα, θα προχωρείτε και να καταλαμβάνετε εδάφη σύμφωνα με το χάρτη σας».

Η ΜΙΤ, αν και είχε άμεση συνεργασία και πληροφόρηση από τη CIA, εντούτοις ήθελε να γνωρίζει τα πάντα από πρώτο χέρι.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα www.sde.org.tr που επικαλείται σχετικό έγγραφο, η οριστική ρήξη χούντας και κυπριακής κυβέρνησης ήταν όταν η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε δεύτερη μυστική εισαγωγή οπλισμού από το λιμάνι του Καραβοστασίου, που περιελάμβανε και βαρύ οπλισμό, σε εμπορευματοκιβώτια με ένδειξη γεωργικά μηχανήματα. Η πληροφορία διέρρευσε στο κλιμάκιο της ελληνικής ΕΥΠ. Αμέσως ο πρέσβης της Ελλάδος Παναγιωτάκος ενημέρωσε τους Άγγλους και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έγινε εσπευσμένη στρατιωτική επιχείρηση και η φάλαγγα με τον οπλισμό που δεν συνοδευόταν, για να μην κινεί υποψίες, ακινητοποιήθηκε λίγο έξω από τη Λευκωσία και κατεσχέθη ο οπλισμός και αποθηκεύθηκε στο Αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Μετά από αυτό το γεγονός, η κατάσταση στην Κύπρο πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΙΤ, ο Υπαρχηγός του Γρίβα, ο Καρούσος, αμέσως μετά το θάνατο του Γρίβα, επιδίωξε να εφαρμόσει την τελευταία διαταγή του Γρίβα λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, η οποία διέτασσε την ΕΟΚΑ Β για παράδοση, διότι διαπίστωσε ότι παρεξέκλινε από τους στόχους της και τη χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς.

6 σχόλια:

 1. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΜΟΝΑΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ
  628-655 π.χ.

  "Μέ λόγια,μέ φυσιογνωμία καί μέ τρόπους
  μιά εξαίρεση θά κάμω πανοπλία,
  καί θ'αντικρύζω έτσι τούς κακούς ανθρώπους
  χωρίς νά έχω φ ό β ο ν ή αδυναμία.

  Θά θέλουν νά μέ βλάψουν.Αλλά δέν θά ξέρει
  κανείς απ'όσους θά μέ πλησιάζουν
  πού κείνται η πληγές μου,τά τρωτά μου μέρη,
  κάτω από τά ψεύδη πού θά μέ σκεπάζουν.-

  Ρήματα τής καυχήσεως τού Αιμιλιανού Μονάη.
  ΄Αραγε νάκαμε ποτέ τήν πανοπλία αυτή;
  Εν πάση περιπτώσει,δέν τήν φόρεσε πολύ.
  Είκοσι επτά χρονώ,στήν Σικελία πέθανε."Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ

  ΟΥΤΕ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΚΑΝΑΜΕ!
  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;!
  ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΒΛΑΨΕΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ!!!
  ΑΦΗΣΑΝ ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΤΑ ΤΡΩΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ,ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΟΕΛΛΗΝΕΣ,ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΗΔΕΝΊΣΟΥΝ!
  ΦΟΡΕΣΤΕ ΒΡΕ ΤΉΝ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΑΥΤΗ!
  ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ "ΑΧΑΙΟΥΣ"ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ!
  "ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝΤΕΣ,ΜΗ ΝΙΚΗΘΕΝΤΕΣ...
  ΚΙ ΑΝ ΕΠΤΑΙΣΑΝ Ο ΔΙΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΤΟΛΑΟΣ!"
  ΣΗΚΩΣΤΕ ΨΟΦΙΜΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!
  ΜΠΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΩΣ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ!
  ΚΙΜΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνειδητοποιουμε αραγε,οτι σημερα βρισκομαστε σε πολυ χειροτερη κατασταση;Εαν το 1974 γινοταν εγκαιρως μια πολιτικη ανατροπη στην Ελλαδα,αν εξουδετερωνοταν ο Ιωαννιδης και η κλικα του,θα μπορουσε να ειχε σωθει η Κυπρος,ενω η Ελλας,παρα τα αναμασηματα καποιων,δεν ειχε να αντιμετωπισει καμμια απειλη απο την Τουρκια,η οποια αντιθετως ειχε καθε λογο να περιορισει την συγκρουση στον ευνο'ι'κο για την ιδια χωρο της Κυπρου.Σημερα αντιθετως η καταπτωση μας ειναι πολυ βαθυτερη,και το χειροτερο,ειναι πρωτιστως τεχνικη,δηλαδη στρατιωτικη.Επι μια δεκαετια ο δικομματισμος αποδομησε την αμυνα,και σημερα αγωνιουν οσοι εχουν γνωση, για την ικανοτητα της χωρας να αμυνθει.Επι πλεον,η διασειση απο την ''κριση''που μας προεκυψε επειδη λεφτα υπηρχαν,μονο ευκολωτερη δεν κανει την ολη κατασταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Που ειναι ο σαγιαν να μας πει κι αυτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Η πληροφορία διέρρευσε στο κλιμάκιο της ελληνικής ΕΥΠ. Αμέσως ο πρέσβης της Ελλάδος Παναγιωτάκος ενημέρωσε τους Άγγλους και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έγινε εσπευσμένη στρατιωτική επιχείρηση και η φάλαγγα με τον οπλισμό που δεν συνοδευόταν, για να μην κινεί υποψίες, ακινητοποιήθηκε λίγο έξω από τη Λευκωσία και κατεσχέθη ο οπλισμός"

  ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΑΜ@ΜΕΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ! ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ,ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα ήθελα να ξέρω τι λέει σήμερα ή μάλλον από την άρνηση των Τούρκων να επιτρέψουν στους Αμερικανούς να επέμβουν στο Ιράκ από Βορρά, ο Κιλλινγκερ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εξ όσων γνωρίζω από γνωστούς και πολύ φίλους μου από την εποχή που ήταν Λοχαγός στο ΚΕΝ Κορίνθου, ο αείμνηστος Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος ήταν εξαίρετος αξιωματικός και είχε αφήσει εποχή.

  Ήταν εκλεκτός Πατριώτης, είχε λαμπρό ήθος, ήταν γενναίος με λίγα λόγια ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης.

  Θα αναφερθώ στα λόγια του Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βασίλη Φίλια, ως νομίζω Καταδρομέα.

  Κατά τον κ. Φίλια, ο Γ. Καρούσος τοποθετήθηκε μεταπολιτευτικά Διοικητής Σάμου. Εκείνη την εποχή μια τουρκική ακταιωρός τρομοκρατούσε τους Έλληνες ψαράδες στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Συχνά έμπαινε στο λιμάνι του νησιού κόβοντας βόλτες με μεγάλη ταχύτητα.

  Ο Καρούσος διέταξε μερικούς επίλεκτους σκοπευτές και την επόμενη φορά που η ακταιωρός έκανε τα ίδια, σκότωσαν μερικούς Τούρκους του πληρώματος. Μετά από αυτό η μεν ακταιωρός δεν ξαναεμφανίστηκε ο δε Στρατηγός Καρούσος μετετέθη από την διοίκηση του νησιού.

  Αν κάνω σε κάτι λάθος κατά την εξιστόρηση παρακαλώ διορθώστε με.

  Ευμένης ο Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.