29/11/11

Πολλά λάθη

Όσο ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ένα λάθος στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του επί δύο χρόνια και οδήγησε την οικονομία σε κατάσταση που παραπέμπει σε χώρα που βγήκε από πόλεμο και πρέπει να πληρώσει και πολεμικές αποζημιώσεις.
Λίγες μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι «φυσικά κάναμε λάθη και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη».

Οσο ήταν πρωθυπουργός, δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ένα λάθος στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του επί δύο χρόνια και οδήγησε την οικονομία σε κατάσταση που παραπέμπει σε χώρα που βγήκε από πόλεμο και πρέπει να πληρώσει και πολεμικές αποζημιώσεις.
Αν αναγνώριζε τα λάθη επί της θητείας του, θα είχε κάποια σημασία δεδομένου ότι θα μπορούσε να τα διορθώσει. Διάθεση αυτοκριτικής είχε και ο τέως και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.
«Το μνημόνιο, όμως, απέτυχε γιατί εμείς δεν ολοκληρώσαμε τις μεταρρυθμίσεις που περιέχει και δεν βαδίσαμε με την αποφασιστικότητα που απαιτείτο. Αποτύχαμε στην περικοπή των δαπανών και κυρίως στην αύξηση των εσόδων με τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής» δήλωσε αποδίδοντας μάλιστα και ευθύνες και στους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο.
Οταν οι υπεύθυνοι παραδέχονται τα λάθη τους, λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, συνεργάτες του Β. Σόιμπλε αναγνωρίζουν ότι «κάναμε λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, παρότι χρησιμοποιήσαμε τους καλύτερους οικονομολόγους».
Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, πλην ελαχίστων υπουργών και των συμβούλων τους, αναλυτές του εξωτερικού, αγορές κ.λπ. έλεγαν δύο χρόνια τώρα ότι η πολιτική αυτή βρίθει λαθών και οδηγεί σε αδιέξοδο, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Αυτά τα αδιέξοδα δεν τα πρόβλεψαν οι «καλύτεροι οικονομολόγοι» και τα αγνόησαν οι δικοί μας πολιτικοί.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι κάθε μονάδα μείωσης του ΑΕΠ ανεβάζει το έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας έτσι ότι χωρίς ανάπτυξη η αύξηση των εσόδων είναι αβέβαιη και η δημοσιονομική προσαρμογή προβληματική.
Επιβεβαιώνεται από το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο, στο οποίο το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι παρά τα μέτρα και παρά το PSI το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 4,2%, μέχρι το 2015. Το αρχικό μνημόνιο, με λιγότερα μέτρα, προέβλεπε μείωση του ελλείμματος, κάτω από το 3% το 2014. Είναι πλέον σαφές, αφού το παραδέχονται και οι εμπνευστές της, ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν οδηγεί με ασφάλεια πουθενά, αλλά το δυσάρεστο είναι πως έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτή, χωρίς περιθώρια ελιγμών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Το λάθος πρέπει να το αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα και πρέπει ΈΓΚΑΙΡΑ επίσης να αναλαμβάνεις όλες τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες ώστε να μην παίρνουν έκταση οι αρνητικές συνέπειες του.
    Οταν κάτι απλωθεί δύσκολα πιά μαζεύεται.Δυστυχώς το αυτονόητο πολλές φορές -για το παιδί της Βοστώνης- φαντάζει πολυτέλεια.Ας ελπίσουμε να μην τον ξαναδούμε σε ηγετική θέση ώστε να μην γευτεί ο Ελληνικός Λαός ξανά τους ερασιτεχνισμούς του και την προχειρότητα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δυστύχημα είναι ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πολιτικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.