29/11/11

Κεκλεισμένων των θυρών η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ

Οι δύο παλαιοί σύμμαχοι θυμούνται τα παλιά με αφορμή την κρίση στη Συρία.
Του Νίκου Στέλγια
Tουρκική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Τσαζίμ Αλ-ι Σανί, έλαβαν μέρος αξιωματούχοι από το Ισραήλ και τη Γαλία 
Από ό,τι φαίνεται η κρίση στη Συρία αποτελεί ευκαιρία για να θυμηθούν η Τουρκία και το Ισραήλ την παλιά συνεργασία τους, η οποία άντεξε στη φθορά του χρόνου για πολλές δεκαετίες. Με τις ευλογίες των ΗΠΑ και τη διαμεσολάβηση αραβικών συμμάχων της Ουάσιγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου, όπως η Ιορδανία και το Κατάρ, το Τελ Αβίβ ενώνει τις δυνάμεις του με την Άγκυρα και εστιάζει την προσοχή του στην επόμενη μέρα στη γειτονική Συρία.

Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Yakın Doğu Haber”, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τα τουρκικά συντηρητικά κινήματα και την Τεχεράνη, έδωσε στη δημοσιότητα μια σημαντική είδηση, η οποία αφορά τη νέα μυστική συνεργασία Τουρκίας – Ισραήλ.

Η τουρκική ιστοσελίδα ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Τσαζίμ Αλ-ι Σανί, έλαβαν μέρος υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ισραήλ και τη Γαλλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 23 Νοεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχε ένας σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, καθώς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Yakın Doğu Haber”, με την υποστήριξη της Τουρκίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, το Κατάρ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Οι τέσσερεις κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανατραπεί.

Βασιζόμενη σε πληροφορία που παρέχει ιρανική πηγή, η τουρκική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες, η Άγκυρα έχει εντατικοποιήσει τις επαφές της με διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες της Συρίας, οι οποίες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και στον Λίβανο. Ακόμη, η Άγκυρα “πιέζει” τον Λίβανο να ενταχθεί στη νέα συμμαχία Τουρκίας – Κατάρ – Ισραήλ – Γαλλίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία παρατηρείται αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι. Σε αντίθεση με την “επικριτική” στάση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με το Παρίσι, πλέον οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης τοποθετούνται θετικά για τη νέα συνεργασία της χώρας τους με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την κοινή αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρίας. Οι ίδιοι κύκλοι τηρούν σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά τη νέα συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ. 

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα διάφορες τουρκικές ειδησεογραφικές πηγές μεταδίδουν την πληροφορία ότι η Συρία έχει τοποθετήσει πυραύλους στα σύνορά της με την Τουρκία.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.