27/12/11

Προσφυγή στην Ε.Ε. και αποζημιώσεις από την Τουρκία αξιώνουν βουλευτές

Αφορμή οι δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς σε νησιά του Αιγαίου-Προσφυγή στην Ε.Ε. και αποζημιώσεις από την Τουρκία αξιώνουν βουλευτές
Οι δηλώσεις Γιλμάζ για δολιοφθορές και εμπρησμούς στην Ελλάδα από τούρκους πράκτορες την περίοδο 1995-1997, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι σπεύδουν να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.Πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ (οι κκ. Δ. Κουσελάς, Χρ. Πρωτόπαπας, Αν. Μακρυπίδης, Π. Ρήγας και Δ. Καρύδης) ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα να τους ενημερώσει σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη χώρα μας και να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα, τόσο κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μ. Γιλμάζ, όσο και μεταγενέστερα, όπως και αν προτίθεται η χώρα μας να προσφύγει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και επιπλέον να θέσει θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις καταστροφές εάν αποδειχθεί ότι αυτές συνδέονται με τις εν λόγω δολιοφθορές.


Όπως επισημαίνουν εξάλλου οι πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ στην ερώτησή τους «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κινήσεις δολιοφθοράς από τουρκικά παρακρατικά κυκλώματα με στόχο τα ελληνικά δάση, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για ζωές, περιουσίες, υποδομές και για μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, η αποκατάσταση των οποίων κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει σημαντικά στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το θέμα εγείρει με ερώτησή του προς τον κ. Δήμα και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να πράξει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει η πλήρης και σε βάθος ενημέρωση της Ελλάδος για τις συγκεκριμένες «βρώμικες επιχειρήσεις» που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος της χώρας μας.

Επίσης ερωτά τον υπουργό Εξωτερικών πώς σκέφτεται να ζητήσει την αποκατάσταση των βαρύτατων ζημιών που προκλήθηκαν σε βάρος της Ελλάδος και τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» της Τουρκικής ΜΙΤ και των διαφόρων παραμηχανισμών της σε βάρος της Ελλάδος.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θέτει θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο τόσο Ε.Ε., όσο και ΝΑΤΟ και ΟΗΕ και ζητεί να μάθει εάν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ερωτά επίσης τι πράττει το ΥΠΕΚΑ για την αποκατάσταση των πληγέντων εκτάσεων όσον αφορά τις μελέτες αναδασώσεων και αν είναι σε θέση να στοιχειοθετήσει ένα κατά προσέγγιση κόστος αποζημίωσης.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής (και επικεφαλής του «Άρματος Πολιτών») κ. Ι. Δημαράς ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη εάν είχαν ή όχι σχετικές πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και αν προειδοποιήθηκαν ή όχι οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντής ερωτά μεταξύ άλλων αν οι αποκαλύψεις Γιλμάζ «θα αφήσουν ανεπηρέαστη την πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων».

Το θέμα των εμπρησμών στην Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις Γιλμάζ έθεσε στην Κομισιόν με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής καλώντας τις Βρυξέλλες να παρέμβουν άμεσα ώστε η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, ενώ ζητεί να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

Όπως αναφέρει «είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες», ενώ όπως τονίζει «ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της», υπογραμμίζοντας ότι «μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=436506 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.