28/7/12

Τούρκοι ιδιοκτήτες εκτάσεων στη Ροδόπη αποζημιώθηκαν το 2012, για απαλλοτριώσεις του 1952

Τούρκοι ιδιοκτήτες εκτάσεων στη Ροδόπη αποζημιώθηκαν το 2012, για απαλλοτριώσεις του 1952Με απόφασή του (Buyan κατά Ελλάδος) το Ευρωπαϊκό  Διαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ιδιοκτησίας.Οι προσφεύγοντες είναι Τούρκοι υπήκοοι, κάτοικοι Άγκυρας, που προσέβαλαν δικαιώματα επί έκτασης 3.316 στρεμμάτων στην περιοχή Γλυφάδα Ροδόπης, η οποία απαλλοτριώθηκε για αποκατάσταση γεωργών τα έτη 1952 και 1953.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", οι δικαιοπάροχοί τους ζήτησαν από τα ελληνικά δικαστήρια να αναγνωριστούν ως νόμιμοι δικαιούχοι της αποζημίωσης, που είχε καθοριστεί δικαστικώς στο ποσό των 26.208.826 μεταλλικών δραχμών.
Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν το 1974, αλλά το Εφετείο δέχθηκε τις εφέσεις τους το 1977.
Εν συνεχεία, ασκήθηκε αίτηση αναιρέσεως της δευτεροβάθμιας απόφασης από το Δημόσιο, η οποία απορρίφθηκε το 2004.
Παρόλα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκεν αν καταβάλει το χρηματικό ποσό, προβάλλοντας ότι για να νομιμοποιηθούν οι προσφεύγοντες έπρεπε να προσκομίσουν κληρονομητήριο από ελληνικό δικαστήριο, διότι δεδομένου του ότι το χρηματικό ποσό ήταν μεγάλο, δεν αποτελούσαν επαρκή εγγύηση τα επίσημα μεταφρασμένα διοικητικά έγγραφα των τουρκικών αρχών.
Το ΕΔΔΑ δέχθηκε ότι οι ελληνικές εθνικές αρχές, με την παράλειψή τους να συμμορφωθούν στις αποφάσεις του 2004 του Αρείου Πάγου,  ώστε να καταβάλουν το ποσό, παραβίασαν το άρθρο 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Κατόπιν τούτου, υποχρέωσαν την Ελλάδα να πληρώσει σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, το ποσό των 4.000 έως 4.800 ευρώ, συνολικά 36.600 ευρώ.+
http://www.thrakinea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.