28/7/12

Ο Ερντογάν βάλλει κατά της ΕΕ γιατί δεν του επιτρέπει να μετέχει στις Συνόδους Κορυφής. Αναφορές και στην Κύπρο

Εναντίον της ΕΕ έβαλε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτάσσοντας για άλλη μια φορά το θέμα της Κύπρου.Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι “Kanal 24”υποστήριξε ότι “χώρες μέλη της ΕΕ από πολλές απόψεις δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η Κύπρος. Καταρχάς δεν μπορούν να δεχθούν ως μέλος τη Νότια Κύπρο ως εκπρόσωπο της Κύπρου. Υπάρχει η πράσινη γραμμή. Η Νότια Κύπρος δεν έχει κάποια εξουσία στη Βόρεια Κύπρο”.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συστάθηκε ειδικό για την ΕΕ υπουργείο.Στη συνέχεια, στις δηλώσεις του ο Εντρογάν επέκρινε τη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας.

“Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας Σαρκοζί και Μέρκελ ήταν οι δύο ηγέτες που εμπόδιζαν τη διαδικασία” είπε και συνέχισε: “Μέχρι να εκλεγούν, εγώ συμμετείχα στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ως πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στη συνέχεια όμως δέχθηκαν δέκα νέα μέλη για λόγους καθαρά πολιτικούς και όχι επειδή ήταν έτοιμες οι χώρες αυτές με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνέχισαν να κρατούν την Τουρκία στην πόρτα και όταν εξελέγησαν οι Σαρκοζί και Μέκρελ, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις Συνόδους Κορυφής, η Τουρκία και η Κροατία”.
 
Ο Ερντογάν είπε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, είπε στον πρόεδρο Πούτιν “μας λέτε ορισμένες φορές τι δουλειά έχουμε στην ΕΕ. Τότε δεχθείτε μας στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης (SCO) κι εμείς να ξεγράψουμε την ΕΕ”.
 
Στον εν λόγω οργανισμό που συστάθηκε το 1996 με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Κιργιζιστάν, ενώ το 2001 προστέθηκε και το Ουζμπεκιστάν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.