28/7/12

Ψάχνει τον διάδοχο του Άσαντ ο Νταβούτογλου Σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία στοχεύει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Του Νίκου Στέλγια  
Τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στις κρίσιμες εξελίξεις στην Συρία. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί μια σειρά κρίσιμης σημασίας επαφών, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία. Την Παρασκευή, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι την Πέμπτη, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Σύριο λιποτάκτη υψηλόβαθμο στρατηγό Μενάφ Τλας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασάντ από την προεδρία της γειτονικής χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δυο άνδρες παρουσιάστηκαν μπροστά στις κάμερες και στους φακούς των Τούρκων δημοσιογράφων. Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου δεν πραγματοποίησε καμία επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης. Ο τουρκικός τύπος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω συνάντηση και εστιάζει στο βιογραφικό σημείωμα του στρατηγού Τλας. 


Ο συγκεκριμένος στρατηγός είναι υιός του πρώην Υπουργού Άμυνας της Συρίας, Μουσταφά Αμντουλκαντίρ Τλας, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Συρίας, Χαφέζ Αλ Ασάντ. Ο Μενάφ Τλας υπήρξε παιδικός φίλος του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ. Επίσης, υπήρξε διοικητής πολλών σημαντικών μονάδων του στρατού της Συρίας.

Το προηγούμενο διάστημα, ο πρώην φίλος του Προέδρου της Συρίας λιποτάκτησε και μετέβη στην Γαλλία. Σήμερα, οι Τούρκοι και ξένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο στρατηγός Τλας είναι σε θέση να αναλάβει την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας και να διαδεχθεί τον Ασάντ στην Προεδρία της γειτονικής χώρας. 


Σήμερα, μεταξύ των άλλων, η προσοχή της Άγκυρας είναι εστιασμένη σε δυο εστίες κρίσης στην Συρία: Στην εμφύλια σύρραξη, η οποία λαμβάνει διαστάσεις στην εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι και στην αποσκίρτηση των Κούρδων στην βόρεια Συρία. Οι Τούρκοι αναλυτές αναμένουν μεγάλο αριθμό τραυματιών και νεκρών στο Χαλέπι εξαιτίας των αιματηρών και σφοδρών συγκρούσεων του στρατού της Συρίας με τους αντάρτες. Από την άλλη, η Άγκυρα εξακολουθεί να στέλνει αυστηρά μηνύματα προς το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ιδέα της δημιουργίας μιας νέας κρατικής δομής στα νότια σύνορα της, η οποία θα ελέγχεται από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.