28/7/12

Διατάξτε...

thumb
Του Δημήτρη Μυ
Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια προαγωγής στα ύπατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας. Μπορούμε ωστόσο να υποθέσουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία που το μπιλιέτο με τις προαγωγές γράφεται από τα... αρμόδια κομματικά γραφεία.
Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι για πρώτη φορά κάποιος στρατηγός (κάποιος κρατικός αξιωματούχος με την ευρύτερη έννοια του όρου) παραιτείται προβάλλοντας μάλιστα λόγους ευθιξίας.
Αυτός είναι ίσως ένας λόγος για να προσέξει κάποιος και να ψάξει (αν υπάρχει) κάτι περισσότερο από το δίκαιο θυμό του πρώην αρχηγού ΓΕΣ που προκλήθηκε όταν τον κάλεσαν νυχτιάτικα (δύο το βράδυ) για να του δώσουν το μπιλιέτο με τις προαγωγές.

Εκεί, στο μπιλιέτο, σίγουρα υπάρχουν κάποιες απαντήσεις --όχι όμως όλες-- που να δικαιολογούν την παραίτηση. Η επιβράβευση του κομματικού πατριωτισμού είναι σίγουρα εξοργιστική υπόθεση, η οποία ωστόσο, φανταζόμαστε δεν είναι άγνωστη στον πρώην αρχηγό. Την απάντηση/ εξήγηση της οργής και παραίτησης του πρώην Α/ΓΕΣ, πιθανότατα δεν θα την πληροφορηθούμε από τον ίδιο. Ίσως όμως την λάβουμε από τον τρόπο με τον οποίο θα «πολιτευτεί» ο διάδοχός του. Και εξηγούμαστε θέτοντας τρεις ερωτήσεις :

Πρώτη: είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ διατεθειμένος να υποστηρίξει την προμήθεια των αμερικανικών αρμάτων που η υπερδύναμη και η εγχώρια προπαγάνδα της λέει ότι τα προσφέρει δωρεά;

Δεύτερη: έχει υπόψη του ο νέος αρχηγός κάποια μελέτη για το οικονομικό κόστος αυτής της δωρεάς;

Τρίτη: υπάρχει μελέτη/ αξιολόγηση της χρησιμότητας αυτών των συγκεκριμένων αρμάτων και την ένταξή τους στην επιχειρησιακή δομή του ελληνικού στρατού;

Προφανώς, δεν αναμένουμε κάποια απάντηση στα ερωτήματα. Ωστόσο, θα δούμε με το πέρασμα του χρόνου πόσο εύκολα κάποιοι από την ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική) είναι έτοιμοι να αναφωνήσουν «διατάξτε» με το πρώτο νεύμα που έρχεται από την Ουάσιγκτον...

1 σχόλιο:

 1. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και με άλλους προβληματισμούς απλώς θολώνουμε τα νερά.
  Παλαιότερα αναφώνησε κάποτε αγανακτισμένος ο ''ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ'' αν δεν κάνω λάθος, <>.
  Οσον αφορά τη παραίτηση του πρώην Α/ΓΕΣ είναι βέβαιο ότι προσπάθησαν να επιβάλλουν τις καταστάσεις οι ''γνωστοί-άγνωστοι''που θεωρούν το Στρατό ιδιοκτησία τους.
  Το εξοργιστικό είναι ακόμα και σήμερα που έχουμε πτωχεύσει, είμαστε με το ένα πόδι έξω απο το Ευρώ και ο μέσος Έλληνας βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση, παρόλο που έχουμε 3κομματική κυβέρνηση συνεχίζονται οι ίδιες παλαιοκομματικές πρακτικές του κομματικού ΣΤΡΑΤΟΥ σε όλο το κρατικό μηχανισμό.
  Οι ''ξεφτι..σμένοι'' δεν έπρεπε στην ευνοική αυτή συγκυρία(οι κρίσεις παντα δίνουν ευκαιρίες)
  να θεσμοθετήσουν όριστικά, με αυστηρές ποινές για τους παραδημούντες αρρουραίους στα υπόγεια των κομμάτων ώστε να τελιώσει αυτή η κατάντια και όλες οι κρίσεις να γίνονται βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων;
  Για το άλλο θέμα των αρμάτων, υπάρχουν μελέτες απο τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ και οι διαπιστωμένες ανάγκες σύμφωνα πάντα με την απειλή υποβάλλονται αιτιολογημένς αρμοδίως.Όλα τα άλλα είναι εικασίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.