31/10/19

Φόβοι για το Λίβανο λόγω Συρίας


Μόλις χθες ανακοινώθηκε στον Λίβανο πώς ο πρωθυπουργός της χώρας Σααντ Χαρίρ παραιτείται.
Το ποιός θα ακολουθήσει στην εξουσία προφανώς μπορεί να πυροδοτήσει μια κατάσταση στον Λίβανο που δύσκολα θα μπορέσει να ισορροπηθεί και σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Συρία να εξαπλώσει μια αστάθεια στην περιοχή του Λεβάντ όπου θα αποκτήσει χαρακτηριστικά παγκόσμιας εστίας συγκρούσεων του Ισλαμικού (και όχι μόνο) κόσμου. Ήδη άλλωστε Τουρκία , Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν εκφράσει ανοιχτά της ανησυχίες τους για την εικόνα του Λιβάνου με την Βυρητό να έχει συνεχώς διαμαρτυρίες και ταραχές μεταξύ πολιτών και στελεχών της Χεζμπολάχ.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η παρακάτω αναφορά πληροφορίας που στιγματίζει την επιρροή της σιιτικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Υπενθυμίζεται εδώ πώς η συγκεκριμένη χώρα έχει πολλές φορές επηρρεαστέι από τα δρώμενα στην Μέση Ανατολή , έχοντας  γίνει καταφύγιο αλλά και εφαλτήριο σημείο πολλών τρομοκρατών, πρακτόρων ακόμα και στρατών οργανώσεων.

===

** τμήμα αναφοράς **

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στον Λίβανο που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, στάθηκε υπερ της κυβέρνησης. Αν και συχνά παρουσίασε τον εαυτό του ως υπερασπιστή των φτωχών στο Λίβανο, έχει αποδείξει σε αυτή την κρίση ότι ανησυχεί μόνο για τη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας που έχει ο ίδιος και η συγκεκριμένη οργάνωση στον Λίβανο. Δεν θέλει ο πρόεδρος Αούν, ο οποίος, αν και Χριστιανός στην πίστη θεωρείται ως μαριονέτα της οργάνωσης της Χεζμπολάχ και του ηγέτης να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Για την οργάνωση επίσης θα ήταν ικανοποιητικό ίσως να χριστεί ηγέτης ο υπουργός εξωτερικών Γεμπράν Μπασιλ. Ακόμη και ο  σημερινός ηγέτης της κυβέρνησης του Λιβάνου, Σααντ Χαρίρ - του οποίου ο πατέρας Ραφίκ δολοφονήθηκε από μέλη της Χεζμπολάχ - γνωρίζει πώς δεν πρέπει να αντιταχθεί στην Χεζμπολάχ. Για αυτούς (την οργάνωση), είναι ένας σουνίτης της Δαμασκό,  που έχει μάθει το μάθημα του διά του θανάτου του πατέρα του και δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

===

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Geopolitixs & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.