18/1/10

Τι εννοούσα όταν έγραφα για το παράδειγμα της Αργεντινής


Του Desmond Lachman*

Μετά την αμφιλεγόμενη θέση που παρουσίασε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Ντέσμοντ Λάχμαν στους Financial Times περί εξέλιξης της Ελλάδας σε νέα Αργεντινή και εξόδου της από την Eυρωζώνη, η «Κ» του ζήτησε να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε (για «παράλογες υποθέσεις» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ) και να εξηγήσει τις προοπτικές που θεωρεί ότι ανοίγονται για την χώρα. Εγραψε, λοιπόν, για την «Κ»:

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με άκρως δυσάρεστες επιλογές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα λαθών πολιτικής που υιοθετήθηκε στο παρελθόν, τα οποία κατέστησαν την οικονομία μη ανταγωνιστική και δυσφήμησαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Α. Η αποχώρηση από το ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει ως αποτέλεσμα την πτώχευση της Ελλάδας, εφόσον σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα πρέπει να πληρώνει τα υψηλά επιτόκια που πλήρωνε πριν ενταχθεί στο ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη, με τη σειρά της, σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοσθεί δραστικά προκειμένου να αναμορφώσει τα δημόσια οικονομικά της και είναι πιθανό να υπάρξει τεράστια φυγή κεφαλαίων. Αν μας διδάσκει κάτι η εμπειρία της Αργεντινής, αυτό είναι πως μια πτώχευση συνιστά μείζον αρνητικό σοκ, το οποίο βυθίζει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Β. Η παραμονή στο ευρώ δεν είναι βιώσιμη εναλλακτική λύση σε βάθος χρόνου για την Ελλάδα. Η χώρα έχει απολέσει περίπου το 30% της ανταγωνιστικότητάς της στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τιμές και οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια πολύ βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η οποία θα συνοδευόταν από αποπληθωρισμό. Αντίστοιχα, φαίνεται πως αν η Ελλάδα προσπαθήσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 12,75% στο 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα χρειαστεί να εφαρμόσει μια απίστευτα προ-κυκλική δημοσιονομική πολιτική. Σε τέτοια περίπτωση, το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά το 18% που βλέπουμε στη Λεττονία, κάτι βεβαίως που θα υπονομεύσει την προσπάθεια ισοσκελισμού του προϋπολογισμού με διάβρωση της φορολογικής βάσης. Κάθε άλλο παρά σαφές είναι ότι θα υπάρξει πολιτική διάθεση για μια τέτοια πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βεβαίως, δεν θα θελήσει να δει την Ελλάδα ούτε να εγκαταλείπει το ευρώ ούτε να πτωχεύει, εφόσον κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές άμεσες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Θα προκαλούσε, επίσης, ένα φαινόμενο ντόμινο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν επίσης δημόσια οικονομικά σε κακή κατάσταση, καθώς και μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα.


Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να περιμένουμε ότι η ΕΚΤ, ίσως από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ώσπου βλέποντας πως η χώρα δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, να διαπιστώσει ότι η χώρα αυτή είναι ένας απύθμενος λάκκος.

Το ερώτημα που έθεσα στη στήλη των Financial Times ήταν αν είναι λογικό να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο Β, αν πρόκειται τελικά να αποτύχει και να υποχρεωθεί να ακολουθήσει τον δρόμο Α.


Παραδεχόμενη ευθύς αμέσως ότι είναι στην ουσία χρεοκοπημένη, η Ελλάδα θα γλιτώσει μερικά χρόνια άσκοπης προσαρμογής και θα αποτρέψει τη συσσώρρευση επίσημου χρέους από την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα μπορεί να αναδιαπραγματευθεί. Μήπως θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσει τώρα η Ελλάδα το αναπόφευκτο, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκαμψης νωρίτερα και από λιγότερο μειονεκτική αφετηρία;»

* O κ. Desmond Lachman είναι αναλυτής του American Enterpise Institute, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ.

kathimerini.gr



7 σχόλια:

  1. Η ΕΕ κατεστρεψε την Ελλαδα κλπ κλπ, η Ελλαδα πρεπει να ενωθει με το Καζαχσταν κλπ κλπ, που΄σαι Μπορατ να μας σωσεις απο τον East?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει ένα θεμελιώδες λάθος στην περίπτωση Β’ ο κύριος Λάχμαν. Η βασική υπόθεση της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι ότι θα πρέπει έτσι γενικώς και αορίστως να μειωθούν οι μισθοί. Η πραγματικότητα είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκη από την εξέταση μακροοικονομικών μεγεθών.
    Αυτή η ελληνική πραγματικότητα είναι οι τεράστιες αποκλείσεις μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και εντός του ίδιου του δημοσίου τομέα. Ο οποιοσδήποτε οικονομολόγος μπορεί να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας από την συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα συνολικά έξοδα μισθοδοσίας. Αυτό που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει φυσικά είναι η ανισοκατανομή του μισθολογικού κόστους παραγωγής μεταξύ παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και υποστηρικτικών υπηρεσιών του δημοσίου που παρέχονται σε αυτές της επιχειρήσεις και ενσωματώνονται στο συνολικό κόστος παραγωγής. Μια γενική μείωση μισθών είναι σίγουρο ότι θα φέρει όλα αυτά που λέει ο κύριος Λάχμαν. Αλλά μια γενναία μείωση σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι είναι δυσανάλογα αμειβόμενοι στην ελληνική οικονομία θα καταγραφεί και σαν μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και φυσικά σαν αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Άρα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα τα πράγματα. Μέτρα πρέπει να παρθούν. Προσπάθειες πρέπει να γίνουν. Εδώ και τώρα αν όχι από χθες. Λύση δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ. Το μόνο που θα γίνει σε αυτή την περίπτωση θα είναι παροχή του εργαλείου της υποτίμησης στην κυβέρνηση και κάποια αναβολή της εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων εξυγίανσης. Πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ενδεδειγμένο. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Όσο μεγάλο σοκ και αν περάσει η ελληνική κοινωνία. Αργότερα θα είναι πολύ αργά η λύση της εξόδου απλά θα διασώσει μια άρρωστη κατάσταση που θα επιταθεί σε μια διάχυτη φτώχια στην οποία όμως δεν θα πειραχτούν τα σκανδαλώδη προνόμια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Γιατί μου δίνεται η αίσθηση ότι προετοιμάζεται από κάποιες πλευρές ένα σενάριο για οικιοθελή έξοδο από το ευρώ; Το οποίο φυσικά θα είναι η αρχή του ντόμινο… Γιατί αποβολή από το ευρώ δεν προβλέπεται. Αλλά μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Ένα ευφάνταστο μελλοντολογικό σενάριο θα ήταν να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές με κεντρικό ερώτημα αυτό. Την κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα διάσωσης της οικονομίας στηριζόμενη στα μικροσυμφέροντα που θα θιγούν. Ίσως σ’ αυτό να οφείλεται και η μέχρι τώρα «άνεση» της κυβέρνησης και η αίσθηση ανεμελιάς που διαπνέει όλους τους οικονομικούς υπουργούς που πάσχουν από προφανή αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΜΠΕΝΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΑΚΑΚΕΣ ΩΩΩΩΩ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΟΥ @@ΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ...ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΑ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά τη σημασία που δίνεται στον αρθρογράφο! Ούτε στη Wikipedia δεν πρόλαβε να μπεί! Το ότι μπήκε στη FT δεν λέει τίποτα, μπορεί να του είπαν τι να γράψει! Τα ίδια έλεγε ο Σημίτης στη βουλή προ μήνων σε ανύποπτο χρόνο. Που είναι τώρα; σε ΚΑΠΥ με τον μπουχέσα;

    Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου 1996, ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι απόψεις των οικονομολόγων διαμορφώνονται ανάλογα με την
    εταιρεία στην οποία δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θελω καποιος να μου απαντηση αλλα να ξερει τι λεει. αν βγουμε απο το
    ευρω βγαινουμε και απο την ευρωπαικη ενωση η μπορουμε τηρωντας
    το αναλογο του ηνωμενου βασιλειου
    που διατηρει σαν νομισμα την λιρα
    να παραμεινουμε στην ευρωπαικη ενω
    ση.και ποιες οι επιπτωσεις και οχι
    μονο οικονομικες και στις δυο περιπτωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ya sinthismens epea preroenta ton Agglon enation mas kai fisika enantion tou Euro. Ypomoni tha doume ti ta ginei me tin lira tous...GELA KALITERA OPOIOS GELA TELEYTAIOS
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.