18/1/10

Πεδίο μάχης... το πεδίο βολής της Λήμνου

Πεδίο… μάχης με την κυριολεκτική έννοια του όρου αναμένεται να μετατραπεί στο άμεσο μέλλον η περιοχή Φραγκοκέφαλο - Φαρακλά του δήμου Ατσικής στη Λήμνο, ένα σπάνιας ομορφιάς τοπίο, όπου κυριαρχούν άγνωστης γεωλογικής και οικολογικής αξίας πετρώματα, στα οποία φυτρώνουν πολλά είδη σπάνιας άγριας χλωρίδας (ορχιδέες, αγριοπανσέδες κ.ά.), σύμφωνα με καταγγελία του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας.

Όπως καταγγέλλουν οι Φίλοι του Βουνού, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης μεγάλων εκτάσεων της περιοχής προκειμένου να επεκτείνει το ήδη υπάρχον στην περιοχή πεδίο βολής, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής, ανάστατοι από την εξέλιξη που έχει λάβει το θέμα, έχουν συγκεντρώσει πάνω από χίλιες υπογραφές διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο δήμος Ατσικής, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο έχει αντιταχθεί στην προοπτική αυτή, αλλά ανακάλεσε και την έγκριση που είχε παραχωρήσει με προηγούμενη απόφασή του στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να πραγματοποιούνται βολές στην περιοχή για δυο πενθήμερα το χρόνο.

Η ιστορία έχει ως εξής. Στη Λήμνο, όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, δημιουργήθηκαν πολλά στρατόπεδα, ιδιαίτερα μετά την ένταση του 1974 με την Τουρκία. Εδώ και 10 χρόνια, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Η αποκλιμάκωση αυτή είχε μεταξύ των άλλων ως αποτέλεσμα και να αποσυρθούν από τη Λήμνο πολλές στρατιωτικές μονάδες.

Παρά τη διαμορφούμενη αυτή κατάσταση, το υπουργείο Άμυνας το προηγούμενο καλοκαίρι κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής Φαρακλών να καταθέσουν στη διοίκηση του στρατοπέδου αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησιών, προκειμένου να προβεί σε απαλλοτρίωση 1.517 εκατ. τετραγωνικών μέτρων έκτασης. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Συγκέντρωσαν υπογραφές και το Δημοτικό Συμβούλιο Ατσικής συνεδρίασε στις 24 Αυγούστου του 2009. Ήταν δε τόση η αγανάκτηση, τόσο των κατοίκων, όσο και όλων των δημοτικών συμβούλων, ώστε όχι μόνο αποφάσισαν να αντιταχθούν στην απαλλοτρίωση με κάθε τρόπο, αλλά και να ανακαλέσουν και την άδεια που με προηγούμενη απόφαση είχαν παραχωρήσει στο Στρατό για την πραγματοποίηση βολών. Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας της περιοχής ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου στην Αθήνα, διότι εκτός των άλλων η Λήμνος είναι υποψήφια για το Διεθνή Οικολογικό Βραβείο «Landscape of the year».

Να τονίσουμε εδώ ότι η περιοχή Φραγκοκέφαλο - Φαρακλά του δήμου Ατσικής είναι σπάνιας ομορφιάς τοπίο, όπου κυριαρχούν άγνωστης ακόμα γεωλογικής και οικολογικής αξίας πετρώματα, στα οποία φυτρώνουν πολλά είδη σπάνιας άγριας χλωρίδας (ορχιδέες, αγριοπανσέδες κ.ά.).

Όπως έγινε γνωστό, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων και του δήμου Ατσικής απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Άμυνας ζητώντας εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει διαδικασία διεθνοποίησης του προβλήματος μέσω της οργάνωσης «Friends of Nature».
http://www.agronews.gr

5 σχόλια:

  1. Ο ρόλος των Νεοταξιτών φιλοΔυτικών "οικολόγων" γνωστος.

    Πάντως ένα σοβαρό κράτος οφείλει, για οποιοδήποτε έργο που θέλει να κάνει, να αποζημιώνει ΠΛΗΡΩΣ όσους θίγονται.

    Και επίσης η Λήμνος και τα νησιά δεν θα σωθεί με τα στρατόπεδα και τους φαντάρους. Αλλά πρέπει η Ελλάδα συνολικά, να επενδύσει σε σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι και αν τυχόν καταλάβει κάποιο νησί, την επόμενη στιγμή θα χάσει το 20% του εδάφους της και θα καταστραφεί ολοκληρωτκά από Ελληνικά αεροπλάνα πυραύλους κτλ

    Αυτό βέβαια προυποθέτει σοβαρό αξιόμαχο εθελοντικό στρατό, προυποθέτει όραμα και αλλαγή πολιτισμού, προυποθέτει να σταματήσουμε να είμαστε προτεκτοράτο της Δύσης και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και να συμμαχήσουμε με την Ρωσία, να στηριχτούμε στην Ορθοδοξία, κτλ.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραμύθια για παιδάκια!!!
    Η Λήμνιοι στήριξαν την οικονομία και ανάπτυξη τους στον Στρατό!Εισέπραξαν τεράστια ποσά από τους υπηρετούντες εκεί ενστόλους!Ενοικίαζαν και τον τελευταίο σταύλο με τιμές βορείων προαστείων!(75.000 δραχμές το 1990 με μισθό 150.000)
    Τώρα έπεσε η επάνδρωση,λιγόστεψαν τα εύκολα χρήματα και το γύρισαν στην οικολογία!!!
    Γίναμε και φίλοι με τους Τούρκους,άρα περισσεύει ο Στρατός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. IΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ..ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ....ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ...

    ΤΟΥ ΞΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ Η ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΚΟ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο ολόκληρο νησί μόνο εκεί μπορεί να γίνει το πεδίο βολής δλαδή;
    Και στη Μυτιλήνη έχουμε πολύ στρατό και έχουμε και πεδία βολής αλλά δεν πήγε ο στρατός να τα φτιάξει μέσα στον υγροβιότοπο της Καλλονής, ούτε σε προστατευμένες δασικές περιοχές.
    Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του στρατού δεν αφορά μόνο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφορά και στα αυτονόητα όπως είναι η συμβίωση με τις τοπικές κοινωνίες.
    Και κάτι τελευταίο. Η Λήμνος, όπως και άλλα μέρη, μπορεί για πολλά χρόνια να στηρίχθηκε στη παρουσία του στρατού για την τόνωση της οικονομίας της αλλά και τώρα που ο στρατός φεύγει κάπως πρέπει να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Και αν ο τουρισμός τους χρειάζεται τη συγκεκριμένη περιοχή ε, ας την έχουν και ας πάει ο στρατός σε μια άλλη. Συνεργασία χρειάζεται και όχι σύγκρουση με το παραμικρό. Σα τα σκυλιά τρωγόμαστε με βλακείες

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΤΟΥΦΕΚΑΤΕ ΒΡΕ, ΤΙ ΚΑΘΟΣΑΣΤΕ;
    ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ ΚΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΒΑΡΑΤΕ.
    ΟΛΑ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ.ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΒΡΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ;Ε;
    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ. ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ, ΩΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΝΑ ΓΕΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΒΕΒΑΙΑ Η ΜΠΟΤΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΕΤΣΙ; ΜΟΝΟ ΑΠ ΨΗΛΑ ΧΤΥΠΑΝΕ. ΤΟ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΜΠΟΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ @@@.
    ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΧΡΗΜΑ ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΠΛΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΜΑΣΑ ΛΕΜΕ...
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΒΛΕΠΕ ..ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ, ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.