20/5/10

Μια διαφορετική ομιλία για το Ποντιακό ζήτημα

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Βέροια, που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στο Άλσος Παπάγου με δενδροφύτευση από μέλη του συλλόγου υπό το σύνθημα «Μια ρίζα για τη ρίζα μας».

Συνεχίστηκαν το απόγευμα με την κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, στο Πανόραμα, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του συλλόγου Κιλκίς «Γερμανός Καραβαγγέλης» κ. Θεόδωρο Παυλίδη με θέμα: «Το Ποντιακό ζήτημα από τη σκοπιά των Τούρκων».

Τον ομιλητή, από τους λίγους μελετητές της πλούσιας βιβλιογραφίας των Τούρκων για το Ποντιακό ζήτημα, που έχει επισκεφθεί πολλάκις την περιοχή του Πόντου, προλόγισε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης, λέγοντας ότι στόχος της διαφορετικής αυτής ομιλίας ήταν να δούμε και την άλλη πλευρά, αυτή των Τούρκων, για το Ποντιακό ζήτημα, ώστε να διαμορφώσουμε μια αντικειμενικότερη ματιά πάνω στο θέμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αγνοούμε το γεγονός ότι η βιβλιογραφία για το θέμα αυτό είναι πολύ πιο εκτεταμένη στην Τουρκία απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι, ενώ οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το Ποντιακό ζήτημα ως ένα ιστορικό ζήτημα και ζητούν κυρίως ιστορική δικαίωση, οι Τούρκοι το αντιμετωπίζουν ως ένα ζήτημα που αφορά το παρόν και την εθνική τους συνοχή, το οποίο σχετίζεται με τους Πόντιους που έχουν απομείνει στην περιοχή του Πόντου και φοβούνται τυχόν απαιτήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν ενδεχόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο κ. Κουμπουλίδης έθεσε κάποια ερωτήματα για να τα απαντήσει ο ομιλητής (όπως και έκανε) και σημείωσε ότι με έκπληξη ακούσαμε τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να λέει, σε δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή, ότι κατά την ίδρυση του Κεμαλικού κράτους χρησιμοποιήθηκαν φασιστικές και ολοκληρωτικές μέθοδοι.

Ο κ. Παυλίδης επισήμανε ότι οι Τούρκοι φοβούνται μια διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς μπορεί να ακολουθήσουν και αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών άλλων εθνοτήτων (Ασσύριοι κ.ά.) με κίνδυνο να φανεί η Τουρκία σαν κράτος βαρβάρων. Οι Τούρκοι, όπως είπε, συνδέουν το Ποντιακό ζήτημα με τον απελευθερωτικό τους αγώνα, υποστηρίζοντας ότι έδωσαν απελευθερωτικό αγώνα κατά των Ποντίων. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν σκότωσαν κανέναν, αλλά έλαβαν στρατιωτικά, αστυνομικά και δικαστικά μέτρα σαν κράτος που κινδύνευε και κατηγορούν την ελληνική πλευρά ότι έκαψε χωριά, σκότωσε μουσουλμάνους και λήστεψε τα σπίτια τους. Ο ομιλητής σημείωσε ότι πράγματι το ελληνικό αντάρτικο (αντάρτικο του Πόντου) έκαψε Τούρκικα χωριά αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε για να επιζήσουν οι αντάρτες στο βουνό και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι είχαν συγκεντρώσει σχετικά στοιχεία και τα έστειλαν σε Συνέδριο που έγινε μετά την καταστροφή στην Ευρώπη.

Μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας Ποντιακού κράτους, κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Άγγλων και τονίζοντας ότι ουδέποτε θα μπορούσε να γίνει διότι δεν το ήθελαν ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι σύμμαχοι, αλλά και διότι ήταν ζήτημα κορυφής και δεν είχε λαϊκή βάση. Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι το Ποντιακό ζήτημα έχει απασχολήσει πάρα πολύ τους Τούρκους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι από την πλευρά των Ελλήνων ουδέποτε τέθηκε σε τραπέζι συζήτησης ως θέμα που ζητά επίλυση – ας το έχει η ελληνική κυβέρνηση στο συρτάρι και ας το εκμεταλλευτεί, σημείωσε - και μόνο για τους Πόντιους υπάρχει ζήτημα. «Οι Τούρκοι το αντιμετωπίζουν ως πολιτικό ζήτημα και συνεχίζουν να λένε ότι υφίσταται Ποντιακό ζήτημα», είπε σημειώνοντας ότι πιστεύουν πως πίσω από τις δραστηριότητες των ποντιακών σωματείων βρίσκεται το ελληνικό κράτος, κάτι που είναι αναληθές. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το Ποντιακό ζήτημα, πέρα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η Τουρκία φοβάται την αφύπνιση των Τούρκων Ποντίων που έχουν απομείνει στον Πόντο με στόχο τη δημιουργία μιας εθνότητας και για το λόγο αυτό προσπαθούν να τους πείσουν ότι είναι Πόντιοι, δηλαδή γηγενείς και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι συνειδητοποιούν την κοινή τους κουλτούρα με τους Πόντιους της Ελλάδας. Όπως είπε, ένας λόγος που οι Τούρκοι φοβούνται τον εναγκαλισμό των Τούρκων Ποντίων από τους Έλληνες είναι η ενδεχόμενη διεκδίκηση εδαφών και αποζημιώσεων. Διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν φοβάται τη δημιουργία Ποντιακού κράτους από τους Έλληνες, αλλά το ενδεχόμενο αφύπνισης των τοπικών πληθυσμών του Πόντου, των Τούρκων Ποντίων και τη συνεργασία τους με τους Έλληνες Πόντιους, τους Αρμένιους κ.ά.

Αναφέρθηκε και στην πλούσια βιβλιογραφία του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας για το Ποντιακό ζήτημα - με ιδιαίτερη αναφορά σε ένα συγκλονιστικό, όπως το χαρακτήρισε, βιβλίο που αναφέρεται στο ρόλο των Άγγλων στο θέμα – αλλά και των καθηγητών των Πανεπιστημίων της Μαύρης θάλασσας. Και επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει μια νεότερη μερίδα Τούρκων που, εγκαταλείποντας τους εθνοφυλετικούς διαχωρισμούς, ασχολούνται με το ανθρώπινο μέρος της ιστορίας. Για το θέμα των κρυπτοχριστιανών, είπε ότι υπήρξαν αλλά σήμερα πάρα πολλοί Τούρκοι Πόντοι έχουν επίγνωση της ελληνικότητάς τους αλλά δεν δέχονται ότι είναι Έλληνες, αλλά Τούρκοι μουσουλμάνοι.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου και αρκετός κόσμος, ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και δεξίωση.
http://www.maknews.gr
http://www.efylakas.com/archives/6468

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.