17/5/10

Η επίσκεψη Ερντογάν θα ξεχαστεί

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θεαματική σίγουρα υπήρξε. Πικάντικες στιγμές σίγουρα είχε. "Ιστορική", όμως, αποκλείεται να χαρακτηριστεί από οποιονδήποτε, στο παρόν ή στο μέλλον, η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτή καθαυτή η επίσκεψη ήταν ασήμαντη από πλευράς περιεχομένου και ως τέτοια είναι αναπότρεπτο ότι θα ξεχαστεί - εκτός και αν κάποτε αποκαλυφθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής συνομολογήθηκαν σημαντικές μυστικές συμφωνίες Παπανδρέου - Ερντογάν, κάτι για το οποίο δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη και ούτε πιστεύουμε ότι έγινε κάτι τέτοιο.

Εμείς οι δημοσιογράφοι θα θυμόμαστε την επίσκεψη αυτή πρωτίστως από την ενόχληση του Ερντογάν από την ερώτηση του διευθυντή του "Εθνους" Γιώργου Χαρβαλιά για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και την άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι ελληνικές εφημερίδες λειτουργούν ως γραφείο Τύπου του υπουργείου Αμυνας επειδή μετρούν τις παραβιάσεις!

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα θυμάται την επίσκεψη αυτή ίσως εξαιτίας της αμέριστης υποστήριξης που του παρέσχε ο Ερντογάν υπέρ των μέτρων του ΔΝΤ, τασσόμενος εναντίον των διαδηλώσεων των Ελλήνων εργαζομένων κατά των μέτρων και αναλαμβάνοντας να νουθετήσει και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να συμπαραταχθούν κι αυτά με την κυβέρνηση Παπανδρέου υπέρ του ΔΝΤ!

"Απαιτείται η αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Εδώ πρέπει η αντιπολίτευση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του καθαρά εθνικού θέματος. Νομίζω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, όλα τα πολιτικά κινήματα πρέπει να επωμιστούν αυτή την άκρως σημαντική ευθύνη", δήλωσε επί λέξει ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Παπανδρέου.

Στα ελληνοτουρκικά θέματα, όμως, ο Ερντογάν δεν έφερε κανένα "δώρο" στον Γ. Παπανδρέου - ούτε καν στο ήσσονος σημασίας θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου κάτι ήλπιζαν να ακούσουν ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Αντιθέτως ο Τούρκος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη του προφανώς και τη μαινόμενη σύγκρουσή του με τους πιο ακραία στρατοκρατικούς κύκλους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και επίδοξους πραξικοπηματίες εναντίον του, διατύπωσε με τρόπο σκληρότερο από όσο στο παρελθόν είχε κάνει ο ίδιος τις θέσεις του για τα Ελληνοτουρκικά.

Οι θέσεις του Ερντογάν συγκλίνουν ισχυρότατα πλέον, αν δεν ταυτίζονται ολοκληρωτικά, σε πολλά ελληνοτουρκικά ζητήματα, με εκείνες των κεμαλιστών στρατοκρατών.

Αυτό συνιστά μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Αναμφισβήτητα ο Ερντογάν πιέζεται από τη σύγκρουσή του με τους ακραίους κεμαλιστές και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τον χαρακτηρίσουν οι αντίπαλοί του ως "υποχωρητικό" απέναντι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, συντελείται σταδιακά και μια σύγκλιση θέσεων των δύο τουρκικών στρατοπέδων, καθώς ισλαμισμός και κεμαλισμός επανασυντίθενται σε ένα κυρίαρχο κοινωνικοπολιτικό ρεύμα στην Τουρκία, αλλά αυτήν τη φορά στη βάση της ηγεμονίας του μετριοπαθούς ισλαμισμού του Ερντογάν, που ενσωματώνει στοιχεία του κεμαλισμού, ο οποίος αποτελεί πια ένα παρωχημένο πολιτικό ρεύμα, που δίνει απλώς κάποιες μάχες οπισθοφυλακών.

Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει ότι οι άκαμπτες θέσεις του Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά δεν είναι απλώς καιροσκοπικές, τακτικές κινήσεις, αλλά αντανακλούν τις βαθύτερες απόψεις που διαμορφώνει σταδιακά στα θέματα αυτά μετά την πολύχρονη πλέον και όντως θυελλώδη άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του, η οποία αλλάζει εκ βάθρων την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είναι πραγματικά ένας πολύ μεγάλος πολιτικός. Αυτός θα βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Τουρκίας του 21ου αιώνα. Πιθανότατα θα αναδειχθεί με το κυβερνητικό του έργο στη δεύτερη κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Τουρκίας μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κακό για μας είναι ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι λιγότερο εχθρική προς την Ελλάδα από την Τουρκία των κεμαλιστών.

ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
Δεν άφησε κανένα περιθώριο λύσης

Εικονικό κλίμα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεδίωξε με την επίσκεψή του ο Ερντογάν. Το χρειάζεται για να υπηρετήσει την πολιτική "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες" που χρησιμοποιεί τελευταία η Αγκυρα ως διαφημιστικό χαρτί στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τις ηγεμονικές δυνάμεις της Ευρώπης και τη Ρωσία.

Το θεωρεί αναγκαίο για να αναγνωριστεί από αυτές ως περιφερειακή υπερδύναμη. Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι, όμως, ότι η ασυνήθιστη αδιαλλαξία που επέδειξε ο Ερντογάν σε όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα και στο Κυπριακό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδων ότι ίσως η Αγκυρα να ήθελε να διευθετηθεί κάποιο ζήτημα.
ΕΘΝΟΣ

18 σχόλια:

  1. Εγώ ως έλληνας πολίτης στέκομαι παγερά αδιάφορος απέναντι στην επαναλειτουργία ή όχι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δεν είναι θέμα που μπορεί να απασχολεί σοβαρά την πατρίδα μου αλλά είναι ένα θέμα που άπτεται τα εσωτερικά της Τουρκίας και είναι ένα θέμα μεταξύ μιας γηγενούς μειονότητας και του κράτους μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείτε. Επιτέλους ας πάψουν και εδώ κάποιοι όταν μιλούν για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης να αναφέρονται σε «ομογενείς». Δεν είναι ομογενείς διότι δεν μετανάστευσαν εκεί από εδώ αλλά είναι γηγενής από αιώνων. Είναι αδέρφια μας αλλά όχι ομογενείς. Τα δικαιώματά τους είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι διμερές διαπραγματεύσιμο με την Ελλάδα ζήτημα αλλά με διεθνής οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα τα καθοριζόμενα από διεθνής συμβάσεις δικαιώματα μειονοτήτων στην Τουρκία δεν διαπραγματεύονται μόνο από την Ελλάδα. Όπως και τα καθοριζόμενα δικαιώματα μειονοτήτων στην Ελλάδα δεν τα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία.
    Τώρα ως Ορθόδοξος Χριστιανός λέω πως αν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία να επιτρέψει την λειτουργία μιας χριστιανικής θεολογικής σχολής στα εδάφη της υπάρχει η δυνατότητα αυτή να λειτουργήσει είτε στην Αλεξανδρούπολη είτε στο Άγιο Όρος όπου δεν θα υπάρχει κανένα νομικό κόλλημα διότι στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκία κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ενώ στο Άγιο Όρος υπάρχει αναγνωρισμένο εκκλησιαστικό αυτοδιοίκητο που το σέβεται η Ελληνική Πολιτεία. Αλλά όταν η Τουρκία θα διανοηθεί να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μετατραπεί σε «κλειστό χριστιανικό κλαμπ» θα τις γίνει υπενθύμιση πως φυσικά δεν είναι ευρωπαϊκή επιθυμία η δημιουργία θρησκευτικών κλαμπ κρατών αλλά αν τα ίδια τα κράτη δεν ανέχονται την λειτουργία θρησκευτικών σχολών αλλοθρήσκων τότε δεν είναι δυνατό να απαιτούν από τους άλλους την ανεξιθρησκία που οι ίδιοι δεν μπορούν να επιδείξουν.
    Φυσικά δεν θα περίμενα μια τέτοια υπενθύμιση να κάνει έλληνας πολιτικός, αλλά έχω στο μυαλό μου αρκετούς ευρωπαίους πολιτικούς που θα κάνουν ακριβώς αυτή την υπενθύμιση έστω και αν δεν είναι ορθόδοξοι έστω και αν δεν είναι καν χριστιανοί.
    Τα ερώτημα το δικό μου είναι το εξής: ποιος τέλος πάντων στην Ελλάδα επιδιώκει διαπραγμάτευση για να παρουσιάσει ως «επιτυχία» ένα εντελώς αδιάφορο για την Ελλάδα θέμα; Μήπως είναι οι ίδιοι που διακαώς θέλουν διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και διαχωρισμό θρησκευτικών συμβόλων από εθνικά σύμβολα; Ας επιλέξουν τι θέλουν ας κάνουν συγκροτημένη πολιτική και ας σταματήσουν την μικροπολιτική της «διαπραγμάτευσης» που στην ουσία είναι ζητιανιά μιας ασήμαντης υποχώρησης στα ποιο ανούσια θέματα για την Τουρκία για να έχουμε έπειτα το πρόσχημα εμείς με την σειρά μας να κάνουμε δυσανάλογα μεγάλες υποχωρήσεις.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ κι εγώ ότι από πλευράς Τουρκίας ο Ερντογάν είναι σαφώς από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος πολιτικός της Τουρκίας στην μετακεμαλική εποχή.
    Είναι ικανότατος, πενέξυπνος και θα βάλει την Τουρκία σε άλλη εποχή.
    Το κακό για εμάς είναι ότι έχουμε με συντριπτική διαφορά τον χειροτερότερο πολιτικό στην μετεπαναστατική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ανίκανος, αλλά βλάκας, ανύπαρτος, άθλιος χειριστής της Ελληνικής γλώσσας, με ηλίθιες πολιτικές επιλογές και εμμονές, απόλυτα πειθήνιο όργανο των ’συμπατριωτών’ του, ανθέλληνας μέχρι το κόκκαλο (όπως και ο αδερφούλης του ο Νικολάκης). Απολύτως καμμία σχέση με τον παππού του και τον πατέρα του που τουλάχιστον αν μη τι άλλο πάνω από όλα ήταν πατριώτες.
    Δυστυχώς κ.κ. του ΠΑΣΟΚ αυτό τον βλάκα ψηφήσατε. Να το έχετε και να τον χαίρεστε μόνο......μακριά από εμάς τους υπόλοιπους.
    Μόνο και μόνο από αυτό το άρθρο και από τα αποτελέσματα της επίσκεψησ Ερντογάν καταλαβαίνει κανείς την απίστευτη γκάφα της όλης Ιστορίαας και του κ.Τζέφρυ που πίστευε ότι θα έβρισκε την ’ελάχιστη ανταπόκριση’ των Τούρκων. Παρόλα αυτά όμως για να δείτε ότι η βλακεία δεν σταματάει εδώ, θα δείτε ότι η όλη Ιστορία θα έχει και συνέχεια. Σίγουρα για μένα θα κάνει και ’χειρονομίες’ καλής θέλησης προς την Τουρκία (μονομερείς) χωρίς ανταπόκριση από τους απέναντι. Και θα συνεχίσει και παραπέρα βέβαια. Είπαμε. Ο άνθρωπος είναι ’απίθανος’.
    Βέβαια δεν θα σχολιάσω την απαγόρευση κοινοποίησης και ενημέρωσης θεμάτων σχετικών με παραβιάσεις κλπ που έχει επιβληθεί με ’απαίτηση του υπουργείου εξωτερικών’ και την οποία θεωρώ απόλυτα φασιστική. Μόνο στη Γερμανία του Χίτλερ υπήρχε τέτοιος σκοταδισμός και Γκαιμπελική τακτική. Λυπάμαι κ.κ του ΠΑΣΟΚ αλλά την έχετε πατήσει (και δυστυχώς κι εμείς) για τα καλά. Αλοίμονο μας αν δεν ’τον φύγουν’ σύντομα.

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά βιάστηκε να πει το οποίο «δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη και ούτε πιστεύουμε ότι έγινε κάτι τέτοιο»...

    Ήρθε η βόμβα από το Πασά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλοίμονο μας αν δεν ’τον φύγουν’ σύντομα.

    Ζήτω η Ελλάδα

    Thessale παρά το γεγονός ότι του έχω ακριβώς την ίδια εκτίμηση όπως και εσύ δεν ξέρω αν προς το παρόν συμφέρει να τον φύγουμε ...Διότι θα πρέπει άμεσα να ανέβει κάποιος άλλος ο οποίος να είναι καλύτερος ...Πες μου εσύ βλέπεις κανέναν στο προσκήνιο που δεν βλέπουμε εμείς ;
    Τέλος υπάρχει κίνδυνος προς το παρόν λόγω της αγανάκτησης του κόσμου που θα φανεί είτε με την αποχή είτε με τα άκυρα να έχουμε πρόβλημα.
    Δεν είναι τόσο απλό βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο α..ΓΑΠ..ούλης θα πρέπει να κάνει ότι θέλει έτερον εκάτερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα είναι αλήθεια ότι δεν βλέπω κάποιον που μπορεί να ηγηθεί αλλά μια κυβέρνηση συνασπισμού (το θέμα είναι ότι δεν θέλω και βουλευτές από τη σημερινή βουλή) με προσωπικότητες από όλο τον ελληνικό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδος με πρωθυπουργό (όχι από τους γνωστούς αλλά) ΕΛΛΗΝΑ και πατριώτη θα μπορούσε να συμμαζέψει την κατάσταση. Μην με ρωτήσεις πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ αλλά ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Αυτοί που έχουμε τα έχουν χάσει αυτά τα χαρακτηριστικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
    Πιστεύω ότι παραμένοντας ο ΓΑΠ στη χώρα θα φέρει και άλλες συμφορές πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Αλήθεια πως βλέπεις την ετσιθελική υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ; Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο ; Είναι η μοναδική λύση ; Και γιατί τέτοια σπουδή, σώνει και καλά να παραδοθούμε στις ορέξεις του ΔΝΤ ;
    Και εκτιμώ ότι αυτή είναι η αρχή.
    Δεν μου άρεσε από την αρχή το ’πλασάρισμα των μέτρων’. Από το ’λεφτά υπάρχουν’, στην πρώτη σειρά μέτρων, τεχνητό ανέβασμα των σπρεντ, δεύτερη σειρά μέτρων και ..... ΔΝΤ. Θα έχει και τρίτη σειρά μέτρων και θα το δείτε !!!!
    Ολα τα παραπάνω αν μη τι άλλο δείχνουν έναν ανισόρροπο άνθρωπο, ύπουλο, κουτοπόνηρο, ψεύτη και πολιτικά αλήτη. Ποιός διαφωνεί σε αυτό πέραν των ΠΑΣΟΚων με παροπίδες ;
    Αλλά όπως είπα έχει και ..... συνέχεια το σήριαλ ’Καταστρέφοντας την Ελλάδα'.
    Θα αντέξουμε να το δούμε όλο ή μηπως με κάθε κόστος να σταματήσει εδώ και τώρα ;

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ελευθέριος Β. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

    Ο Γιωργάκης είναι άκρως επικίνδυνος αν ο καιρός με αποδείξει λάθος που το εύχομαι, τότε το μόνο που έκανε είναι ακριβώς το ίδιο με τον Ερτοσκαταν επικοινωνιακά τρικ και προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

    Ο Ερτοσκαταν έχει φέρει την χώρα του σε μεγάλες περιπέτειες, η συνεργασία σε τόσο μεγάλο βαθμό με την Ρωσία σίγουρα δεν αρέσει στην EU & ΥΠΑ η οποία δεν θα το αφήσει έτσι να περάσει!
    Η αναγνώριση του Κουρδιστάν στο Ιράκ είναι η αρχή της ένωσης με το Κουρδιστάν στην Τουρκιά όσα χρόνια και να πάρει μια μέρα θα γίνει!
    Η σχέση με το Ισραήλ είναι στα πρόθυρα διάλυσης και οι δίκες των αξιωματικών δυσκολεύουν την παραμονή του στην εξουσία.

    ποιος μου λέει ότι το σχέδιο “Βαριοπούλα” δεν ισχύ ακόμα και γρήγορα έφτασε στην Ελλάδα με δήθεν φιλικές προθέσεις για να ανατρέψει τα σχέδια τον αξιωματικών όχι για να σώσει την χώρα μας αλλά το τομάρι του!

    Και όση θεωρούν τον Ερτοσκαταν μεγάλο ηγέτη της Τουρκίας σφάλετε οι πολιτικές του μακροπρόθεσμα δεν θα φέρουν τα μεγάλα σχέδια του για μια Τουρκιά υπερδύναμη , μόνο με τους δικούς μας ανίκανους μπορεί να καταφέρει κάποια πράγματα!
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Thessale

    ''Τα λεφτά υπάρχουν'' = δεν σου είπε ποτέ που υπάρχουν και ποιος τα έχει .

    ''Που πήγαν τα λεφτά '' = δεν είπε ποτέ ποιος έχει τα λεφτά.

    Ο ΓΑΠ όπως κάθε άτομο σε διατεταγμένη υπηρεσία εκτελεί εντολές. Εντολές τις οποίες είχε από τότε που ήταν υπ.εξωτ.
    Το ΔΝΤ δεν του είπε πως να βρει τα λεφτά του είπε ότι πρέπει να βρει τα λεφτά.
    Μη ξεχνάς ότι το ΔΝΤ έπρεπε να το βάλει στην μέση γιατί η ΕΕ βάση των συνθηκών δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο ασφαλιστικό και εργασιακό άλλης χώρας άρα πως θα πέρναγαν τόσο σκληρά μέτρα στον λαό;
    Μόνο το ΔΝΤ μπορούσε .Άλλωστε γι αυτό είπε ότι εμείς έχουμε μέλος την Ελλάδα και όχι την ΕΕ.
    Η Κάγκελα Μέρκελ (διότι με ότι ακούω απο αυτήν για τα Κάγκελα είναι) νομίζοντας ότι με την τακτική της θα βοηθήσει την Γερμανία έτσι φάνηκε ουσιαστικά βοηθούσε το Τουρκικό Αμερικανικό και Εβραϊκό λόμπυ για όλα όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στον παγκόσμιο χάρτη.
    Οι Γερμανοί άλλωστε πάντα είχαν μια έστω μικρή ροπή προς τους Τούρκους, χωρίς να σημαίνει ότι τους θέλουν ανεξέλεγκτους. Λάβε δε υπόψη σου ότι έχουν και πολλούς Τούρκους μετανάστες στην Γερμανία.
    Όσο για το τρίτη σειρά μέτρων , αυτά θα έρθουν με το νέο έτος άλλωστε όπως έχείς ήδη ακούσει έχουν δρομολογηθεί. Θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και όχι μόνο ο 13 και 14 στον ιδιωτικό θα κοπεί και πολλά άλλα ...
    Το σχέδιο είναι απλό και δεν είναι μόνο για εμάς .
    Απλά στην Ελλάδα εφαρμόζεται ''πιλοτικά'' για να δουν αντιδράσεις.
    Ο σκοπός είναι να ελεγχθεί ο Ευρωπαϊκός νότος ....παντοιοτρόπως.
    Ο ΓΑΠ όταν επιτελέσει το έργο της παντελούς καταστροφής των Ελλήνων θα απομακρυνθεί για να αναλάβουν πλέον απροκάλυπτα οι νταβαντζήδες του κόσμου.
    Γιατί όλα αυτά που λένε περί αγορών είναι σωστά μόνο που οι αγορές δεν είναι απρόσωπες έχουν όνομα και επίθετο και όλοι τις ξέρουν.
    Αν λοιπόν λέω εγώ το ΔΝΤ ήθελε να εξυγιάνει την κατάσταση και να υπάρχει περίπτωση να πάρει τα λεφτά πίσω .Πρώτα θα έβαζε νόμους όπως :
    Άρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών από το 1974 και μετά.
    Έλεγχος όλων των υπογεγραμμένων έργων του δημοσίου
    Έλεγχος προμηθειών
    Κόψιμο μισθών, αυτοκινήτων δεκο επιτροπών των πολιτικών
    Πόθεν έσχες μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείς.
    Τότε υπήρχε περίπτωση να βρεθεί κάποια λύση.
    Όταν λοιπόν η χούντα του ΔΝΤ λύνει το πρόβλημα ή προσπαθεί να το λύσει με αυτούς που χρόνια το δημιουργούν , υποθάλπουν και κρύβουν τι να πει κανείς παρακάτω.

    Έλληνας ηγέτης...που να μην είναι στα πολιτικά ..Δεν ξέρω , αν δεν είδες το ντοκιμαντέρ με του οικονομικούς δολοφόνους των κρατών σου συστήνω να το δεις .Ίσως μετά από αυτό να καταλήξεις αν υπάρχει ή ακόμα καλύτερα αν θα υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και όταν αποφασίσουμε τη διάλυση-διακοπή-απαγόρευση των κομάτων και προχωρήσουμε σε μία μεταβατική κυβέρνηση αποτελούμενη απο Έλληνες του απανταχού Ελληνισμού οι οποίοι έχουν διαπρέψει στη ζωή τους,εντός και εκτός Ελλάδος τότε να είστε σίγουροι πως όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
    Αυτό το οποίο αναφέρετε είναι και η τωρινή πραγματικότητα,μας διαλέγουν δύο να διαλέξουμε.....
    Ας σκεφτούμε μόνο τί δυναμική θα έδινε στο υπουργείο υγείας ένας ομογενής διεθνώς διακεκριμένος Ιατρός,με νέα συστήματα λειτουργείας,νέες ιδέες,και πάνω απόλα νέες αντιλήψεις.
    ΔΕΝ υπάρχουν μονόδρομοι,ποτέ και πουθενά,δεν μπορώ υπάρχει,δεν θέλω υπάρχει αλλά μονόδρομοι στην πορεία ενός λαού και ειδικά του Ελληνικού λαού ΔΕΝ υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ψαχνετε να βρειτε;
    Εχει αποφασισει η Μπιλντεμπεργκ για το μελλον μας.
    Οσο καθοσαστε στον καναπε το σχεδιο θα προχωρα.
    Ο προηγουμενος πηγε να στραβωσει
    την δουλεια με τον αγωγο στην Θρακη αλλα εφυγε κακην κακως.
    Και με την μιση Ελλαδα καμενη εντελως τυχαια μετα την υπογραφη και με 500 πυρκαγιες σε 1 εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=11.11.2007&Newsid=305955&Categoryid=4&wid=142

    Μηπως ειναι, οπως λεει, προφητικο;;;

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι ομογενείς διότι δεν μετανάστευσαν εκεί από εδώ αλλά είναι γηγενής από αιώνων.

    IQ PINGOUINOY . Είναι αδέρφια μας αλλά όχι ομογενείς .IQ PINGOUINOY.TI EINAI ASPALAKA ALOGENEIS EINA PES TO NA TO KATALABOYME. THN ISTORIA KAI THN IDEOLOGIA TON KATO APO TO AYLAKH .KOPROSKYLA POY ELEGE H GIAGIA MOY.ANISTORITOI .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευτυχώς που υπάρχει και ο Τάλως!

    Αλλοεθνείς οι Έλληνες της Μικράς Ασίας; Μα δεν ντρεπόμαστε λίγο.
    Τζάμπα τους έσφαζαν δηλαδή τα καρντάσια σας οι Τούρκοι;
    Άρα καλά λένε οι Τούρκοι ότι όλη η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι τουρκική, γιατί πως να το κάνουμε, αν δεν υπήρχαν παράλια της Μικράς Ασίας, χλωμό και κρύο ως πιθανότητα να υπήρχε ελληνική φιλοσοφία...

    Άρα και ο Όμηρος, Ομέρ ήτανε. Αρχίζει να με πείθει ο Ελευθέριος Β. ότι πρέπει τελικά να είμαστε πολύ κακοήθεις εμείς οι γελοίοι, που κατηγορούμε τους Τούρκους ότι οικειοποιούνται τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    Και σου λέει και ότι "διεθνείς συμβάσεις δεν διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία".
    Δηλαδή, οφείλουμε να ξεχάσουμε την συνθήκη της Λωζάννης που την έχει καταστήσει η Τουρκία σκουπιδόχαρτο; Οφείλουμε να ξεχάσουμε τις δικές μας
    τις χριστιανικές μειονότητες, τις αντίστοιχες των μουσουλμανικών της Θράκης και τους διωγμούς τους;
    Επειδή ήταν ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ;;;
    Ας το λέγατε ρε παιδιά, ΕΓΚΑΙΡΩΣ, να μην τους έσφαζαν τζάμπα τους ανθρώπους. Αφού δεν σας έκαναν για Έλληνες γιατί τους πήρατε στο λαιμό σας;;;

    Και ακόμα μια ερώτηση στον ελληναρά Ελευθέριο Β. και σε όλους αυτούς που δεν ενοχλήθηκαν διόλου,
    όταν ο σουλτάνος μας ΥΠΕΔΕΙΞΕ να εκλέγεται από τον λαό της Θράκης ο μουφτής!

    Είστε βλάκες ή δεν ξέρετε πού πάνε τα τέσσερα;
    Δεν ξέρετε ότι στην Τουρκία ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ και ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ οι μουφτήδες;
    Και δεν βρέθηκε ένας ελληναράς να του απαντήσει δεόντως;

    Τελικά, οι αλλοεθνείς μάλλον είστε εσείς οι ίδιοι... Παρτάκηδες, χωρίς τσίπα που όταν σας φτύνουν, λέτε ότι ψιχαλίζει. Δεν είναι τυχαίο, ότι κάτι ελληναράδες σαν και εσάς, έχουν καταντήσει αυτή τη γη, που είναι οικόπεδο-γωνία, σε παράγκα που πάει για φούντο

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαβάζω καθημερινά όσα γράφει ο Ινφογνώμων και λυπάμαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει τόση αντιπαλότητα μεταξύ μας. Πολύ δε περισσότερο αφού οι "αντίπαλοι" φαίνεται να μήν είναι και "ειδικοί".
    Παρακαλώ λοιπόν όλους ας είμαστε πιο ευγενείς και μετριοπαθείς μεταξύ μας.
    Ας αφήσουμε τους πραγματικά ειδικούς σε κάθε τομέα, π.χ. τον κ. Νεοκλή Σαρρή στα ελληνοτουρκικά 'η τον κ. Μαρκεζίνη, να μιλήσουν, να υποδείξει, να κατευθύνει, μια και το επίσημο κράτος δείχνει να τους αγνοεί ή, το χειρότερο να τους αποστρέφεται.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έκκληση προς γ.κ.:

    Υποννοείς ότι υπάρχει περίπτωση ο Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, να θεωρεί τους Μικρασιάτες "αλλοεθνείς";;;

    Επειδή αναφέρεις το όνομα του Καθηγητή Σαρρή με μεγάλη ευκολία, προφανώς ως "ειδικός" όπως λες, και το γράφεις σα να γνωρίζεις κάτι παραπάνω, ειλικρινά σε παρακαλώ να γίνεις πιο σαφής.
    Αν έχει αναφέρει ή γράψει ο Καθηγητής (που θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα) ότι οι Μικρασιάτες δεν είναι Έλληνες αλλά αλλοεθνείς
    και ότι δεν είναι "νόμιμη" η Συνθήκη της Λωζάννης που υπαγόρευε την προστασία τους σε αντιστοιχία με τους εδώ μουσουλμάνους, όπως ισχυρίζεται ο Ελευθέριος Β...
    ειλικρινά, ήδη αισθάνομαι άσχημα στην πιθανότητα και θα ζητήσω ταπεινότατα συγγνώμη λόγω άγνοιας, για όσα έγραψα πριν.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελευθέριε Β,
    η μειονότητα της Πόλης και γηγενείς είναι και ομογενείς!

    Ομογενής σημαίνει του ίδιου γένους (με αυτό των Ελλήνων της Ελλάδας).Δεν σημαίνει μετανάστης οπότε αυτό που γράφεις "Δεν είναι ομογενείς διότι δεν μετανάστευσαν εκεί από εδώ αλλά είναι γηγενής από αιώνων. Είναι αδέρφια μας αλλά όχι ομογενείς" , δεν έχει νόημα!

    Αυτοί είναι ομογενείς μ'εμάς κι εμείς ομογενείς μ'αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όχι φίλε μου.
    Απλά θέλησα και θέλω να τονίσω ότι βλέπω εδώ μια αντιπαλότητα, που δεν δικαιολογείται από ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα. Επίσης θέλησα να τονίσω την απορία και αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν αληθινοί γνώστες των τουρκικών θεμάτων, σαν τον καθ.κ. Νεοκλή Σαρρή ΔΕΝ χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. 'Οπως και άλλους σημαντικούς επιστήμονες και πραγματικά μεγάλους ειδικούς σε διάφορα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα μας, σαν τους κ.κ. Μαρκεζίνη, Αθηναίο, Κόλμερ κ.λ.π.
    Άλλωστε οι δικές μου γνώσεις σε τόσο σημαντικά θέματα δεν επαρκούν για να διατυπώνω γνώμες.
    Ευχαριστώ,
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.