9/5/10

Το χείλος του γκρεμού και η μετάθεση ευθυνών

Αθανάσιος Γραμμένος,
Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η έκπτωση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι επάλληλα ηθική, κοινωνική και κυρίως πολιτική. Το φαιδρό κι αθεμελίωτο μεταπολιτευτικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του και η σήψη του θρέφει από καιρό τους πολιτικούς μύκητες που παρασιτούν.
Για την κατάσταση αυτή η έκρηξη θυμού είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η αυτόματη αντίδραση για την κατάληξη των πραγμάτων σε αυτό το σημείο είναι θεμιτή και δικαίως εκφράζεται μέσω της απεργίας, του ισχυρότερου συνταγματικά θεμελιωμένου δικαιώματος του εργαζομένου. Η προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων οφείλει να είναι δυναμική για να πείθει τους κυβερνώντες για το νόημα και την αποφασιστικότητα των κινητοποιήσεων.
Σε μια δημοκρατία όμως δεν υπάρχει κανείς ανεύθυνος. Το πολιτικό σύστημα οικοδομήθηκε από σύσσωμη την ελλαδική κοινωνία με αυξημένη συνενοχή όλων των «παραγωγικών» τάξεων. Οι απλοί πολίτες που βολεύτηκαν σε 30 χρόνια «μεταπολιτευτικής» καταναλωτικής ευχέρειας ανέχτηκαν κατά συρροή την ασέλγεια στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην τήρηση του Νόμου, σε μια χώρα που καθένας θέλει να «κάνει την δουλειά του»• ανέχτηκαν το αυθαίρετο του γείτονα, το αλκοόλ στην οδήγηση, την φοροδιαφυγή και τόσα άλλα. Μετονόμασαν τον ευσυνείδητο πολίτη σε «ρουφιάνο», για να μπορούν να παραβιάζουν κι εκείνοι ενίοτε τον Νόμο.
Παιανίζουν όμως με αβρότητα το επιχείρημα ότι οι δικές τους ανομίες είναι μικρές κι ασύγκριτες με αυτές των πολιτικών που οι ίδιοι σταθερά (επαν)εκλέγουν. Τελικά, η μετάθεση ευθυνών έγινε συνείδηση στους ελλαδίτες που τώρα περισσότερο από ποτέ ψάχνουν κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο.
Η παράνοια αυτή έγινε ίδιον της ελλαδικής αντίληψης κι εκδηλώνεται με τον πιο ειρωνικό τρόπο στην αντίληψη για τα μέτρα λιτότητας. Το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. αντιμετωπίζονται ως στυγεροί εισβολείς• κι όμως, προσεκλήθησαν από την νόμιμα και πανηγυρικά εκλεγμένη -με διαφορά 10 μονάδων- κυβέρνηση, για να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει στην χώρα από την λεηλασία των κρατικοδίαιτων πολιτικών, των φοροφυγάδων και των υψηλόμισθων αργόσχολων του δημοσίου.
Εν τούτοις, σε μια δημοκρατία υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους. Το δικαίωμα στην απεργία δεν καταργεί το δικαίωμα στην εργασία. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να συντονίζεται με τα συνδικαλιστικά όργανα κι αιτήματα. Η μειονότητα των εργαζομένων που επιλέγουν να μην απεργήσουν πρέπει να προστατεύεται όπως και τα μικρά κόμματα ισχνής μειοψηφίας στη βουλή. Στη δημοκρατία, όλες οι γνώμες μπορούν να ακουστούν και όλες οι ενέργειες να ληφθούν υπ’ όψιν όταν σέβονται τον Νόμο• γιατί στη Δημοκρατία πάνω από όλους είναι ο Νόμος, δεν είναι ούτε ο λαός, ούτε το δίκιο του εργάτη, ούτε το δίκιο των λίγων ισχυρών. Ο Νόμος είναι παράγωγο συγκεκριμένης πολιτικής διαδικασίας και η θέσπιση ή ακύρωση του «στο πεζοδρόμιο» είναι προϊόν φασιστικής προβοκάτσιας.
Κι όμως, το τυφλό πάθος οδήγησε στην δολοφονία 4 ανθρώπων στο περιθώριο των διαδηλώσεων της 5ης Μαΐου επειδή επέλεξαν το δικαίωμα στην εργασία
Τα τελευταία 30 χρόνια συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες στοχοποιούν την έννομη τάξη και προσδοκούν να καταργούν τους νόμους της πλειοψηφίας κατά βούληση. Πρόκειται για de facto κατάργηση του Συντάγματος στο οποίο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ορκιστεί πίστη.
Παράλληλα, άκρα αριστερά προσπαθεί να εξαργυρώσει κάθε λαϊκή κινητοποίηση με σκοπό την συγκομιδή εκλογικής ισχύος. Οικειοποιείται την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αντιδικτατορικό αγώνα, μονοπωλεί τις διεκδικήσεις των πολιτών, αυτοσυστήνεται ως ο «Ρομπέν των πόλεων» που θέλει να «προστατεύσει» τον λαό από τον Μολώχ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλισμού εν συνόλω. Διαπράττει τη μέγιστη ύβρη όταν καπηλεύεται ακόμη και την εθνική αντίσταση ως κομμουνιστική – ΕΑΜική, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι σύσσωμο το ελληνικό έθνος αντιτάχτηκε στον ναζισμό και στον φασισμό.
Από την πολιτική επιστήμη γνωρίζουμε ότι τα ολοκληρωτικά κόμματα διοικούνται από μια κλειστή ηγεσία η οποία κατευθύνει έναν αυστηρό κομματικό μηχανισμό. Τα κόμματα αυτά δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό σύστημα και μοναδικός στόχος τους είναι η κατάληψη της εξουσίας για να το ανατρέψουν (Neumann). Το κομμουνιστικό κόμμα αποτελεί το πιο ισχυρό ολοκληρωτικό κόμμα της Ευρώπης, οπλισμένο με τον πλέον βίαιο και παρωχημένο σταλινικό πολιτικό λόγο, κατατρεγμένο από το σύνδρομο του «ζαχαριαδικού» πραξικοπήματος. Σε όλη τη διάρκεια της «μεταπολίτευσης» το ΚΚΕ αγωνιά για να αποτάξει από πάνω του το στίγμα της προδοσίας, όχι αποβάλλοντας τα ακραία και αντεθνικά στοιχεία αλλά υπερασπίζοντας τα και ψέγοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους που δεν επέτρεψαν η Ελλάδα να γίνει παράρτημα του Σοβιέτ.
Μέσα από ειδικούς επικοινωνιακούς διαύλους, αμφότερα τα ακροαριστερά κόμματα της Βουλής, αμαυρώνουν συστηματικά την έννοια της πατρίδας, του εθνισμού και της κοινωνικής γαλήνης, ερμηνεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες τις κοινωνίας μας ως ρατσισμό και εθνικισμό.
Την ίδια στιγμή, οργανώνουν ομάδες «ατάκτων» που περιφρουρούν ιδεολογικά τα πανεπιστήμια, τον συνδικαλισμό, ακόμη και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κι επιβάλλουν τον δικό τους αυταρχικό νόμο, συντηρώντας μια ελεγχόμενα χαοτική κατάσταση σε όλα τα πεδία της κοινωνικής οργάνωσης. Εγκάθετοι του κομματικού στρατού ασκούν φυσική και ψυχολογική βία κι ενημερώνονται με κομματικές εγκυκλίους για τις θέσεις που θα υιοθετούν. Η αριστερή πτέρυγα της βουλής ασκεί 30 χρόνια ιδεολογική τρομοκρατία στο όνομα της δημοκρατίας
Αυτή τη φορά οι δικαιολογίες για «δεξιό παρακράτος» προκαλούν κλαυσίγελο. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας ήταν έξαλλοι βάνδαλοι που δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του φλεγόμενου κτηρίου οδό διαφυγής, οδό σωτηρίας. Εφήρμοσαν την συνήθη πρακτική των εντολέων τους και πολιτικού συστήματος• την καταστροφή.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι αντίφαση.

7 σχόλια:

  1. Οι πολιτικοί φταίνε 100%, και αυτό το βεβαιώνει ο νόμος/άρθρο του συντάγματος που ψήφισαν για την ευθύνη υπουργών, και την παραγραφή 5ετιας των πολιτικών. Αν αναστείλουν αυτό το άρθρο του συντάγματος, όπως έκανε ο Κ.Καραμανλής το '74 που επανέφερε το σύνταγμα του 52 αλλά με αναστολή του άρθρου περί ανωτάτου άρχοντος, όλοι θα πάνε φυλακή. Φταίω Εγω τώρα αν φωνάξω μετά απο 35 χρόνια που ειναι ενας Γεώργιος Παπαδόπουλος.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ανέχτηκαν κατά συρροή την ασέλγεια στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην τήρηση του Νόμου, σε μια χώρα που καθένας θέλει να «κάνει την δουλειά του»• ανέχτηκαν το αυθαίρετο του γείτονα, το αλκοόλ στην οδήγηση, την φοροδιαφυγή και τόσα άλλα.


    και οταν δεν την ανεχτηκαν τι εγινε ;
    τη προηγουμενη εβδομαδα ανακοινωθηκε η ποινη ενος γιατρου για "φακελακι"
    υποχρεωτικη αργια ηταν η ποινη

    φταιμε ολοι μας ;
    ποιος κανει νομους και κανονες ;
    ποιος εποπτευει ;
    και τελικα ποια ειναι η ευθυνη ενος πολιτικου ; ο ρολος του;



    Το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. αντιμετωπίζονται ως στυγεροί εισβολείς• κι όμως, προσεκλήθησαν από την νόμιμα και πανηγυρικά εκλεγμένη -με διαφορά 10 μονάδων- κυβέρνηση,


    λεφτα υπαρχουν

    καμια αυξηση στο ΦΠΑ

    αυξησεις πανω απο τον πληθωρισμο

    1 δις για την παιδεια

    κτλ κτλ

    ποιος φταιει ;
    φταινε αυτοι που ψηφισαν ενα τετοιο εκλογικο προγραμμα;
    και δε φταινε αυτοι που ψηφιζουν για τα μετρα και συμπληρωνουν μετα την ψηφιση οτι αρκει η υπογραφη του υπουργου;


    Ο Νόμος είναι παράγωγο συγκεκριμένης πολιτικής διαδικασίας και η θέσπιση ή ακύρωση του «στο πεζοδρόμιο» είναι προϊόν φασιστικής προβοκάτσιας.


    ωραια

    να περιμενουμε τις εκλογες σε 4 χρονια για να δειξουμε την διαφωνια μας

    δε συνεχιζω
    βαριεμαι

    θεωρω χασιμο χρονου οχι μονο να γραψω επιχειρηματα για τς ΒΛΑΚΕΙΕΣ που γραφει αλλα και να διαβασω παρακατω

    να ποιοι μας οδηγησαν εδω ..

    κατι τετοιοι ακοινωνητοι διδακτοτερες

    ΤΕΡΑΤΑ μορφωσεως

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α ξεχασα

    την μεταθεση των ευθυνων(που λεει ο τιτλος του αρθρου και άλλους εννοει) την κανουν αυτοι που λενε

    "φταιμε ολοι μας"

    μια τετοια ιδεα ειναι φασιστικη . δε μπορει να φταιμε ολοι μας
    τι ειναι αυτη η καθολικη ευθυνη ;
    νεος σοσιαλιστικος ορος ; φιλελευθερος μηπως ; τι;

    καποιοι ειναι υπευθυνοι
    αλλιως ποιος ειναι ο ρολος τους ;


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε υποψήφιε διδάκτωρ.

    Σούπα το κείμενο. Λίγο μάθημα δημοκρατίας, λίγο μάθημα εμπέδωσης συλλογικής ενοχής, λίγο αντικομουνισμός, λίγο έκφραση προσωπικών πεποιθήσεων και πάει λέγοντας.

    Ως επιστήμων, θα έπρεπε να μας διαφωτίσεις εμάς τους τραχύς και αμόρφωτους γηγενείς, για το σύγχρονο σύστημα της mediaκης δημοκρατίας και τη διάδραση μεταξύ γεωπολιτικών συμφερόντων, ενεργειακών αναγκών, εσωτερικών ελίτ, εθνικών στερεοτύπων, διεθνών οργανισμών, οικονομικών συμφερόντων και πάει λέγοντας.

    Αγαπητέ, δεν είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα αντίφαση. Είναι ή ίδια η δημοκρατία που αντιφάσκει με τον εαυτό της. Και αυτό είναι ίδιον σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες είτε έχουν «θορυβώδη» κομμουνιστικά κόμματα είτε όχι.

    Τα κακά του κεφαλιού μας τα ξέρουμε και δε χρειάζεται να γίνουμε διδάκτορες για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα αυτά.

    Οι ιστορικές και ιδιοσυγκρασιακές αφετηρίες κάθε λαού διαφέρουν και δε μπορούμε να ανάγουμε σε πρότυπο «δημοκρατίας» κάθε τι που εκπορεύεται από την δυτική intelligentsia.

    Έχουμε τις ευθύνες μας οπωσδήποτε, άλλα ως ελληνικής καταγωγής θα πρέπει να ξέρεις ένα πράγμα για εμάς τους έλληνες. ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Δεν ανεχόμαστε να μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που αιματοκύλησαν τα χωριά μας. Δε δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από αυτούς που θεωρούν δημοκρατία το δίκαιο της ισχύος.

    Μόνοι μας τα κάναμε σ***α, μόνοι μας θα τα φτιάξουμε. Αυτό είναι και η πεμπτουσία της αυτοδιάθεσης, αξία που υπερτερεί οποιοιδήποτε άλλου ιδεολογήματος ή ερμηνείας της δημοκρατίας.

    Το είπα και το ξαναλέω. Όσο και αν προσπαθεί όλος ο κόσμος, όσο και να «συνωμοτεί» η ιστορία για την εμπέδωση του, όσο και αν βλέπω τους γύρω μου να κάμπτονται, όσο και αν μου πετάτε δολώματα περί αριστεροδεξιών φταιχτών, ΔΕ ΤΣΙΜΠΑΩ.

    Μακάρι να μου περάσετε ηλεκτρόδια, εγώ, Γερμανός ΔΕ ΓΙΝΟΜΑΙ εκεί να κτυπιέστε.

    ΝΟΝΟ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι έλληνες πολιτικοι ευθύνονται οι ίδιοι για την κρίση στην χώρα τους. Οι πολιτικοι στην Ελλάδα είναι από τους πιο διεφθαρμένους στης χώρες της Ευρώπης συν οτι Καμία δημόσια υπηρεσία δεν παρέχεται χωρίς..
    «φακελάκι»Η χώρα βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση εξαιτίας μιας κλεπτοκρατικης πολιτικης ψυφοθηρικης προσλαμβανοντας 2.000.000 δημοσιους υπαληλους =70% του ΑΕΠ μισθοδοσια .Τον δυο μεγαλητερον κομματων οι ιδιοι κλεπτοκρατες θα διαχιρηστουν το καινουργιο δανειο.ΚΟΥΦΑΛΛΕΣ ΚΟΥΦΑΛΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ

    08 Μαϊ 2010 2:17:00 μ.μ.
    PREPEI NA ENHMEROSOYME THN E.E GIA THN KATASTASH THS DIAFTHORAS DEN EXOYME NOMIKOYS ? NA TOYS BALOUME FYLAKH .AYTOS O SYRFETOS THS KLEFTOURIAS TON LYSTON TON PEIRATON KAI THS MASAS NA KLEISH XORIS NA KAEI H BOYLH KAI XORIS NA MATOSOUME.OSO GIA THN EKSOTERIKH POLITHKH LIGO METROIFROSINH STHN METRIOFROSINH .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου καθηγητά!!
    Να αγιάσει το στόμα σου!
    Μια χαρά τα λέει ο κύριος, σας ενοχλεί που λέει την αλήθεια ?

    Όταν βολευόσασταν όλοι μαζί, πράσινοι και μπλε και πορτοκαλί μην σας πω, ήταν καλά??
    Όταν βλέπατε να γίνονται όλα αυτά που έφεραν την χώρα εδώ ήταν καλά ?
    Τώρα τι ζητάτε, και τα ρέστα ??

    Ένα λαός εχέφρονος και προδότης μέχρι κόκαλο των πατρογονικών του εστιών….
    Και τώρα ξυπνήσατε όλοι μαζί, τώρα που ακουμπάει την δική σας τσέπη και όχι του ελληνικού κράτους, γιατί έτσι λέτε όλοι, … «το κράτος», λες και το κράτος δεν ήταν Ελλάδα!, τώρα κλαίγεστε όλοι μαζί για την συμφορά που σας βρήκε ??

    Ε! λοιπόν δεν σας βρήκε τίποτα, …τίποτα κόμη δηλ. !

    …….Κάποιος έλληνας που δεν ανέχεται την υποκρισία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει κάποτε να σπάσει το απόστημα και να σκάσει η μεγαλύτερη κομπίνα όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το όνομά της: Goldman Sachs. Για τις πρακτικές της στην Αμερική την ανακρίνει η αμερικανική γερουσία. Εδώ πότε θα ασχοληθούμε με το ρόλο που έπαιξε και παίζει σχετικά με τη διαχείριση των ελλειμάτων και του χρέους; Και όχι μόνο τώρα, αλλά για πάνω από δέκα χρόνια.

    Είναι η μεγαλύτερη κομπίνα γιατί:
    1) Βοήθησε αποτελεσματικά στην είσοδό μας στην Ευρωζώνη με ψεύτικα στοιχεία
    2) Ήταν για όλα αυτά τα χρόνια ο σύμβουλος των κυβερνήσεών μας σε θέματα διαχείρισης χρέους
    3) Παράλληλα, ενώ συμβούλευε τις ελληνικές κυβερνήσεις, η ίδια ποντάριζε τεράστια ποσά στη χρεωκοπία της χώρας (!)
    4) Βοήθησε να οδηγηθεί ένα μέλος της Ευρωζώνης υποχρεωτικά στο ΔΝΤ, όχι τώρα στο παρά ένα, αλλά από πριν.

    Αν τολμήσει ποτέ κανείς να ανοίξει αυτό το φάκελο, θα καταλάβουμε πως οδηγήθηκαν εδώ τα πράγματα, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες και τεράστιες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων. Τώρα που φτάσαμε πια εδώ, πρέπει να γίνει και η κοινωνική διαχείριση της κομπίνας για να είναι πιο αποτελεσματική (η κομπίνα). Αυτό θα γίνει αν "χωνέψουμε" ντε και καλά ότι λίγο-πολύ είμαστε όλοι φταίχτες (άρα δε χρειάζεται να το ψάχνουμε πιο μέσα το πράγμα...). Και βέβαια είναι απόλυτα αναγκαίο να δαιμονοποιηθούν όσοι αντιστέκονται στη δηλητηριώδη "λύση" του ΔΝΤ. Πρώτος στόχος το ΚΚΕ (έπονται και άλλοι), ας του φορτώσουμε τους νεκρούς.

    Με το συμπάθειο, αλλά αυτό δεν τρώγεται με τίποτα. Είναι πάρα πολλά αυτά για τα οποία μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΚΚΕ, αλλά όχι για την περιφρούρηση των διαδηλωτών του. Έχουν στρατιωτική-σταλινική πειθαρχία και το αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση, γι αυτό δε μπορούν οι κουκουλοφόροι να κάνουν παιχνίδι με τα μπλοκ του ΚΚΕ. Άλλωστε, δε χρειάζεται παρά να δει κανείς ποιοί επιστρατεύθηκαν εντός και εκτός βουλής για να δουλέψει η προβοκάτσια και να πιάσει η λάσπη.

    Και επειδή ο στόχος δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, αλλά όλο το πανελλήνιο μπλοκ του ΟΧΙ σε επίπεδο κοινωνίας, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα: κοινοβουλευτικοί προβοκάτορες, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, δημοσκόποι, αναλυτάδες, καθηγητάδες, και πάει λέγοντας. Για το συγκεκριμένο "πόνημα" τα αντέκρουσε νωρίτερα ο h (8:23, 8:31 μμ), εύκολα γιατί είναι τελείως χοντροκομμένα, φαίνεται ότι περνάνε όλη την κοινωνία για ζώα. Να περιμένετε πολλά τέτοια και χειρότερα ακόμα σε εφημερίδες, κανάλια κλπ. Το επικοινωνιακό ματς μόλις άρχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.