2/5/10

Κουρδιστάν:Μάχη για να σωθεί η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά

Το 1997, ο ΟΗΕ αποφάσισε το νερό να μοιράζεται σύμφωνα με το παγκόσμιο δίκαιο. Μία από τις διατάξεις ανέφερε ότι οι χώρες στις οποίες πηγάζουν ποτάμια ή εκείνες που συνορεύουν με ποτάμια οφείλουν να χρησιμοποιούν το νερό αυτό για την ανάπτυξη, για τη διαρκή ειρήνη. «Κοινά ύδατα, κοινό μέλλον», υποστήριζε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία, ως μέλος, αν και υπέγραψε, εντούτοις ακολουθεί άλλη πρακτική για τους υδάτινους πόρους. Το μαρτυρούν τα μεγάλα έργα που γίνονται από τους Τούρκους μόνο για τους Τούρκους σε ποτάμια που αφορούν όλη τη Μέση Ανατολή.

Ομως η κατασκευή αυτών των φραγμάτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο Σιρνάκ η κατασκευή 11 φραγμάτων θα καταστρέψει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου υποστηρίζουν οι Κούρδοι και θα εξαναγκάσει σε υποχρεωτική μετανάστευση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής.Αυτό το γεγονός δεν φαίνονται διατεθέμενοι να το αποδεχθούν οι Κούρδοι και σε μια πρώτη ενέργεια μαχητές του PKK τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο εργοτάξιο της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.Ο εκρηκτικός μηχανισμός κρίθηκε ως σημαντικής ισχύος και θα ενεργοποιούνταν μέσω κινητού τηλεφώνου, έγινε δε αντιληπτός την τελευταία στιγμή.

ANF NEWS AGENCY,stargazete.com,cemilturan.gr

1 σχόλιο:

  1. http://ekurd.net/mismas/articles/misc2010/3/state3706.htm

    Στο άρθρο, επίσης, εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος αναφέρεται ότι καταστρέφονται κουρδικές πόλεις με μεγάλη ιστορία και πως με τα 22 φράγματα θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν πάνω από 6 εκατομμύρια Κούρδων.

    Ήδη το φράγμα Ατατούρκ έχει πλημμυρίσει ήδη 100 χωριά, εκτοπίζοντας περισσότερους από 60.000 Κούρδους.

    Είναι τόσο θλιβερό:
    Κάποιοι δυτικοί φανατικά κόπτονται για τη δημιουργία ενός ακόμα αραβικού κράτους, της "Παλαιστίνης", την ώρα που ήδη στο 75% της πραγματικής Παλαιστίνης υπάρχει ένα αραβικό κράτος. Ενώ οι ίδιοι αναίσθητοι υποκριτές χαρακτηρίζουν τους Κούρδους ως "αυτονομιστές" ή "τρομοκράτες"

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.