26/2/11

Απογραφή στην Αλβανία

Tου Σταυρου Τζιμα


Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Ελληνισμός της Αλβανίας πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια υψίστης σημασίας για την υπόσταση και το μέλλον του διαδικασία, αυτήν της απογραφής, την οποία έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση της γείτονος. Η τελευταία απογραφή είχε διεξαχθεί το 1989, όταν ακόμη όλα τα σκίαζε η φοβέρα. Τότε, 59.000 δήλωσαν Ελληνες, όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα ο αριθμός αυτός, δεδομένων των συνθηκών ανελευθερίας υπό τις οποίες διεξήχθη η όλη διαδικασία.
Τώρα, η κυβέρνηση Μπερίσα προγραμμάτισε απογραφή για τα τέλη Απριλίου, με διαδικασίες που σε γενικές γραμμές πληρούν τα διεθνή κριτήρια και μεταξύ των ερωτημάτων που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες είναι η εθνικότητα και η θρησκεία τους. Οι πληροφορίες από τα Τίρανα αναφέρουν ότι πιθανότατα θα μετατεθεί γι' αργότερα, καθώς συμπίπτει με τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν σε συνθήκες όξυνσης και η ήδη βεβαρημένη από τα αιματηρά γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων πολιτική ατμόσφαιρα δεν αντέχει μια τέτοια δοκιμασία.


Τα μηνύματα, ωστόσο, που καταφθάνουν από την γείτονα, με αφορμή την απογραφή, προκαλούν ανησυχία, με τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους να επιδίδονται στην καλλιέργεια πρωτόγονου ανθελληνισμού. Οπως και στην περίπτωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, έτσι και τώρα, στο ζήτημα της απογραφής, καταγράφεται ένας απίστευτος εθνικιστικός κουρνιαχτός, με σκοπό να αφαιρεθεί από το ερωτηματολόγιο το ερώτημα της εθνικότητας, το οποίο ωστόσο οι Αλβανοί αξιώνουν να συμπεριληφθεί στην απογραφή, που πρόκειται να γίνει αυτή την εποχή στην ΠΓΔΜ! Ακούγονται κραυγές περί αναζωπύρωσης ελληνικών διεκδικήσεων στην Αλβανία και γίνονται εκκλήσεις για αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, προφανώς γιατί ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών! Το πλέον ανησυχητικό ίσως είναι ότι και αυτό το θέμα μπήκε ήδη στις συμπληγάδες της αδυσώπητης εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας και η αδύναμη κυβέρνηση Μπερίσα δύσκολα θα επωμισθεί το βάρος μιας απογραφής, για την οποία θα κατηγορείται περίπου για εθνική προδοσία.


Το ερώτημα είναι τι σχεδιάζει να κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ώστε να εγγυηθεί η αλβανική πλευρά την πιστή τήρηση των διαδικασιών της απογραφής που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη βούληση των μειονοτήτων, αλλά και οι Βρυξέλλες που τη χρηματοδοτούν.


Το τι θα δηλώσει βεβαίως ο κάθε Αλβανός πολίτης και μαζί όσοι ομοεθνείς μας απέμειναν ακόμα στη γείτονα όσον αφορά την εθνική και τη θρησκευτική τους συνείδηση, είναι καθαρά δικό τους θέμα. Η Αθήνα όμως δεν μπορεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις μεθοδεύσεις εναντίον της μειονότητας, ούτε, από την άλλη, να σφυρίζει αδιάφορα σε συμπεριφορές διπλωματών μας, που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων εργάζονται για τον αποδεκατισμό του Ελληνισμού στην Αλβανία.

10 σχόλια:

 1. Είναι λάθος της Ελλάδας, η μονομερής ενασχόληση μόνο με τους Ελληνόφωνους της Αλβανίας.

  Οι Αλβανοί έχουν Ελληνική-Ρωμαίικη-Ορθόδοξη καταγωγή, και είναι μίξη των Βλαχόφωνων και Ελληνόφωνων που κατοικούσαν στην περιοχή. Η Αλβανική γλώσσα, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν καν γραπτή, είναι 50% Βλάχικα, 30% Αρχαία Ελληνικά, 20% άλλες προσμίξεις.

  Η "Αλβανία" είναι τεχνητά κατασκευασμένο έθνος και κράτος, από τις Μεγάλες Δυνάμεις που θέλαν να μην επανασυσταθεί η Ρωμανία(Βυζάντιο). Αλβανός είναι ο εξισλαμισμένος Αρβανιτόφωνος.

  Οι Αλβανοί ερχόμενοι σε επαφή με τον Ελληνισμό, ξανά, μετά το 1990, θυμήθηκαν την καταγωγή τους, και ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες. Ήδη οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι λιγότεροι από το 50%.

  Η Ελλάδα οφείλει να επανελληνοποιήσει τους Αλβανούς, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο Αλβανό θέλει να γίνει Έλληνας.

  Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί φυσικά είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας ως εργάτες, τουρίστες, φοιτητές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες και όχι ελληνόφωνοι.
  Εσύ είσαι Έλληνας ή κάποιος αλλογενής ελληνόφωνος;;;
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και η Ιταλία πρέπει να δώσει ιταλικά διαβατήρια στους καθολικούς Αλβανούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τελικά, αυτός που υπογράφει ως "East", ίσως να είναι και προβοκάτορας.

  Όταν γράφει ότι "Αλβανός είναι ο εξισλαμισμένος Αρβανιτόφωνος", το κάνει από αμάθεια, ή παίζει το παιχνίδι των Τιράνων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ τώρα σκέφτομαι τους καμια δεκαριά Αλβανούς που είναι ...βουδιστές!
  Αυτοί από πού θα πάρουν διαβατήρια;;;
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. East

  Γιατί ρε φίλε δεν πας στην Αλβανία να κατηχήσεις όσους Αλβανούς θα ήθελαν να γίνουν Έλληνες, πείθοντας τους ότι δεν είναι Αλβανικής καταγωγής, να ησυχάσουμε και εμείς;;
  Φαίνεται πως οι 800.000 που είναι ήδη εδώ, δεν σου φτάνουν!!
  Πράξεις λοιπόν, όχι μόνο λόγια!!Τράβα στην Αλβανία, λοιπόν, εσύ που γνωρίζεις καλά αυτά τα θέματα!!
  Και μετά, πέρνα και από την Τουρκία μια βόλτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ East

  >Οι Αλβανοί έχουν Ελληνική-Ρωμαίικη-Ορθόδοξη καταγωγή, και είναι μίξη των Βλαχόφωνων και Ελληνόφωνων που κατοικούσαν στην περιοχή. Η Αλβανική γλώσσα, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν καν γραπτή, είναι 50% Βλάχικα, 30% Αρχαία Ελληνικά, 20% άλλες προσμίξεις.<

  Για δώσε μας τις πηγές σου, ειδικά αναφορικά μα την γλώσσα. Ουδεμία σχέση έχουν οι Αλβανοί με τους Έλληνες. Για διάβασε κι εδώ:

  Το μυστήριο της καταγωγής των Αλβανών


  Την Αλβανία "κατασκεύασε" η Ιταλία (όχι γενικώς και αορίστως οι Μ. Δυνάμεις), για να έχει πάτημα στα Βαλκάνια. Τον λόγο τον είδαμε την 28η Οκτωβρίου 1940.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποιος είναι προβοκάτορας; Αυτός που θέλει την επέκταση του Ελληνισμού ή αυτός που θέλει μείωση του Ελληνισμού, και βαφτίζει τους Ελληνικής-Ρωμαίικης καταγωγής αδελφούς μας ως "αλλοεθνεις", παίζοντας το παιχνίδι των Μεγάλων Δυνάμεων που θέλουν συρρικνωμένο τον Ελληνισμό, και όλα αυτά κάτω από το μανδύα του "εθνοφυλετισμού";

  Ας μας απαντήσει ο "εθνοφυλετιστής"-προβοκάτορας αν θεωρεί Έλληνες τους Αρβανίτες-Βλάχους-Τουρκόφωνους Ορθόδοξους-Τσιγγάνους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "Οι Βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες και όχι ελληνόφωνοι."

  Το "Ελληνόφωνοι" το έβαλα για να τους ξεχωρίσω από τους Αρβανιτόφωνους, οι οποίοι επίσης είναι Έλληνες-Ρωμιοί. Φυσικά οι εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι δεν έχουν Ελληνική-Ρωμαίικη συνείδηση. Όσοι όμως εξ'αυτών ξαναγίνονται Ορθόδοξοι, γίνονται ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ.


  "Την Αλβανία "κατασκεύασε" η Ιταλία (όχι γενικώς και αορίστως οι Μ. Δυνάμεις), για να έχει πάτημα στα Βαλκάνια. Τον λόγο τον είδαμε την 28η Οκτωβρίου 1940."

  Όλα τα κράτη και έθνη των Βαλκανίων, είναι δημιουργήματα των Μεγάλων Δυνάμεων για να διασπάσουν την Ρωμιοσύνη και να συρρικνώσουν τον Ελληνισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. east, εσύ το βιολί σου...
  Δεν διορθώνεσαι με τίποτα, έχεις πάρει σασί !!!
  τζιμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.