1/3/11

"Τούτες τις μέρες ο Ελληνισμός ταπεινά, σκύβει ευλαβικά το γόνυ και προσκυνά"!

Μνημονεύουμε τούτες τις μέρες με πατριωτικά σκιρτήματα καρδιάς και ιερό ρίγος ψυχής αυτόν που δόξασε τη Λευτεριά, τον αλησμόνητο και απαράμιλλο Σταυραετό του Μαχαιρά, τον αθάνατο υπαρχηγό της θρυλικής ενωτικής Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, τον Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου.
Ήταν Άνοιξη όταν έπεσε. Μάρτης ο μήνας και οι ανθοί μοσχοβολούσαν. Όλη γύρω η γη έσφυζε από ζωή κι αυτός, με το κεφάλι ορθό, βάδιζε στο θάνατο. Το παλληκάρι, που πέρασε από το σκαλί της ζωής κι ανέβηκε στο ατελεύτητο πάνθεον των ηρώων και ηρωομαρτύρων της κυπριακής ρωμέικης εποποιίας, δεν ήταν άλλος από το λυγερόκορμο λεβεντονιό της ΛΥΣΗΣ, που έπεσε μαχόμενος ηρωικά και ανυπότακτα στα βουνά του Μαχαιρά, χαράζοντας με το αίμα του ολόχρυση σελίδα έξαρσης, αυτοθυσίας και παλληκαριάς στον αμόλυντο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και στην πολύχρονη και μαρκαίωνη ιστορία της Ελληνορθόδοξής μας Κύπρου.

Τούτες λοιπόν τις μέρες τουΜαρτίου, η σκέψη γυροφέρνει ξανά και φτεροπετά ασύλληπτη στη μνήμη της όσιας θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, γονατίζει ταπεινά, σκύβει ευλαβικά το γόνυ και προσκυνά! Προσκυνά τον μεγάλο Έλληνα ιδεολόγο, τον Χριστιανό πιστό, τον αδαμάντινο πατριώτη, τον αγέρωχο μαχητή, τον ολόλαμπρο αγωνιστή, τον ηρωικό νεκρό, το πανέμορφο τούτο παλληκάρι που πίστεψε με φανατική κατάφαση στην αθάνατη ιδέα του Έθνους, στην πανώρια θωριά της γαλανομάτας θεάς της Λευτεριάς, και έδωσε για αυτήν την ίδια του τη ζωή. Στην πυρωμένη αλήθεια των καιρών, το πλήρωμα του χρόνου φαντάζει ξεγέλασμα. Οι αναμνήσεις και οι θύμησες της ηρωικής και αξέχαστης θυσίας του Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου γεμίζουν ασφυκτικά, ιερά και νοερά τα φυλλοκάρδια και τα τρίσβαθα κάθε ελληνικής ψυχής. Η καρδιά πάλλεται από ύψιστη εθνική υπερηφάνεια και η ψυχή ριγά από πρωτόγνωρα και θυελλώδη πατριωτικά αισθήματα, καθώς αντικρίζει βαθιά μέσα της αυτή την υπέροχη ιδέα της Λευτεριάς και του Δικαίου, για την οποία ο αθάνατος γιος της γραφικής κωμόπολης της Λύσης παράτολμος κι ωραίος υπερέβη κατά πολύ τα ανθρώπινα και στεφανώθηκε με την αθανασία της ζωής.

Μικρό μνημόσυνο για τον Σταυραετό του Μαχαιρά από τον Χρίστο Κ. Μακρίδη.  
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 28/02/2011

8 σχόλια:

  1. - Οι ιδιοτελείς πλεονέκτες του υλιστικού «πλούτου» και της ματαιοδοξίας, ήταν, είναι και θα είναι -νομοτελειακά- αδίστακτοι υποτιμητές των αφυπνισμένων -στην αλήθεια- πνευμάτων και των καλλιεργημένων -με ιδανικά- ψυχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΏΝ ΘΕΏΝ

    The gods arrive

    Θά γίνει τώρα τούτο,κ'έπειτα εκείνο/καί πιό αργά,σέ μιά ή δυό χρονιές(ως κρίνω),/τέτοιες θά είν'οι πράξεις,τέτοιοι θάν'οι τρόποι./Δέν θά φροντίσουμε γιά μακρυνό κατόπι./Γιά τό καλλίτερον ημείς θά προσπαθούμε./Καί όσο προσπαθούμε,τόσο θά χαλνούμε,/θά μπλέκουμε τά πράγματα,ως νά βρεθούμε/στήν άκρα σύγχυσι.Καί τότε θά σταθούμε./Θά ήν'η ώρα οι θεοί νά ε ρ γ α σ θ ο ύ ν ε./Έρχονται πάντοτ'οι θεοί.Θά καταιβούνε/ από τές μηχανές των,καί τούς μέν θά σώσουν,/τούς *δέ β ί α ι α,ξαφνικά θά τούς σηκώσουν/από τήν μέση,καί σάν φέρουνε μιά τάξι/θ'αποσυρθούν.-Κι'έπειτ'αυτός τούτο θά πράξη,/τούτο εκείνος,καί μέ τόν καιρόν οι άλλοι/τά ιδικά των.Καί θ'αρχίσουμε καί πάλι."
    Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

    *Κάποιοι πρέπει νά πληρώσουν γιά τήν μεγάλη προδοσία διαχρονικά...
    Βίαια...νά τούς σηκώσει ένας κακός βοριάς παγωμένος Καράγιαλης!
    Δικούς μας καί ξενόφιλους!
    Ούστ!Παλιάνθρωποι!Ανθέλληνες!
    Καί μέ τήν άνωθεν βοήθεια!...νά επιστρέψουν καί οι πρόσφυγες στά σπιτικά των,στούς αγρούς των,στον τόπον τους!...
    ΕΊΘΕ!
    ΠΟΛΎΒΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Ελλάδα θέλωμεν
    Και ας τρώγωμεν πέτρες
    Και ας οδεύομεν στις αγχόνες
    Και ας καιόμαστεν ζωντανοί σαν λαμπάδες
    Εμείς, την Ελλάδα θέλωμεν


    ΑΘΑΝΑΤΟΣ





    Κατάρα στούς Αγγλους δολοφόνους, κατάρα στούς Τούρκους βιαστές της Κύπρου, κατάρα στούς υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις καρδιές μας είσαι αθάνατος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους ΗΡΩΕΣ μας που εδωσαν την ζωη για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κυπρου "της θαλασσοφιλητης" τιαριαζουν πιστευω τα λογια που ενας Γαλλος ποιητης του 19ου αιωνα βαζει στο στομα ενος λυκου ο οποιος τα απεθυνει στους διωκτες του και μελλοντικους φονιαδες του "Εγω ειχα `καποιους λογους για να ζησω και καποιους λογους για να πεθανω ενω εσεις δεν ειχετε τιποτα και για αυτο σας λυπαμαι!"Γιατι οσοι δινουν την ζωη για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σιγουρα πιστευουν σε κατι ανωτερο απο τους διωκτες τους και τους αποκαλουν ακομα και ΤΩΡΑ "τρομοκρατες" (βλεπε σχετικη βιτρινα στο αυτοκρατορικο πολεμικο μουσειο στο Λονδινο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοί είναι οι "σύμμαχοι" μας!!
    Μια ζωή πουσ@@@όνια!! Μια ζωή διπρόσωποι!! Μια ζωή ψεύτες!! Μια ζωή εκμεταλλευτές!!
    Οι "Βρετανίδες" που να τολμήσουν να βγάλουν το θεριό, τον άντρακλα, από την σπηλιά του!
    Όπως οι Πέρσες σκότωσαν με τα βέλη τους Σπαρτιάτες, έτσι και αυτοί με την φωτιά τον Αυξεντίου, από μακριά, με την ασφάλεια της δειλίας!

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ!!!

    ΠΑΡΩΝ!!!!!!


    ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.