15/3/11

Θα αποδώσουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής;

της Ελίνας Γαληνού
Ανέκαθεν οι έντιμοι φορολογούμενοι πολίτες, αγανακτούσαν με τη σκέψη και μόνο ότι κάποιοι άλλοι συμπολίτες τους, είχαν επινοήσει τρόπους να ξεφεύγουν φορολογικά. Και η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλοί που δεν εκπλήρωναν τις αντίστοιχες προς τα πραγματικά τους εισοδήματα, φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ομως από πέρυσι τέτοια εποχή που το πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας έφτασε στο απροχώρητο, η περίπτωση φοροδιαφυγής ήταν κάτι που άναψε τα αίμματα του κόσμου. Ο ελληνικός λαός, αντιμέτωπος με την προοπτική χρεωκοπίας της χώρας του και συρόμενος αναγκαστικά μέσα στα σκληρά μέτρα του μνημονίου, ήταν ικανός ακόμα και να λυντσάρει οποιονδήποτε φοροφυγά, ακόμα και αν υπέκρυπτε μερικά ευρώ!

Η κυβέρνηση όμως, είχε δηλώσει αποφασισμένη να πατάξει με κάθε τρόπο την φοροδιαφυγή, πριν ακόμα αναφανούν τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Και σ΄αυτό το ζήτημα, όλοι οι λογικοί άνθρωποι δήλωναν σύμφωνοι και μάλιστα, διατεθειμμένοι πολλές φορές να βοηθήσουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις εδώ και χρόνια. Πώς άλλωστε κατάφερναν κάποιοι να δηλώνουν αμελητέα εισοδήματα ενώ απολάμβαναν πολυτελή και δαπανηρό βίο; Ηταν μάλλον αυτονόητο ότι τα έσοδά τους ήταν εντελώς διαφορετικά απ΄αυτά που γνώριζε το κράτος...
Η κυβέρνηση λοιπόν, ορθά είχε τεθεί εξ΄αρχής στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αργότερα, το απαίτησε αυτό και η τρόικα. Η εκτίμηση του ύψους φοροδιαφυγής όμως, δεν είναι απλό πράγμα. Βεβαίως, η εξίσωση του προυπολογισμού μπορεί να δώσει μια εικόνα περί φοροδιαφυγής, από το εκτιμηθέν ύψος της κατανάλωσης. Οταν η κατανάλωση εμφανίζεται δυσανάλογα μεγαλύτερη από τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών (βάσει των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεών τους), τότε λογικά υπάρχει φοροδιαφυγή. Πόση είναι όμως και σε τι αντιστοιχία με το ύψος της κατανάλωσης; Δύσκολο να εξακριβωθεί. Ωστόσο τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, θεωρήθηκε ότι ίσως μειώσουν σχετικά το ύψος της απόκλισης μεταξύ κατανάλωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων. Εστω και αν κατάφερνε να ελέγξει έστω και τους μισούς απ΄όσους δεν έδιναν ως τώρα αποδείξεις ή δεν δήλωναν εισόδημα, θα ήταν ένα σύν...Ελεγχος λοιπόν για χορήγηση απόδειξης, απειλή για διώξεις στους παραβάτες...και όλα τα γνωστά μαζί με την επιβολή αύξησης εμμέσων φόρων στα ποτά, καύσιμα, κλπ. Πήρε και ο ΦΠΑ την ανιούσα, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τους καταναλωτές. Και οι αρμόδιοι περί την Οικονομία, έκαναν θεωρητικά τις εκτιμήσεις τους και έβρισκαν προσθετικά μεγέθη στην αύξηση εσόδων και την μείωση φοροδιαφυγής. Δεν είχαν ίσως υπολογίσει κάτι άλλο όμως...
Με την κρίση και τα σκληρά μέτρα, η αγορά πάγωσε. Η αύξηση ΦΠΑ και οι περικοπές στα εισοδήματα που επιβλήθηκαν με τα μέτρα του Μνημονίου, έφεραν πρωτοφανή καθίζηση στην κατανάλωση. Επιχειρήσεις και μαγαζιά κλείνουν, ενώ η ύφεση βαθαίνει. Ο υπουργός όμως, δήλωνε αισιόδοξος ότι το στοίχημα τελικά θα το κερδίσει και πως η πάταξη της φοροδιαφυγής θα πετύχει. Ισως να είχε υπολογίσει ότι μειώνοντας το ύψος της κατανάλωσης, θα μειωθεί και η απόκλιση μεταξύ κατανάλωσης και δηλωθέντων εσόδων...Και άρα, να εμφανιστεί πρόοδος στην φοροδιαφυγή, αφού τα μεγέθη στον προυπολογισμό θα απέχουν λιγότερο τώρα...Αν ήταν τόσο απλό, μακάρι και ποιός δεν θα χαιρόταν αφού και η τρόικα θέλει να δεί πρόοδο στους αριθμούς. Δεν ξέρουμε όμως αν οι "σοφοί" της Οικονομίας, στάθμισαν και έναν άλλο, επίσης σοβαρό παράγοντα. Με την ύφεση, δεν μειώνεται μόνο η κατανάλωση αλλά και τα εισοδήματα-δηλαδή η φορολογητέα ύλη και μάλιστα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Επομένως, πώς θα του βγεί η ¨"εξίσωση" όταν η φορολογητέα ύλη πάει στον πάτο;

6 σχόλια:

  1. Δεν πρόκειται να υπάρξει φορολογητέα ύλη γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.

    Η λύση θα δοθεί με άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρεσει που δυσκολευονται να πιασουν την φοροδιαφυγη και την ψαχνουν...
    Εχουν αμολυσει λυτους και δεμενους
    να βρουν και να φοροπαταξουν τους φοροανυποτακτους.
    Κιαυτοι τους γραφουν στα παλαιοτερα των ενδυματων τους γιατι ξερουν οτι ολα αυτα ειναι μπουρδες.
    Ο κοροιδεψας του κοροιδεψαντος...
    Δεν βγαινουν τα μπου@@@λα, πως να πληρωσουν φορο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοια σας και τα ήξεραν. Ομως άφησαν την ύφεση να ρίξει την κατανάλωση, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί η διαφορά μεταξύ εισοδημάτων και κατανάλωσης, έστω αριθμητικά και έτσι, θα πάρουν τις εντυπώσεις για την "πάταξη φοροδιαφυγής".
    Ελα όμως που πάλι τα κουκιά δεν βγαίνουν, γιατί..από δηλωθέν εισόδημα φέτος, θα μαζέψουν ...κουλούρες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η όλη συζήτηση μου θυμίζει την σκηνή από την Αμερικανική ταινία ΟΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ (THE UNTOUCHABLES) στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης στο Σικάγο και της δυναστείας του Άλ Καπόνε (ο οποίος τελικά στις Η.Π.Α. κατηγορήθηκε και καταδικάσθηκε για το έγκλημα της ομοσπονδιακής ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ και όχι για όλες τις εγκληματικές δολοφονίες, βομβιστικές ενέργειες, κ.λ.π., που ενήργησε ή στις οποίες ήταν ηθικός ή φυσικός αυτουργός). ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΤΟ (ΤΟΤΕ) ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΥΪΣΚΥ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ (έχοντας βέβαια τον Άλ Καπόνε ως αντίπαλο από εκεί και πέρα). Ο παραλληλισμός με την Ελληνο-βαλκανική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα της φορολογίας είναι εμφανής:

    1. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ «ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΔΑ» για θέματα φοροδιαφυγής ή και οικονομικής διαφθοράς. Αυτό ΔΕΝ ενθαρρύνει τους ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ κι ΕΝΤΙΜΟΥΣ-ΕΝΤΙΜΕΣ φορολογούμενους.

    2. Χύθηκαν τρομερές ποσότητες δημοσιογραφικής μελάνης για τον Κο. Τόλη Βοσκόπουλο, για τα δίκτυα παραλλαγής (στρατιωτικού τύπου - με ικανότητες απόκρυψης και υπέρυθρης ακτινοβολίας) που χρησιμοποιήθηκαν για εκείνες τις ένοχες πισίνες που εντόπισε μία Ισραηλινή εταιρεία μέσω GOOGLE MAP και τράπεζας δεδομένων για το Υπ. Εθνικής Οικονομίας, κ.λ.π. Απέγινε τίποτα; Κατασχέθηκε κάποιο περιουσιακό στοιχείο των εμπλεκομένων; Όχι βέβαια. Απλώς τα πράγματα πήραν τον ατέρμονο δρόμο της Ελληνικής δικαιοσύνης δεδομένου ότι τα ατομικά δικαιώματα του κάθε φοροφυγάδα πρέπει να είναι απολύτως και χρονοβόρως σεβαστά αλλά τα καθολικά δικαιώματα του εθνικού συνόλου των έντιμων φορολογουμένων και του κράτους παίρνουν τελευταία θέση (“back of the bus” που λέμε μερικές φορές εδώ στο Αμέρικα). Αντίθετα, η παρούσα κυβ. προχώρησε με καινούργια και ανεφάρμοστα νομοθετήματα περί αυτόφωρου κ.λ.π. λές και δεν υπήρχαν ήδη αρκετοί κι εξ ίσου ανεφάρμοστοι νόμοι περί φοροδιαφυγής.

    3. Άς εξηγήσουμε λοιπόν αύριο στην χήρα και στα ορφανά κάποιου άτυχου χειριστή μεταφορικού ελικοπτέρου UH-1 HUEY της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού (παλαιότητας από εποχής Πολέμου Βιετνάμ), ότι δεν αγοράσθηκε εγκαίρως το τάδε ανταλλακτικό για το Ε/Π, η επείγουσα αποστολή διακομιδής ασθενούς από κάποιο νησί έπρεπε να γίνει, και καταλήξαμε με μερικές ακόμη κηδείες με πλήρη απόδοση στρατιωτικών τιμών. Και μετά μιλάμε για την προστασία συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, ΑΟΖ στο Αιγαίο, κ.λ.π. Όλα αυτά ξεκινάνε με την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ και ειλικρινή δήλωση εισοδήματος και πληρωμή των νομίμων φόρων στην πολιτεία.

    4. Αλλά μήπως το εμφανές και δήθεν κρυμμένο παράνομο ουΐσκυ των χρεωστούμενων φόρων ΔΕΝ μπορεί να βρεθεί για άλλους λόγους; Άς μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα είναι κατά πάσα πιθανότητα ανακατεμένα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, συγκάλυψης εισοδημάτων, κ.λ.π., δεδομένου ότι τέτοιοι παράνομοι μηχανισμοί αδιαφανώς χρηματοδοτούν τα ίδια τα κόμματα και τις προεκλογικές τους εκστρατείες όπως έκαναν και οι βαλίτσες με το «μαύρο χρήμα» από την SIEMENS. Είναι πασίγνωστο ότι οι «λαδωμένοι» εφοριακοί δεν μοιράζονται τις προμήθειές τους μόνο με άλλους εφοριακούς αλλά και με τα κομματικά «αφεντικά» που τους διόρισαν στο δημόσιο. Αυτά τα κυκλώματα ΔΕΝ έχουν κάν ενοχληθεί και ΔΕΝ ενοχλούνται από τις παύσεις ή δυσμενείς μεταθέσεις μερικών «συνήθων υπόπτων» διευθυντών εφοριακών υπηρεσιών στο Αγρίνιο ή στην δείνα περιφέρεια Αθηνών. Στον τύπο του εξωτερικού μιλάνε για ΜΗ συλλεγόμενους φόρους «στο πατρίδα» ύψους € 30 δισεκατομμυρίων ετησίως. Η οικονομική ύφεση δικαιολογεί ένα μόνο ποσοστό αυτού του ΜΕΓΑΛΟΥ και όχι ΕΝΔΗΜΙΚΟΥ αλλά ΕΠΙΔΗΜΕΙΑΚΟΥ προβλήματος.

    Λάμπρος Ε.Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης
    15 Μαρτίου 2011 – τοπική ώρα 17:15 – ώρα Ελλάδος 00:15, 16/3/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάμπρο, μη στεναχωριέσαι: οι προδότες θα έχουν κακό τέλος - και πολύ σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλύτερα να μην εφησυχάζουμε γιατί δεν την έχουν γλιτώσει και λίγοι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.