26/3/11

Εγκαινιάστηκε στα Σκόπια Αναμνηστικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα

Το Αναμνηστικό Κέντρο Ολοκαυτώματος που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στα Σκόπια αποτελεί επιβλητικό οικοδόμημα, το οποίο βρίσκεται στην κάποτε Εβραϊκή γειτονιά. Είναι το τέταρτο σχετικό αναμνηστικό κέντρο παγκοσμίως, αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος, μετά την Ιερουσαλήμ, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.


Το Μάρτιο του 1943, ο Βουλγαρικός στρατός και η αστυνομία ανάγκασαν τους Εβραίους σε Σκόπια, Μπίτολα και Στιπ να μεταβούν σε στρατόπεδο και στη συνέχεια τους απέλασαν στην Τρεμπλίνκα. Η Βουλγαρία, σύμμαχος των Ναζί, είχε υπογράψει έγγραφο για θανάτωση των Εβραίων που βρίσκονταν υπό την ηγεμονία της. Περίπου 98% του Εβραϊκού πληθυσμού στην πΓΔΜ εξοντώθηκε.

Σύμφωνα με τη Λιλιάνα Μιζράχι, πρόεδρο του Εβραϊκού Ιδρύματος Ολοκαυτώματος της πΓΔΜ, η σε βάθος έρευνα για τη μοίρα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε το 2001. Δεν επέζησε ούτε ένα θύμα, ανέφερε στους SETimes.

"Επιτρέψτε σε αυτό το δεκαετές έργο, στο οποίο όλοι οι πολίτες της πΓΔΜ αποτελούν μέρος, να γίνει στυλοβάτης της συνύπαρξης, δείκτης των αξιών και υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν τελικές λύσεις. Το Αναμνηστικό Κέντρο...αποτελεί ίδρυμα για να θυμούνται και να μην ξεχάσουν ποτέ οι μελλοντικές γενιές", ανέφερε η Μιζράχι.

Σε σχόλιά του στους SETimes, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκε Ιβάνοφ ανέφερε ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί τραγωδία για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η οποία διεπράχθη από όσους είχαν αποκηρύξει την ανθρωπότητα.

"Μπορεί κανείς να αρνηθεί σε κάποιους το δικαίωμα να υπάρχουν; Αποτελεί έκφραση φόβου και βαθιάς αδιαλλαξίας προς άλλους, οι οποίοι διαφέρουν. Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος", ανέφερε ο Ιβάνοφ.

Ο Μακσούντ Αλί είναι πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αναμνηστικού Κέντρου Ολοκαυτώματος της πΓΔΜ. Μέλος της Τουρκικής εθνικής κοινότητας στην πΓΔΜ, ανέφερε ότι το κέντρο και το μουσείο του είναι σημαντικά για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ανοχής.

"Εάν οι πρόγονοί μου είχαν αποδεχθεί τον Εβραϊκό λαό πριν από 500 χρόνια με όλα τα εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά του, η σημερινή Τουρκία θα έκανε αναμφισβήτητα το ίδιο", ανέφερε ο Αλί στους SETimes. "Το γεγονός αυτό [τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος] μπορεί να επηρεάσει μόνο θετικά τις διεθνικές σχέσεις στην πΓΔΜ".

Το μήνυμα που εστάλη από το αναμνηστικό κέντρο υπερβαίνει τα σύνορα της πΓΔΜ, ανέφερε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην πΓΔΜ, Ομέρ Σουλεϊμάν, στους SETimes.

"Η κίνηση της πΓΔΜ να εγκαινιάσει το μουσείο μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για το σεβασμό και την ενότητα όλων των εθνικοτήτων και λαών στην περιοχή και πέραν αυτής", ανέφερε.

Η τελετή εγκαινίων του μουσείου στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε με αξιωματούχους να μεταφέρουν σε τρεις τεφροδόχες τις στάχτες 7.144 Εβραίων της πΓΔΜ που σφαγιάστηκαν στη Τρεμπλίνκα. Ανώτεροι αξιωματούχοι της πΓΔΜ, τα διπλωματικά σώματά τους, αλλά και οι πρόεδροι Αλβανίας και Μαυροβουνίου -- Μπαμίρ Τόπι και Φιλίπ Βουγιάνοβιτς -- παρέστησαν στην ιερή αυτή τελετή.

Παρευρέθηκε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν. Επαίνεσε την πΓΔΜ για το γεγονός ότι είναι μια από τις πρώτες χώρες που ολοκλήρωσε την επιστροφή της Εβραϊκής περιουσίας, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που ακολουθούν.

"Μια φανατική ιδεολογία δεν μπορεί να σταματήσει με την απάθεια", ανέφερε. "Η Δύση πρέπει να πάρει μαθήματα από το παρελθόν και να επιδείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά σε σύγχρονες προκλήσεις".

Ο Σάμουελ Σαντικάριο, ηγετικός Εβραίος διανοούμενος στην πΓΔΜ, ο οποίος παρέστη στην τελετή, δήλωσε στους SETimes, ότι ο κόσμος πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή ενάντια στην απειλή της γενοκτονίας.

"Ένας από τους στόχους είναι να μην επιτραπεί σε ένα τέτοιο κακό, όπως το Ολοκαύτωμα, να επαλειφθεί, αν και ανησυχώ σήμερα ότι υπάρχουν πολύπλοκες απόπειρες για επανάληψή του εναντίον άλλων λαών. Οι πολιτικές σχέσεις πΓΔΜ-Ισραήλ είναι εξαιρετικές μέχρι στιγμής και ελπίζω ότι [αυτό το θετικό γεγονός'] θα ενθαρρύνει τις οικονομικές σχέσεις οι οποίες έχουν λίγο εκτραπεί", ανέφερε ο Σαντικάριο, στον οποίο έχει απονεμηθεί το κρατικό βραβείο "Μητέρα Τερέζα" της πΓΔΜ.
SETimes.com.

7 σχόλια:

  1. Και τους εβραίους γλύφουν οι σκοπιανοί για να κάνουν τη δουλειά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μετράτε καλά.Και κατ'αρχήν δεν υπήρχαν σκόπια τότε,με την σημερινή εννοια.Ομως στην Θεσσαλονίκη ,Μητρόπολη του Εβραϊσμου,υπάρχει σχετικό μνημείο και παρόμοιο εχω δει στην Βοστώνη.Τι μας λέει λοιπόν ο ποιητης;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιά τά δικά μας τών ΕΛΛΉΝΩΝ ,τά ολοκαυτώματα,πού δημηγιούργησαν τα "Ρούπελ"αντίστασις ενάντια στούς Χιτλερικούς Ναζιστές καί Φασιστές τού Μουσολίνι,καί προστάτευσαν όλους όσους δέν αντιστάθηκαν-πολέμησαν,πότε θά μιλήσουν μερικοί;
    Πότε θά ανεγείρουν ένα περίλαμπρο,μεγαλειώδες ΜΝΗΜΕΊΟ,γιά τούς απανταχού σφαγιασθέντες οικτρά Έλληνες ;Τών φρικτών "γενοκτονιών";!
    Ακόμα καί στό "Άουσβιτς"εκτελέστηκαν Έλληνες!
    Τούς τιμούμε αποσπασματικά,τοπικά,πότε στόν:
    Κάνδανο!,πότε στήν Παλιόχουνι! τής Αρκαδίας,πότε στά Καλάβρυτα!,πότε στό Δίστομο !,στά οχρυρά τού "Ρούπελ"οι νεκροί ξεχάστηκαν(γιά νά μήν δυσαρεστούμε τούς Ισχυρούς τάχατε λένε οι...Εξουσιαστές τού Ελλαδιστάν!)
    Καί οι φίλοι μας Εβραίοι γιατί εορτάζουν παντού!μέ "μνημεία"τούς δικούς τους νεκρούς;
    Καί καλώς πράττουν!
    Καί δέν φοβούνται τούς δυνατούς Γερμανούς;
    Η δική μας Πολιτεία τών Ελλήνων καί Χριστιανών ,βρίσκεται εν
    υπνώττει...ρίπτω εις ύπνον,αποκοιμίζω:Αριστφ.Λυσ.143 "χαλεπά...γυναίκας υπνών έστ'άνευ ψωλάς μόνας".
    Τάχα φοβούνται τούς Οθωμανούς......
    χά χά χά χα....
    Μάς κάνατε εμάς τούς ΈλληνeςΟρθόδοξους "καί τον νύν βίον ονειροπολούντα καί υπνπώττοντα"Πλάτ.Πολ.534c
    ("καί τήν σημερινή ζωή μας νά τήν περνάμε βλέποντας όνειρα γλυκά κοιμισμένοι").
    Καλό μας Ύπνο!
    Όνειρα γλυκά!

    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε και στην "απελευθέρωση ολοκλήρου της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" !
    Τα είπε όλα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο κήρυγμά του στην εκκλησία, σήμερα ...
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι Σκοπιανοί μας φοράνε τα γυαλιά στην εξωτερική πολιτική. Τα έχουν καλά με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ. Ασκούν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αυτοί που "γεννήθηκαν" χθες, ενώ εμείς, οι Έλληνες, με το βαρύ παρελθόν των κάποιων χιλιάδων ετών, μένουμε ακόμη κολλημένοι σ' αυτό. Κατά τα άλλα, η εξωτερική μας πολιτική είναι για τα μπάζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 27 Μαρτίου 2011 4:50 μ.μ.
    Εγώ συμφωνώ πάντα μαζι σου Αρχέλαε/Γαλακτία.
    Μαζί με του εβραίους να κάνουΝε παγκόσμια κυβέρνηση.
    Αυτή είναι εξωτική πολιτική (με χουρμάδες και μπανάνες Γιάφας)όχι μαλ@@@κιες!

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να δεις οτι οι Εβραιοι , μια μερα , θα υψωσουν μνημειο σε καποιους Ελληνες πολιτικους για την προσφορα στην πατριδα τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.