17/3/11

Τέλος στο «ολιγοπώλειο» των τριών οίκων αξιολόγησης θα ζητήσουν οι ευρωβουλευτές.

Τον τερματισμό του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις Βρυξέλλες.
Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, στον απόηχο της πρόσφατης υποβάθμισης της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο Moody's, θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ), σχετικά με τη λειτουργία και τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει το «ολιγοπώλιο» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody's, Fitch, Standard & Poor's) και προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού έχει νόημα μόνον αν είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος. Στόχος του θα είναι να εντείνει τον ανταγωνισμό σε ένα σύστημα που σήμερα είναι περίπου ολιγοπώλιο καθώς μόλις τρεις οίκοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο Β. Κλιντς. Επιπλέον, η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή, ζητά να καταστεί νομικά δυνατή η δίωξη για αστική ευθύνη των οίκων σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας. «Οι οίκοι πρέπει να έχουν την ευθύνη των αξιολογήσεών τους. Το να δηλώνουν ότι απλώς διατυπώνουν μια άποψη δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα», δήλωσε ο Κλιντς.

Το σχέδιο ψηφίσματος προτείνει, μεταξύ άλλων, τη συνένωση όλων των εθνικών οίκων αξιολόγησης σε ένα δίκτυο ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους τρεις μεγάλους οίκους. Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα πρέπει να προβαίνει στις δικές της, εσωτερικές εκτιμήσεις. Τέλος, ο εισηγητής της έκθεσης επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα που επιδείνωσε την κρίση, ήταν ο διττός ρόλος των οίκων αξιολόγησης, ότι δηλαδή «οι οίκοι, ταυτόχρονα, αξιολογούν τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις επιχειρήσεις που τα εκδίδουν». Αυτή τη «σύγκρουση συμφερόντων» θα επιχειρήσει να λύσει, μεταξύ άλλων, η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ESMA), καταλήγει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.http://www.agelioforos.gr

6 σχόλια:

  1. Όχι μόνο και έτσι απλά τέλος.
    Αγωγές και μηνύσεις, για να αποκαλυφθούν οι απατεώνες και ο ηθικοί αυτουργοί, να ξεβρωμίσει ο κόσμος.
    Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική και ηθική δύναμη της ανθρωπότητας και όχι να καταντήσει γραφειοκρατικός μηχανισμός ροκανίσματος παχυλών μισθων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. skal, όταν πρότεινα μέσω του ιστολογίου σου να γίνει αγωγή στον Rogoff, κάποιοι προδότες σε κάποια υπηρεσία με χλεύασαν...

    Ξέρεις πόσα δις ευρώ θα είχαμε γλυτώσει; Ξέρεις πόσες οικογένειες θα είχαν ψωμία για να ζήσουν, που τώρα πεινάνε; Αλλά όταν οι προδότες είναι βέβαιοι για τα λεφτά τους, καθαρά και μαύρα, το μόνο που κοιτάνε είναι να κρατήσουν απέξω τους πατριώτες, ανεξαρτήτως εθνικού κόστους...

    Θα έχουν το τέλος που τους αρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tο προβλημα ειναι οι κεντρικες τραπεζες και το τραπεζικο συστημα .Θα ηθελα να μαθω σε ποιον ανηκει η ΚτΕ , νομιζα οτι ανηκε στο κρατος αλλα ανηκει σε αγνωστους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καποιοι ωραιοποιησαν την παγκοσμιοποιηση με τις ειρηνες και μετα την γαρνιρησαν με τις επιδοτησεις στους "πολιτικους".
    Ετσι δημιουργησαν την διαφθορα με σκοπο την εξαγορα ολων των κρατων
    και την "World domination".
    Aφου υπαρχουν παχυδερμα σαν το παγκαλο θα το πετυχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. skal όσο η ευρώπη δεν κινείται προς πολιτική ένωση, τίποτα δεν θα γίνει σε επίπεδο δύναμης γιατί όπως φάνηκε στο πρώτο ζόρι βγαίνουν τα μαχαίρια.

    Όσο ο Γερμανός, ο Έλληνας, ο Γάλλος, ο.... δεν λέει είμαι Ευρωπαίος καληνύχτα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σημαντικότερο είναι αυτό το περί ευθύνης αξιολογήσεων των Οίκων.
    Προς το παρόν, απλώς διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους, οι οποίες ωστόσο, τινάζουν στον αέρα οικονομίες και κράτη.
    Οταν η κεφαλαιαγορά γίνει απαγορευτική για ένα κράτος, άντε μετά να ψάχνει για το ποιοί έχουν τις ευθύνες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.