20/3/11

Οι συμμαχίες στη Μεσόγειο αλλάζουν

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Ηεπίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στο Ισραήλ δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι μικρόψυχοι συνεργάτες της Άγκυρας. Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες, την Άγκυρα και άλλες πρωτεύουσες ανέμεναν με αγωνία -όσο και να κάνει εντύπωση- τα αποτελέσματα των συνομιλιών του κ. Χριστόφια με τους ηγέτες του Ισραήλ, καθώς αυτά δεν θα επηρεάσουν μόνο τις γειτονικές χώρες, αλλά η επίδρασή τους θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τα μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ισραήλ, που έχασε από τη μία στιγμή στην άλλη, τη σύμμαχο Τουρκία, έδρασε άμεσα -όπως θα έκανε κάθε σοβαρή χώρακαι αναζήτησε συμμάχους στην περιοχή, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα «πνιγόταν» από τη θάλασσα και κυρίως από τον αέρα. Η ανανέωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, που επιτρέπει τις ασκήσεις των πολεμικών αεροπλάνων τους πάνω από την Κρήτη, ανακούφισε τους Ισραηλινούς και τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης που είχε διακόψει μέσα σε μία νύχτα η Άγκυρα.

Αν πιστέψουμε την εφημερίδα ΝewΥork Τimes, οι δοκιμές γίνονται για να εκπαιδευτούν οι Ισραηλινοί πιλότοι στην περίπτωση που κληθούν τα καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εκτός αυτής της συμφωνίας, η Αθήνα έδειξε δειλία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ισραήλ και σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, έχασε έτσι την ευκαιρία να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Αντίθετα, η ημικατεχόμενη Κύπρος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του Ισραήλ για συνεργασία και το πλέον σημαντικό, που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, δεν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις της. Το έπραξε όταν υλοποιήθηκαν και είχαν υπογραφεί οι συμφωνίες.

Ο κ. Χριστόφιας πίστεψε και συνέχισε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του προκατόχου του και μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του δόθηκε όταν σημειώθηκε η τουρκο-ισραηλινή σύγκρουση στη Μεσόγειο. Το έχω τονίσει ξανά: Παρά το γεγονός ότι λόγω ιδεολογίας ήταν πάντα αντίπαλος του Ισραήλ και βοήθησε προσωπικά και μέσω του ΑΚΕΛ τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, εν τούτοις δεν φοβήθηκε να απαντήσει θετικά στην πρόταση συνεργασίας του Τελ Αβίβ.

Σε αντίθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επέλεξε να μη διαταράξει τη σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έστω και αν οι Τούρκοι δεν ανταποκρίνονται σε κανένα θέμα που επιχειρεί να οδηγήσει σε διευθέτηση ο κ.Παπανδρέου. Οι προκλητικές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου έπεισαν ακόμα και αυτούς που του προσφέρουν βήμα για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της Ελλάδας, ότι είναι ένας επικίνδυνος εχθρός του Ελληνισμού.

Ένας σημαντικός Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός, που ρωτήθηκε από τους φοιτητές του «εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο», μου είπε ότι τους απάντησε ως εξής: «Είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία που θα κάνει καλό και στις δύο χώρες. Συμφέρει την Ελλάδα να τα βρει με την Τουρκία αλλά δεν συμφέρει την Τουρκία. Εάν η Ελλάδα παραχωρήσει ολόκληρο το Αιγαίο στην Τουρκία, δεν θα το δεχτεί γιατί την θέλει μόνιμο εχθρό της. Όταν λυθεί η ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα μειώσει κατά 3/4 τις στρατιωτικές της δαπάνες και θα γίνει ένα αρκετά πλούσιο κράτος. Αυτό δεν το επιθυμεί η Τουρκία και γι’ αυτό δεν θέλει να πάει στη Χάγη, όχι γιατί θα χάσει, αλλά γιατί θα δεσμευτεί να υπακούσει στην απόφαση του Δικαστηρίου».

Οι συμμαχίες στη Μεσόγειο αλλάζουν. Στη Λευκωσία το αντιλήφθηκαν νωρίς και άδραξαν την ευκαιρία. Στην Αθήνα παραμένουν κολλημένοι στον Ερντογάν. Είναι λάθος και ας ελπίσουμε πως δεν θα το πληρώσει η Ελλάδα...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τη συμφωνία Κύπρου και Ισραήλ. Έγραφε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα προχωρούσε λόγω της ιδεολογικής του εμμονής υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον των Ισραηλινών. Σε αντίθεση με τον κύριο Φρανκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον έφυγε από την Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο με τη βεβαιότητα ότι η κυπρο-ισραηλινή στρατηγική συμφωνία είναι ένα γεγονός. Ο κ. Γκόρντον συζήτησε με τον Κύπριο ηγέτη τα θέματα ενέργειας και ζήτησε να ανοίξει το σχετικό κεφάλαιο για την Τουρκία, για να εισπράξει ένα μεγάλο όχι από τον κ. Χριστόφια, ο οποίος καλώς έπραξε. Η αλήθεια είναι ότι έχει αντιληφθεί πως οι συνεχείς υποχωρήσεις του, όχι μόνο δεν βοήθησαν τη διαπραγματευτική διαδικασία αλλά βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πληροφορηθεί ότι αυτές (σ.σ. οι υποχωρήσεις του) έγιναν διπλωματικό ανέκδοτο. Πληροφορήθηκε επίσης και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί και ο Αλέξανδρος Ντάουνερ... Και κατάλαβε ότι πρέπει να αλλάξει πορεία!
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 20/03/2011

11 σχόλια:

  1. Με την επιχείρηση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μεγ. Βρετανίας, κτλ κατά του Καντάφι αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑ 12ΝΜ. Αλλά και να ανακηρύξει ΑΟΖ και να οριοθετήσει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ.
    Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αντιδράσει ούτε καν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο!

    Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από απειλές της Άγκυρας και παράλληλα να έχουν επέμβαση στη Λιβύη, αναβρασμό σε ολόκληρο των Αραβικό κόσμο, εστίες έντασης σε Σκόπια, Κόσοβο.

    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12ΝΜ ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΙ
    ΑΝΑΚΉΡΥΞΗ ΑΟΖ ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΙ
    ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΙ


    ΥΓ. Και για τους έξυπνους που θα πουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει επέκταση στα 12νμ. τους λέω ότι:
    - Η ΑΟΖ αφορά μόνο την θάλασσα και όχι τον αέρα, άρα πρέπει να γίνει επέκταση των εθνικού εναέριου χώρου στα 12 νμ
    - Λόγω της αύξησης στα 12νμ θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία και στα χωρικά ύδατα,
    - Τέλος η επέκταση στην θάλασσα στα 12νμ. θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν ΟΛΟΙ οι δρόμοι που τώρα είναι διεθνή ύδατα μεταξύ Μεσογείου/Αιγαίου και Ευξείνου Πόντου και όλες οι περιοχές που είναι διεθνή χωρικά ύδατα θα μειωθούν με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις σε αρκετές περιοχές στο Αιγαίο χωρίς άδεια από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η Αθήνα έδειξε δειλία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ισραήλ και σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, έχασε έτσι την ευκαιρία να προστατεύσει τα συμφέροντά της."

    "Στην Αθήνα παραμένουν κολλημένοι στον Ερντογάν. Είναι λάθος και ας ελπίσουμε πως δεν θα το πληρώσει η Ελλάδα..."

    Για να προστατέψεις τα συμφέροντά σου, πρέπει να τα έχεις προσδιορίσει. Αν βάζεις κολλητούς και φίλους για να παίρνουν το παραδάκι και κάνεις την πάπια σε οτιδήποτε χτίζει την ικανότητα της πατρίδας, περιττό να σου πω ότι έθεσες εαυτόν...

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΥΓ. http://www.youtube.com/watch?v=V7xHkRz8tBE&feature=player_embedded
    Αφιερωμένο στον πρώην φίλο μου τον Χρύσανθο, από τον οποίο περίμενα ότι θα σταματήσει να ασχολείται με τα πανηγύρια, όπως μου είπε.
    Κρίμα που δεν κράτησε τον λόγο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δὲν ἀλλάζει εὔκολα μία πολιτικὴ κατευνασμοῦ, πῶς νὰ τὸ ποῦμε, ἡ δειλία σιγά - σιγά, μπαίνει στὸ αἷμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τσακιστουν οι αμερικανοι να πεταξουν τους τουρκους και τους εποικους τους εξω απο την κυπρο.
    Δεν ξερω πως θα το κανουν...
    Να στειλουν το ομπαμα να παρακαλεσει τον ταγιπ γονατιστος...
    Και μετα βλεπουμε...για τις λοιπες συμμαχιες...
    Χωρις να φυγουν οι τουρκοι και οι εποικοι απο την κυπρο και την εφαρμογη απλης αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας στην κυπρο δεν κανουμε βημα σε καθορισμους ΑΟΖ.
    Σαυτο εχει δικιο η κυβερνηση...
    Υ.Γ.
    Να τσακιστουν κιοι ιρλανδοι να επιστρεψουν τα καταπατημενα των ελληνοκυπριων...εχουν γεμισει το μερος με πισινες...
    Κιαν οι μουσουλμανοι της θρακης πιστευουν οτι ειναι τουρκοι στο καλο...στο τουρκμενισταν οι συγγενεις τους τους περιμενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο νέος ενιαίος χώρος που δημιουργείται με αρχιτεκτονική των Η.Π.Α, θα εκτείνεται από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν. Θα αποτελείται από αδύναμες κρατικές οντότητες, ελεγχόμενες από τις μεγάλες δυνάμεις. Θα περιλαμβάνει τρεις ενεργειακές περιοχές. Την περιοχή της Κασπίας που θα ελέγχεται από την Ρωσία, την περιοχή του περσικού κόλπου που θα ελέγχεται από τις Η.Π.Α και την περιοχή της ανατολικής μεσογείου που, με τη σύμφωνη γνώμη των Η.Π.Α, θα ελέγχεται πρωτίστως από τη Γαλλία και δευτερευόντως από τη Μ. Βρετανία. Σκοπός των Η.Π.Α σε αυτή την στρατηγική επιλογή είναι να σπάσουν το Γαλλογερμανικό άξονα (βάζοντας ταφόπλακα στην πολιτική ένωση της Ευρώπης) και να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομη την Ευρώπη ώστε να μην αναγκαστεί να γίνει ενεργειακός όμηρος της Ρωσίας. Ποιές είναι οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδος σ' αυτό το σχεδιασμό; Καταρχήν τα συμφέροντα της ταυτίζονται με αυτά της δύσεως. Σκοπός είναι να εφάπτονται οι Α.Ο.Ζ Ιταλίας - Ελλάδος _ Κύπρου _ Ισραήλ, ώστε να μεταφέρονται απρόσκοπτα στην Ευρώπη τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Για να συμβεί αυτό πρέπει να περιέλθουν στη σφαίρα επιρροής της νέας Αντάτ (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος,Ισραήλ), η Λιβύη και η Αίγυπτος. Για να γίνουν δεκτοί θα πρέπει να οριοθετήσουν τις Α.Ο.Ζ τους με την Ελλάδα, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και έτσι θα συμμετέχουν και αυτοί στην τροφοδοσία της Ευρώπης με τα δικά τους ενεργειακά αποθέματα. Η στρατηγική της Ελλάδος λοιπόν, τώρα που διαμορφώνεται η νέα κατάσταση, είναι να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στη Λιβύη και να προσεγγίσει τους αναδυόμενους ηγέτες σε Λιβύη και Αίγυπτο πριν την Τουρκία. Πρέπει να τους καταστήσει σαφές ότι το συμφέρον τους είναι η προσέγγιση με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία. Σε μια τέτοια εξέλιξη νομίζω όλες οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι ευχαριστημένες. Και η Ρωσία θα ελέγχει το ζωτικό της χώρο(Καύκασο), και η Γερμανία (κεντρική Ευρώπη) και οι Αγγλογάλλοι(Μεσόγειος) και οι Η.Π.Α θα αποφύγουν τον εφιάλτη τους ( να ελέγχει η Ρωσία την Ευρασία). Μένει ζητούμενο η τύχη της Τουρκίας. Νομίζω οι προφητείες δίνουν την απάντηση.

    Ι Βατάτζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ konion

    Οι προδότες έχουν κάνει τα μέγιστα ούτως ώστε οι ψυχολογικές επιχειρήσεις των αντιπάλων να είναι επιτυχημένες.

    Μην ανησυχείς όμως: είναι αρκετοί αυτοί που παραμένουν πατριώτες. Οι προδότες θα έχουν κακό τέλος.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 20 Μαρτίου 2011 9:02 μ.μ. + konion

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κυβερνώντες την Ελλάδα είναι πουλημένοι. Πώς θέλετε να σας το πω; Τα έχουν πάρει από την Τουρκία. Δεν κάνουν πολιτική κατευνασμού, αλλά την πολιτική για την οποία πληρώθηκαν.

    Ο πρώην πενθερός του Χριστοφοράκου, ο οποίος είναι Τούρκος, είναι μέτοχος της SIEMENS με 2%. Μου κάνει εντύπωση που δεν το έχετε πάρει πρέφα, ενώ είναι παλιό κι έχουν γραφεί αρκετά άρθρα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ι Βατάτζης;

    Πενία τέχνας κατεργάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΟΙ.

    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΛΕΤΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3-4 ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ;

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

    ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο μία συμμαχία δεν αλλάζει... ΕΛΛΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι Ελληνίδα από τη Θράκη και υπάρχουν στιγμές που νιώθω αηδία για τους γλύφτες πολιτικούς μας που βάζουν το προσωπικό τους κέρδος πάνω απ'όλα και δε διστάζουν να πουλήσουν τους Έλληνες αλλά και τους Μουσουλμάνους της περιοχής στην Άγκυρα και τον Ταγήπ.
    Μα τέτοια Τουρκολαγνία, ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι (οι προοδευτικοί απ'αυτούς) την έχουν εδώ πέρα.
    Τουλάχιστον υπάρχουν οι Κύπριοι που σηκώνουν λίγο το ελληνικό γόητρο ψιλότερα.
    Όσο για τον Παπανδρέου, προφανώς δεν τον εμπιστεύονται γιατί τον θεωρούν πράκτορα των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, γι'αυτό και δεν τον ενημέρωσαν και γιατί να τον ενημερώσουν δηλαδή, αφού η Κύπρος (ευτυχώς τελικά) είναι ένα κράτος μόνη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.