10/3/11

Απορίες για την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Καβάλα – Έφτασε τα μεσάνυχτα, αναχωρεί πριν το μεσημέρι

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται στην Καβάλα η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που έφτασε στην πόλη γύρω στα μεσάνυχτα και διανυκτέρευσε στο Ιμαρέτ –ύστερα από μια εξαντλητική μέρα επαφών στην Αθήνα και τη Θράκη.Σήμερα (10/3) το πρωί, εκτός απροόπτου, θα ξεναγηθεί στους χώρους του ιστορικού ξενοδοχείου (που επί Τουρκοκρατίας ήταν, ως γνωστόν, θρησκευτικό μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και οικοτροφείο), καθώς και σε διατηρηθέντα τουρκικά μνημεία στην Παναγία –όπως το σπίτι του Μωχάμετ Άλι και η Παλιά Μουσική. Παρότι δεν κατέστη δυνατό να γνωστοποιηθεί το πρόγραμμά του, αναμένεται να αναχωρήσει από την Καβάλα για τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν το μεσημέρι.

Στη Θράκη
Ο Τούρκος αξιωματούχος (στην πραγματικότητα, ο υπ’ αριθμόν 3 πολιτικός παράγοντας της Τουρκίας –μετά τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας- και ιθύνων νους της «νέο-οθωμανικής ιδεολογίας») περιόδευε από χθες το μεσημέρι (9/3) στη Θράκη, σε «ιδιωτικού χαρακτήρα» επίσκεψη, που όμως του επέτρεψε να συναντηθεί με όλους τους σημαντικούς παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.

Μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη (αεροπορικώς από την Αθήνα), ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στην Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ και ξεναγήθηκε στα γραφεία της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής».

Αργά το απόγευμα έφτασε στον Εχίνο Ξάνθης, όπου η μουσουλμανική μειονότητα επιφύλαξε στον Αχμέτ Νταβούτογλου και στη σύζυγό του θερμή υποδοχή. Μάλιστα, οι κάτοικοι θυσίασαν προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών τους ένα αρνί (σύμφωνα με έθιμό τους).

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Εχίνο (παρά το τσουχτερό κρύο), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξομολογήθηκε ότι είχε από παλιά την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή και συνέστησε στους κατοίκους «να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους και να είναι μονοιασμένοι».

Ακόμα τους κάλεσε να είναι –ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες- ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής και να έχουν «ανοιχτούς ορίζοντες». Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας «καλό» το κλίμα που επικρατεί στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ύστερα και από τις «εποικοδομητικές συναντήσεις» (όπως τις χαρακτήρισε) που είχε νωρίτερα χθες το πρωί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Μετά τον Εχίνο, γύρω στις δέκα το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφθασε στην Ξάνθη κι από εκεί αναχώρησε αργότερα για την Καβάλα.

Απορίες
Και αν για την περιοχή της Θράκης δεν εγείρονται ιδιαίτεροι προβληματισμοί (λόγω της ύπαρξης της μουσουλμανικής μειονότητας εκεί), εν τούτοις η –έστω σύντομη- επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα προκαλεί απορίες και σκεπτικισμό στην τοπική κοινωνία.

Σε κάθε επίπεδο τοπικά, εκφράζονται επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης ενός τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου στην περιοχή μας και οι πλέον καχύποπτοι αποδίδουν την επίσκεψη ακόμα και στα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαιοπαραγωγικών πόρων του Αιγαίου!
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε επίσημο τουρκικό σχολικό βιβλίο (που διδάσκεται στους μαθητές της γειτονικής χώρας) η Καβάλα –όπως, φυσικά, και η ελληνική Θράκη- εμφανίζεται εντός των ορίων της τουρκικής επικράτειας, είναι εύλογο να διατυπώνονται απορίες και επιφυλάξεις ως προς το πόσο σχετίζονται μ’ αυτό οι θεωρίες που διατυπώνει συνεχώς και αδιαλείπτως ο συγκεκριμένος Τούρκος πολιτικός για την ανασύσταση μιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα δεσπόζει και πάλι στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, δεν λείπουν και οι εικασίες για τυχόν «γέφυρες» (οικονομικού χαρακτήρα) της διεύθυνσης του ξενοδοχείου Ιμαρέτ προς την τουρκική πλευρά, ειδικά την περίοδο αυτή που η –ιδιοκτήτρια του ιστορικού ακινήτου- Αίγυπτος ταλανίζεται από πρωτοφανή πολιτική κρίση…http://www.kavalanet.gr

5 σχόλια:

  1. «Κατέκτησε την Θράκη ο Νταβούτογλου», γράφει η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κι εγώ διερωτώμαι πού το περίεργο, αφού μία δράκα «αλληλεγγύων» κατέλαβε ολόκληρο το κράτος; Η κυβέρνηση υπεχώρησε και πάλι, όχι στην Τουρκία την φορά αυτή, αλλά στα αιτήματα των «αλληλεγγύων» και του «στρατού» των, αποτελουμένου εκ 200 λαθρομετανάστών.

    «Η τελική πολιτική απόφαση ήταν να αποφευχθεί η σύγκρουση…», είπε ο Ραγκούσης. Φυσικά, αυτή είναι η «τελική πολιτική απόφαση» από την εποχή των Ιμίων (1996). Όχι συγκρούσεις, καλύτερα να δώσουμε λίγα στρέμματα γης (και λίγο κωλαράκι) και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Αυτό έγινε και τώρα. Το κράτος και πάλι υποχώρησε. Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό, ότι ζούμε κάτω από μία χούντα «αριστεριστάδων», «προοδευτικάριων», ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε τους, οι οποίοι με τον τσαμπουκά επιβάλλουν την θέλησή των παντού. Η χούντα αυτή έχει για στρατό τους αντιεξουσιαστές και τους λαθρομετανάστες. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει από την αφανή στην εμφανή δικτατορία, καταργώντας το κράτος, ή ό,τι τέλος πάντων λέγεται έτσι, και επισήμως. Δεν είμαι μάντης, αλλά προβλέπω ότι έρχονται μέρες πολύ άσχημες, μέρες που ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας δεν είχαμε δει.

    Κάτι τελευταίο: Μην ξεχάσετε απόψε στις 10 μμ να παρακολουθήσετε την εκπομπή (το μάθημά σας δηλαδή) από την ΕΤ1 «ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ», με την λαθρονταλάρα..... H πλύση εγκεφάλου από τα κρατικά ΜΜ"Ε" συνεχίζεται κανονικά και δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεχασαν να του δωσουν μια τουρκικη σημασια να την ασπαστει...
    Να τον ξανακαλεσουν για να διορθωσουν το λαθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα γιατι αναρωτιέστε ;

    Καβάλα = Πρινος = Μπάμπουρας.

    Αυτός ειναι ο λόγος , η αφορμή ειναι για κατι οθωμανικα κτηρια που πρεπει να τα αφησουν να καταρευσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μην αναρωτιέστε.

    Καβάλα = Πρίνος = Θσαος = Μπάμπουρας


    τα υπόλοιπα περι ....κτηρίων που πρεπει να τα αφησουμε να καταρευσουν, ειναι δικαιολογιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει καμιά σκέψη να επισκεφθεί Έλληνας υπουργός ποντιακής καταγωγής, περιοχές του ιστορικού Πόντου όπου ζουν ποντιόφωνοι-ελληνόφωνοι;
    Μα τι ανοησίες ρωτάω αυτά μόνο οι τούρκοι ξέρουν να τα κάνουν.
    Για μας είναι, όχι ψιλά, αλλά αόρατα γράμματα.
    mavrokos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.