21/3/11

«Ζαμάν»: Ελληνοκυπριακό φρένο σε τουρκικό πυρηνικό σταθμό

Η Ελλάδα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει στα σχέδια της Τουρκίας για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, ενώ η Κύπρος δηλώνει πως θα καταθέσει την ανησυχία της για το ίδιο θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν»..


Αναφερόμενη στα σχέδια για την ανέγερση του πρώτου εκ των συνολικά τριών τουρκικών πυρηνικών σταθμών, στην παράλια επαρχία της Μερσίνας, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, την περασμένη Παρασκευή ότι «η Ελλάδα είναι όπως και η γείτονας της Tουρκία σεισμογενής χώρα. Τα σχέδια της σεισμογενούς Τουρκίας να χτίσει πυρηνικούς σταθμούς «δεν έχουν νόημα» μετά την καταστροφή.

Επίσης, η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, ότι η Κύπρος θα θέσει το θέμα των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η «Ζαμάν» αναφέρει ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις δηλώσεις Ελλήνων και Κυπρίων, σχετικά με την παραπομπή του θέματος στην ΕΕ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είδους πλαίσιο σχεδιάζουν για τη μεταφορά του θέματος στις Βρυξέλλες. Πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνουν» δηλώνει τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα, κρατώντας την ανωνυμία του, όταν ερωτάται κατά πόσον η Αγκυρα σχεδιάζει να απαντήσει στις δηλώσεις Ελλάδας – Κύπρου.http://www.ethnos.gr

6 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΧΕΣ..ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.Μα τι ηλιθιοτητες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν η Τουρκία πραγματικά έχει ανάγκη την πυρηνική ενέργεια καθαρά για ενεργειακούς σκοπούς. Ποιό πιθανό μου φένεται νσ θέλει να ισχυροποιήσει την δυναμή της στην περιοχή. Μάλλον έχει επηρεαστεί απο τις κακές παρέες (βλέπε Ιραν) και δεν θέλω μια νέα Βόρειο Κορέα στην γειτονία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα και η πρόταση, έστω και ως μπλόφα, της δίνει διαπραγματευτική δύναμη.

    Μήπως γιατί οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες λειτουργούν με στρατηγικό σχεδιασμό από εξειδικευμένα άτομα ενώ εδώ οι αντίστοιχες υπηρεσίες υποστήριξης του εκτός του Συντάγματος παρακράτους κοιτάνε μόνο την τσέπη τους;

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να διαμαρτυρηθούμε θα έπρεπε να είμαστε θετικοί και να προτείνουμε την κατασκευή πυρηνικών μονάδων
    1. στη Κεφαλλονιά κοντά στη Κουνόπετρα
    2. στη Σαντορίνη κοντά στο κρατήρα, με δυνατότητα επίσκεψης από τους τουρίστες, ως εναλλακτικός τουρισμός
    3. στο Καστελόριζο για τη τοπική ανάπτυξη και δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος αφού το έχει τόσο ανάγκη η οικονομική ανάπτυξη της γείτονα.
    Σίγουρα θα είναι εύκολο να βρεθούν τα κεφάλαια από την ΕΕ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ν. Κορέα και βάλε....,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι σεισμογόνες περιοχές, συνεπώς η κατασκευή πυρηνικών μονάδων είναι μεγάλος κίνδυνος. Από την άλλη, έτσι κι αλλιώς τους έχουμε στην γειτονιά μας (Κοσλοντούι, Τσέρνομπιλ) και είναι και παλιάς τεχνολογίας. Η Γαλλία παράγει την ηλεκτρική της ενέργεια σχεδόν εξ ολοκλήρου από πυρηνικά εργοστάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν κανείς δεν θέλει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην γειτονιά του, υπάρχουν βέβαια «ορχιδέες» και «όπερες», αλλά αυτά δεν είναι για τα μας :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.