4/3/11

Χαμένοι για πάντα Εκατοντάδες αγνοούμενοι ίσως να μη βρεθούν ποτέ

Κάποιοι θέλουν η ΔΕΑ να περιοριστεί στο θέμα των εκταφών.Όλες οι πληροφορίες που δόθηκαν κατά καιρούς για ζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας διερευνήθηκαν σε βάθος, διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.Μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες που έρχονταν ενώπιον των αρμοδίων διερευνούνταν σε βάθος και από τις κυπριακές υπηρεσίες αλλά και από τις ελλαδικές.

«Από τη δική μου εμπλοκή θα σας έλεγα ότι όταν ήμουν πρέσβης στη Βόνη, χειρίστηκα ένα θέμα μίας πληροφορίας ότι υπήρχαν ζώντες, το 1979-80 και χρήματα ήμασταν πρόθυμοι να ξοδέψουμε και μιλώ για χοντρά χρήματα μάλιστα, τελικά δυστυχώς όλες αυτές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες».

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχώς απεκδύεται των ευθυνών της και επιρρίπτει ευθύνες στους Τουρκοκυπρίους, για να προσθέσει ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τρίτες χώρες να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί στον τομέα της διερεύνησης».

Είπε, επίσης, ότι οι 263 περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός και στόχος είναι να ενταθούν οι ταυτοποιήσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση τροχοδρομεί λύσεις σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους συγγενείς των αγνοουμένων όπως είναι η κατ’ οίκον φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών αγνοουμένων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλήματα στέγασης και το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών αγνοουμένων.

Ο ρόλος της ΔΕΑ

Στο έργο της ΔΕΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του ο Ηλίας Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή. Είπε ότι «πολλοί βολεύονται με το ότι υπάρχει η ΔΕΑ αδιαφορώντας αν είναι αποτελεσματική ή όχι», προσθέτοντας ότι «ίσως κάποιοι να θέλουν να περιοριστεί η ΔΕΑ στο ρόλο των εκταφών».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε «καλούς» που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ΔΕΑ και σε «κακούς», που χρησιμοποιούν τη ΔΕΑ για να αποφύγουν να κάμουν ή να δώσουν εκείνο που πρέπει.

Είπε ότι αυτήν τη στιγμή εργάζονται 9 συνεργεία και τα 6 από αυτά είναι στα κατεχόμενα. Διευκρίνισε ότι η απόδοση μπορεί να μη φαίνεται «εντυπωσιακή», καθώς πολλές φορές μεταβαίνουν σε περιοχές χωρίς να βρίσκουν οτιδήποτε. Ανέφερε, επίσης, ότι «κάπου επηρεάστηκε και η διάθεση των μαρτύρων να μας δώσουν πληροφορίες».

Πόσα χρόνια θα χρειαστούν;

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών των εκταφών λέγοντας ότι «ας αναλογισθούν εκείνοι που χειρίζονται το θέμα και παίρνουν αποφάσεις πως με τους σημερινούς ρυθμούς που έχουμε 60-70 αποτελέσματα το χρόνο, πόσα χρόνια θα χρειαστούν ακόμη».

Ανέφερε ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση αποτελεί έγκλημα σε βάρος αυτών που για τόσα χρόνια περιμένουν μιαν απάντηση».

Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη οι εργασίες της ΔΕΑ να επεκταθούν και στον τομέα της διερεύνησης, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει στοιχεία και πληροφορίες και να σταματήσει να θέτει περιορισμούς στο έργο της ΔΕΑ με το πρόσχημα των στρατιωτικών ζωνών.

Είπε επίσης ότι «μπροστά στον ορατό κίνδυνο εκατοντάδες αγνοούμενοί μας να μη βρεθούν ποτέ, αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να προσπαθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο ώστε αυτό το τραγικό ενδεχόμενο να αποκλεισθεί.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων και αφορούν μεταξύ άλλων την επαγγελματική αποκατάσταση των τέκνων των αγνοουμένων, το στεγαστικό, τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών των αγνοουμένων και το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
http://www.sigmalive.com/

1 σχόλιο:

  1. "ΑΠΟΔΗΜΙΑ

    Όταν δέν θάμαι πιά,
    Όταν θάχω σκεπάσει τό πρόσωπο
    Μ'ένα θαμπό πανί,μιά προσωπίδα,

    Καθώς οι μεταμφιεσμένοι,οι προσωπιδοφόροι.

    Ότάν θάχω περάσει πέρ'απ'τά βουνά
    Τά σταθερά αμετάτρεπτα σ ύ ν ο ρ α.

    Εκεί πού πάν καί χάνονται τ'αγύριστα π ο τ ά μ ι α.

    Όταν θάχω μακρύνει θυμήσου με,
    Πές τ'ονομά μου,φώναξέ με,
    Μήν ξεχαστώ,μήν ξαστοχήσω*."
    Γ.ΘΕΜΕΛΗΣ

    *
    Μήν ξεχαστώ,μήν ξαστοχήσω...
    Θυμήσου με...Δέν σέ Ξεχνώ..
    Σέ περιμένω σήμερα,αύριο,αίώνες!
    Ίσως τό δέντρο τής "Λευτεριάς",θέλει αίμα παλικαριών γιά νά βγάλει ανθούς καί νά βλαστήσει...
    Δέν Ξεχνώ,κι αφήνω τίς πληγές ολάνοιχτες νά αιμοραγούν,μή καί μέ πάρει ο Ύπνος τής Λήθης!
    Γ'Μ.Α.Κ.(1η Μ.ΑΛ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.