10/3/11

Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τινάζουν στον αέρα και καίνε το 'ισχυρό' χαρτί του Παπανδέου, την "Πράσινη Ανάπτυξη" και την πράσινη αξιοπιστία!


Νέα βελτιωτική πρόταση Μπιρμπίλη για τις περιοχές «Natura»
Σε νέα αλλαγή, στη βάση των προτάσεων που έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές «Natura».
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όλα τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που υφίστανται μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικίες πολεοδομικές διατάξεις.

Επίσης προβλέπεται ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα πρόσοψη στους υπόλοιπους εθνικούς ή επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους.
Στο μεταξύ με τροποποίηση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης για τους ημιυπαίθριους χώρους, προβλέπεται παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2011, ενώ γα τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1/3/ έως 30/6 η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου παρατείνεται για 4 μήνες δηλαδή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2011.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης έκανε λόγο για «νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος».
Οι νομικές ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν, σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.
Η άποψη περί περαιτέρω αποσαφηνίσεων εκφράστηκε και από βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.
Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «κανονική στοχοποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος» με αναφορές για δογματικές αντιλήψεις, που, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχουν, καθώς η ίδια απέδειξε ότι ακούει τους βουλευτές.
«Σε μια χώρα που έχει βαριά βιομηχανία τον τουρισμό της δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στο περιβάλλον», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκολόπουλος.
Αναφερόμενος δε στο επίμαχο άρθρο 9 αφού σημείωσε ότι «πολύ δάκρυ έχουμε χύσει», τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πολιτεία που να μην καθιστούν ισότιμα τις ΜΚΟ και το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται ένα μέτωπο ευθύνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που θέσπισε ειδικούς κανόνες δόμησης σε νησιά, απαντώντας δε στο βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο που την χαρακτήρισε «θανατική εκτέλεση 24 νησιών», αντέτεινε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτεί το περιβάλλον.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 σχόλια:

  1. να μας δώστε και ένα επίδομα για την μη δυνατότητα ανάπτυξης. Καλή η φύση αλλά τα χρήματα βγαίνουν από την ανάπτυξη. Άρα αφού κόβετε την ανάπτυξη κόβετε και την δυνατότητα κέρδους στις τοπικές κοινωνίες. Αρα πρέπει να αποζημιωθούν οι κάτικοι αυτών των περιοχών.
    Η ανάπτυξη δε είναι άσχημο πράμα, αλλά η αλόγιστη ανάπτυξη. Τελικά μπορεί καποιος να ανοίξει ένα πλυντήριο αυτοκινήτων σε μια περιοχή νατούρα που το κράτος δεν έχει φροντίσει να έχει βιολογικό καθαρισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει και ΓΕΡΕΣ κυβερνητικές ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ σε χρονική περίοδο που η Ελληνική κυβ. αδυνατεί λόγω οικονομικής κατάστασης να τις κάνει. Παράδειγμα, η Γερμανία έχει προχωρήσει με την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας από ιδιώτες όπως η ηλιακή αλλά τέτοιες εγκαταστάσεις και επιδοτούνται, και η εγκαθιστάμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία είναι ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ Γερμανικής προέλευσης με αποτέλεσμα οι σχετικές επιδοτήσεις «πράσινης ανάπτυξης» να ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ μέσα στην ίδια την Γερμανική οικονομία. Το ίδιο ΔΕΝ συμβαίνει στην Ελλάδα όπου η σχετική τεχνολογία και τεχνογνωσία είναι ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΕΣ.

    Ενώ μακρόχρονα οι ΕΠΙΔΟΤΗΜΕΝΕΣ επενδύσεις «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί ν’ αποβούν οικονομικά ΩΦΕΛΙΜΕΣ κι ανεξάρτητες, π.χ., ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπ’ όψη ένα «εσωτερικευμένο» (internalized) κόστος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης εκπομπής διοξειδίου άνθρακος (CO2), βραχυπροθέσμως κι εν μέσω οικονομικής κρίσης τέτοιες επιδοτήσεις «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Παράδειγμα, μπορεί η ΔΕΗ ν’ αγοράζει με τεχνητώς μεγαλύτερα (επιδοτημένα) χονδρικά τιμολόγια την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια των ιδιωτικών αιολικών πάρκων, αλλά αναγκάζεται να μεταπωλήσει λιανικώς αυτήν την «πράσινη» ενέργεια είτε σε τιμή μικρότερη του κόστους της χονδρικής της αγοράς (οικονομική ζημιά κι έλλειμμα της ΔΕΗ), ή αναγκάζει τον μέσο καταναλωτή να πληρώσει λιανικά τιμολόγια ηλεκτρικού τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το βασικό κόστος της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. (Κι εδώ δεν μιλάμε για τα πάγια έξοδα επένδυσης που χρειάζεται να κάνει η ΔΕΗ για να συνδέσει τις ιδιωτικές «πράσινες» πηγές ενέργειας με τα δίκτυά της.) Φυσικά, ο μέσος καταναλωτής ήδη έχει υποφέρει την πτώση του εισοδήματός του/της λόγω της οικονομικής κρίσης και ποσώς ενδιαφέρεται να ενισχύσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας» μέσω τέτοιων επιδοτήσεων. Όπως είπε κι ο γνωστός Άγγλος οικονομολόγος Μαίηναρντ Καίηνς «μακροπροσθέσμως θα είμαστε όλοι νεκροί» (“in the long run we will all be dead”). Συνεπώς, ορισμένοι καταναλωτές της ΔΕΗ σταματούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (όπως κάνουν και πολλοί Αλβανοί στο Κόσοβο – οι εκεί απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού καλύπτονται από ξένη και δωρεάν οικονομική βοήθεια), αλλά η ΔΕΗ δεν τους κόβει το ρεύμα λόγω κοινωνικής πολιτικής με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να συσωρεύει μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα. (Άς μην αγνοούμε και τα κακά αποτελέσματα των απροσανατόλιστων κοινωνικών αντιδράσεων και κινημάτων όπως το «δεν πληρώνω».)

    Μία ελλειμματική ΔΕΗ όμως καθώς και το ίδιο το Ελληνικό κράτος «πιάνονται» σε μιά καινούργια παγίδα. Οι «πράσινες» εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ελλάδα ΔΕΝ μπορούν και ΔΕΝ πρόκειται ν’ αντικαταστήσουν το συμβατικό δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ιδιαίτερα όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως αυξάνεται, π.χ., αντικατάσταση αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης από οχήματα εφοδιασμένα με ηλεκτροκινητήρες, οι κλιματικές αλλαγές «τρέχουν» τις συσκευές κλιματισμού περισσότερες ώρες σε περιόδους αιχμής κάθε καλοκαίρι, κ.λ.π. Το συμβατικό δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ βασίζεται σε ΡΥΠΟΓΟΝΟΥΣ ατμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν λιγνίτη (Πτολεμαΐδα). Αυτοί θα χρειασθούν ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και λόγω ηλικίας και λόγω της «πράσινης» οικολογικής πολιτικής της ΕΕ. Τέτοια αντικατάσταση θα χρειασθεί ΚΕΦΑΛΑΙΑ για τις ανάλογες επενδύσεις. Και το ερώτημα είναι ΠΟΥ θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια από μία ελλειμματική ΔΕΗ ή από μία χώρα για την οποία οι θύρες του διεθνούς εμπορικού δανεισμού είναι μάλλον κλειστές; Μπορεί να μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη» αλλά, δυστυχώς, οι αριθμοί είναι και παραμένουν αμείλικτοι και δεν συγχωρούν εύκολα συνδυασμούς λαθών οικονομικής πολιτικής κι έλλειψη διορατικότητας και σχεδιασμού από αριθμό Ελληνικών κυβερνήσεων.

    Λάμπρος Ε.Π.–εν Η.Π.Α. μετανάστης
    10-3-2011, τοπική ώρα 02:05 – ώρα Ελλάδος 09:05

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πράσινη ανάπτυξη"!!!;;;


    Πράσινη τυρόπιτα έχετε φάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η "Πράσινη" ανάπτυξη σημαίνει:

    -Αποβιομηχάνηση

    -Αποπαραγωγικοποίηση

    -Μείωση τουρισμού

    -Μείωση αγροτών-αυτοαπασχολούμενων

    -Θα βλέπουμε την φύση από μακριά, και μόνο με εισητήριο

    -Απαγορεύσεις-έλεγχοι παντού

    -Συγκέντρωση σε πόλεις

    -Εξαθλίωση

    -Μείωση πληθυσμού

    και φυσικά χρεωκοπία και ηλεκτρονικός έλεγχος των μαζών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε 13 ΤΡΙΣ $ για την πράσινη ανάπτυξη
    http://greek.ruvr.ru/2011/02/21/45476392.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράσινες τηγανητές ντομάτες λεγόταν μια ταινία παλιά... ...Είδατε το πρόσωπο του Φορεστ ΓΑΠ μόλις βγήκε από την κουβέντα με τον Σαρκοζί; Πράσινη τηγανητή ντομάτα ήτανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χα!!!!
    εκτος σχεδιου δομηση, πρασινη αναπτυξη, υπεκα και εκπομπες ρυπων!
    να ριξουμε μια ματια πισω απο τις λεξεις?
    οταν ανελαβε η κυρια μπιρμπιλη (νομιζω εξ' ισου επικινδυνη με τη διαμαντοπουλου) δηλωσε σε συνεντευξη της ποσο την ενοχλει να ταξιδευει στο αιγαιο βραδυ και να βλεπει παντου φωτα...
    το πιασαμε το υπονοουμενο!
    εκτος σχεδιου δομηση
    δεκαπεντε χρονια τωρα κυριοι ψαχνουν τροπο να καταργησουν την εκτος σχεδιου δομηση, να καταστρεψουν την περιουσια του κοσμου και να μας μαντρωσουν ολους σε διαμερισματα, ευτυχως υπαρχουν ακομα γαλατες. τι τους ενοχλει αραγε τοσο?
    το περιβαλλον? η αρχιτεκτονικη? η αρτιοτητα? ο ογκος της κατασκευης? ο συντελεστης δομησης? η φυτευση? οι ενεργειακες αναγκες τετοιας κατασκευης?
    σε ενα συστημα τοσο σαπιο και σαθρο τους φταινε ολα... η δε κερκοπορτα ειναι οι ζωνες νατουρα, στην εκτροπη του αχελωου ομως, το δελτα του οποιου ειναι ολοκληρο ενας τεραστιος υγροβιοτοπος (ΚΑΙ ΖΩΝΗ ΝΑΤΟΥΡΑ) το κανουμε γαργαρα...μαζι με τα τεραστια ποσα που πληρωσαμε για να γινει!
    για να δουμε ενα παραδειγμα εκτος σχεδιου δομησης:
    εχω 4.200 μ2, βγαζω αδεια για μια πετρινη κατοικια 100 μ2 (τα υπολοιπα μπορω να τα κανω 4 ξενωνες για οικολογικο τουρισμο), στην οποια εχω βιολογικο βοθρο, εχω συστημα συμπαραγωγης ζεστου νερου χρησης και θερμανσης απο ηλιακους συλλεκτες και συστημα γεωθερμιας, ενεργειακο τζακι ή σομπα pellet (που μπορω να παραγω μονος μου!) καθως και ενα συστημα φωτοβολταικων στοιχειων (που θα μπορουσαν ανετα να κατασκευαστουν στην ελλαδα) για να καλυπτω τις αναγκες μου σε ρευμα.
    παμε και στο κηπο των 4.000 μ2 ?
    φυτευση? αναλογα με την περιοχη και τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της, επισης ελιες, πορτοκαλιες, λεμονιες, βαζεις και μποστανια για τα κηπευτικα σου, ενω μπορεις να ταΐσεις με τα αποφαγια σου καμια δεκαρια κοτες που εχεις σε μια γωνιτσα... κι ολα αυτα τα φροντιζεις σε χρονο 2 ωρων (2 ωρες χωρις τηλεοραση ή καφε στη καφετερια) με τη σωματικη ασκηση να σε βοηθα να μην σκουριασεις...
    ειναι καλυτερα απο ενα διαμερισμα στο παγκρατι που θελεις 2 ωρες να παρκαρεις?
    παμε και στο υπεκα τωρα...
    περυσι σχεδον τετοια εποχη με τον περιφημο νομο 3678/28-1-2010 ηρθε να καταργησει τη δομηση σε οικισμους κατω των 2.000 κατοικων με αναδρομικη ισχυ απο το 1985!!!!
    δηλαδη οσοι εχτισαν ειναι παρανομοι!!!!
    αστεια πραγματα...
    τελος οι οικισμοι, τελος η εκτος σχεδιου, μετα τι?
    η πρασινη αναπτυξη και οι εκπομπες ρυπων... και η κλιματικη αλλαγη, και το φαινομενο του θερμοκηπιου και οτι αλλη π@@@ρια θα μας πουν για να μας χρεωσουν και να μας παρουν χρηματα, βγαζοντας νομους και φιρμανια για οτι θελουν μεχρι να μας τελειωσουν...
    δεν θα συνεχισω αλλο, ειμαι κουρασμενος και γεματος αηδια για αυτους που μας κυβερνουν και θελουν το καλο μας, το καλο μας λεμε....


    dealex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα!!!!
    εκτος σχεδιου δομηση, πρασινη αναπτυξη, υπεκα και εκπομπες ρυπων!
    να ριξουμε μια ματια πισω απο τις λεξεις?
    οταν ανελαβε η κυρια μπιρμπιλη (νομιζω εξ' ισου επικινδυνη με τη διαμαντοπουλου) δηλωσε σε συνεντευξη της ποσο την ενοχλει να ταξιδευει στο αιγαιο βραδυ και να βλεπει παντου φωτα...
    το πιασαμε το υπονοουμενο!
    εκτος σχεδιου δομηση
    δεκαπεντε χρονια τωρα κυριοι ψαχνουν τροπο να καταργησουν την εκτος σχεδιου δομηση, να καταστρεψουν την περιουσια του κοσμου και να μας μαντρωσουν ολους σε διαμερισματα, ευτυχως υπαρχουν ακομα γαλατες. τι τους ενοχλει αραγε τοσο?
    το περιβαλλον? η αρχιτεκτονικη? η αρτιοτητα? ο ογκος της κατασκευης? ο συντελεστης δομησης? η φυτευση? οι ενεργειακες αναγκες τετοιας κατασκευης?
    σε ενα συστημα τοσο σαπιο και σαθρο τους φταινε ολα... η δε κερκοπορτα ειναι οι ζωνες νατουρα, στην εκτροπη του αχελωου ομως, το δελτα του οποιου ειναι ολοκληρο ενας τεραστιος υγροβιοτοπος (ΚΑΙ ΖΩΝΗ ΝΑΤΟΥΡΑ) το κανουμε γαργαρα...μαζι με τα τεραστια ποσα που πληρωσαμε για να γινει!
    για να δουμε ενα παραδειγμα εκτος σχεδιου δομησης:
    εχω 4.200 μ2, βγαζω αδεια για μια πετρινη κατοικια 100 μ2 (τα υπολοιπα μπορω να τα κανω 4 ξενωνες για οικολογικο τουρισμο), στην οποια εχω βιολογικο βοθρο, εχω συστημα συμπαραγωγης ζεστου νερου χρησης και θερμανσης απο ηλιακους συλλεκτες και συστημα γεωθερμιας, ενεργειακο τζακι ή σομπα pellet (που μπορω να παραγω μονος μου!) καθως και ενα συστημα φωτοβολταικων στοιχειων (που θα μπορουσαν ανετα να κατασκευαστουν στην ελλαδα) για να καλυπτω τις αναγκες μου σε ρευμα.
    παμε και στο κηπο των 4.000 μ2 ?
    φυτευση? αναλογα με την περιοχη και τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της, επισης ελιες, πορτοκαλιες, λεμονιες, βαζεις και μποστανια για τα κηπευτικα σου, ενω μπορεις να ταΐσεις με τα αποφαγια σου καμια δεκαρια κοτες που εχεις σε μια γωνιτσα... κι ολα αυτα τα φροντιζεις σε χρονο 2 ωρων (2 ωρες χωρις τηλεοραση ή καφε στη καφετερια) με τη σωματικη ασκηση να σε βοηθα να μην σκουριασεις...
    ειναι καλυτερα απο ενα διαμερισμα στο παγκρατι που θελεις 2 ωρες να παρκαρεις?
    παμε και στο υπεκα τωρα...
    περυσι σχεδον τετοια εποχη με τον περιφημο νομο 3678/28-1-2010 ηρθε να καταργησει τη δομηση σε οικισμους κατω των 2.000 κατοικων με αναδρομικη ισχυ απο το 1985!!!!
    δηλαδη οσοι εχτισαν ειναι παρανομοι!!!!
    αστεια πραγματα...
    τελος οι οικισμοι, τελος η εκτος σχεδιου, μετα τι?
    η πρασινη αναπτυξη και οι εκπομπες ρυπων... και η κλιματικη αλλαγη, και το φαινομενο του θερμοκηπιου και οτι αλλη π@@@ρια θα μας πουν για να μας χρεωσουν και να μας παρουν χρηματα, βγαζοντας νομους και φιρμανια για οτι θελουν μεχρι να μας τελειωσουν...
    δεν θα συνεχισω αλλο, ειμαι κουρασμενος και γεματος αηδια για αυτους που μας κυβερνουν και θελουν το καλο μας, το καλο μας λεμε....


    dealex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράσινη ανάπτυξη,Πρασινη αξιοπιστία και πράσινα άλογα...Τα ξευτιλίσαμε και αυτά !!! Οχι θα μας γλύτωνε η εναλλακτική ενέργεια .....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.