24/3/11

Εμμονή στο όνομα από τα Σκόπια

Με προσπάθεια πολιτικοποίησης της δικαστικής διαδικασίας για την ονομασία των Σκοπίων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προφορικής παρουσίασης των επιχειρημάτων της σκοπιανής πλευράς στο Δικαστήριο της Χάγης.

Οι Βρετανοί νομικοί παραστάτες της σκοπιανής κυβέρνησης επεχείρησαν να επαναφέρουν τη γνωστή επιχειρηματολογία για το «δικαίωμα» κάθε χώρας να επιλέγει το όνομά της, κάτι που κάθε άλλο, όμως, παρά αφορά την ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Η ουσία, εξάλλου, της διαφοράς για το όνομα αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία Νίμιτς και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας. Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου επέμεινε στην αρχή pacta sunt servanta (σ.σ.: οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται), μένοντας όμως μόνο στο πρώτο σκέλος του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου προβλέπει ότι η Ελλάδα δικαιούται να εμποδίσει την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον επιχειρηθεί να γίνει με διαφορετικό όνομα από το FYROM.

Αίτηση
Στο ΝΑΤΟ, όμως, όχι μόνο η αίτηση ένταξης αλλά και όλη η αλληλογραφία έχει υποβληθεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομικός σύμβουλος των Σκοπίων, καθηγητής Σ. Μέρφι, υποστήριξε ότι το ψήφισμα 817 του ΣΑ (το οποίο όρισε και την προσωρινή ονομασία βάσει της οποίας έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Εθνη η ΠΓΔΜ) ορίζει μεν προσωρινή ονομασία, αλλά... δεν απαγορεύει τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας».

Η επιχειρηματολογία την οποία έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διήμερο οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ είναι η αναμενόμενη και δεν έχει υπάρξει κάποια έκπληξη, όπως παρατηρούσαν ελληνικές πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την ελληνική πλευρά πριν υπάρξει ο δεύτερος γύρος των προφορικών καταθέσεων των εκπροσώπων των δύο χωρών, που θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου.
http://www.ethnos.gr

8 σχόλια:

  1. Αυτους θα υπηρετησουμε με τους αγωγους φυσικων αεριων;
    Αλλοιμονο εχουν πολλους πιστους-οπαδους στην ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την πολιτική που ακολουθούμε, σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα έχουν αναγνωριστεί ως Μακεδονία, ή θα έχουν διαλυθεί και θα έχει φουντώσει ο Αλβανικός και Βουλγαρικός εθνικισμός.

    Το "πρόβλημα" των Σκοπίων, που δεν είναι πρόβλημα για εμάς αλλά πλεονέκτημα, είναι ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλαβόφωνοι Ρωμιοί, που δεν αισθάνονται Σλάβοι αλλά απόγονοι Ελλήνων.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαρίσει τα Σκόπια στον Σλαβικό εθνικισμό, ούτε στον Αλβανικό και τον Βουλγάρικο.

    Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει τους Σκοπιανούς, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο των Σκοπίων θέλει να ξαναγίνει Έλληνας.

    Έτσι σε 10 χρόνια τα Σκόπια θα γίνουν τμήμα της Ελλάδας.

    Αυτή είναι η μόνη και η καλύτερη λύση του "Σκοπιανού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πολιτική τών Άγγλων είναι όμοια μέ αυτήν τής Αλεπούς!
    Προτερήματα:
    Υπομονή!
    Επιμονή!
    Παρακολούθηση στόχου!
    Τυχόν αδυναμίες τού εχθρού..
    Συνήθειες τών κοτόπουλον,καί άλλων τρωκτικών γιά να τά κυνηγήσει εύκολα...
    Κάνουν τούς αδιάφορους!
    Σού χαμογελάνε....
    Είναι ακριβείς στήν ώρα τους...
    Θέλουν τήν γούνα τους ατσαλάκωτη...
    τζέντλεμεν(κύριοι)!
    Λουφάζουν όταν πρέπει...γίνονται αόρατοι..
    Είναι σκληροί,όταν πρέπει....
    Είναι δυνοί "Διπλωμάτες".
    Παίζουν σέ δύο ταμπλώ συνήθως.
    *Έχουν ένα καί μοναδικό ελάττωμα,σάν τίς αλεπούς πού:
    "..η πονηρή Αλεπού πιάνεται καί από τά τέσσερα!"
    ("Γνωρίζοντας ότι υπάρχει παγίδα,ως παμπόνηρη,δέν περπατάει μέ τά πόδια της φυσιολογικά,γιά νά μειώσει τίς πιθανότητες νά πατήσει τήν παγίδα-δόκανο,καί πηδάει ψηλά πέφτοντας μέ ενωμένα ...πόδια!καί αυτοπαγιδεύεται......").

    Αρκεί ο κυνηγός νάναι ξύπνιος νά βάλλει σωστά τήν "παγίδα,τό δόκανο".

    Σατιρικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σατυρικε, αν και δεν σε πιανω απολυτα ωραια τα λες...
    Καλο κυνηγι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. 200+ ΞΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Η ΠΑΝΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ?

    2. ΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΚΔΥΚΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ, ΤΟΤΕ ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ "ΛΟΓΙΚΗ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ AEGEAN AIRWAYS ΣΕ BRITISH AIRWAYS ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΩΡΩΠΗ Η ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ EPIPHANES
    Ε ναί, πέστε το και έτσι.Αλλά συνήθως, μόνο όταν φτάνει η φωτιά στην αυλή καθενός, θορυβείται. Αμα η αυλή των άλλων είναι μακριά, δεν πολυσκοτίζονται. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οι Βρετανοί νομικοί παραστάτες της σκοπιανής κυβέρνησης επεχείρησαν να επαναφέρουν τη γνωστή επιχειρηματολογία για το «δικαίωμα» κάθε χώρας να επιλέγει το όνομά της" μιλαμε για τους συνηθεις υποπτους σε κατι τετοια κολπα οπως φαινεται και ποτις δηλωσεις του πρωθυπουργου τους στα σκοπια οταν ηταν ακομα αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το "πρόβλημα" των Σκοπίων, που δεν είναι πρόβλημα για εμάς αλλά πλεονέκτημα, είναι ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλαβόφωνοι Ρωμιοί, που δεν αισθάνονται Σλάβοι αλλά απόγονοι Ελλήνων.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαρίσει τα Σκόπια στον Σλαβικό εθνικισμό, ούτε στον Αλβανικό και τον Βουλγάρικο."

    Συμφωνώ πάρα πολύ με όσα λέει ο συντάκτης του παραπάνω αποσπάσματος. ΄Ομως μας διαφεύγει ότι οι Σκοπιανοί (αν και σε μεγάλο βαθμό πράγματι έχουν ελληνικές ρίζες) δεν αισθάνονται καθόλου Έλληνες, για την ακρίβεια μας αντιπαθούν (δε θα έλεγα ότι μας μισούν ακριβώς).
    Με ποιον τρόπο λοιπόν, αφού μιλούν μια διαφορετική γλώσσα θα τους πείσουμε ότι είναι όντως Έλληνες;
    Σίγουρα πρέπει να στείλουμε κάποιον που να θεωρείται φίλος τους, ο οποίος θα τους πει 'ναι βρε παιδιά, Μακεδόνες είστε, αλλά αυτό σημαίνει ότι είστε οι εκσλαβισμένοι αδερφοί μας, Έλληνες Μακεδόνες'.
    Δεν φαντάζομαι ωστόσο με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.